Milliardargumentet for bæredygtighed

Bæredygtighed er for alvor blevet rentabelt i løbet af de sidste år, og på verdensplan omsætter en stribe virksomheder for milliarder på baggrund af deres strategi for netop bæredygtig forretning. Seks faktorer er afgørende for deres succes.

Der er penge i bæredygtighed, men det skal integreres dybt i virksomheden..

04.01.2016

CSR.dk

Businesscasen er ofte det første, virksomhedsledere efterspørger, når snakken falder på bæredygtighed og en eventuel grøn omstilling af deres forretning. Og her har fortalerne for de ”nye” tanker fået mere vind i sejlene de sidste år. De kan nemlig understøtte deres argumentation ved at pege på en række virksomheder, der alle omsætter i milliardklassen – ikke på trods af deres strategi på bæredygtighedsområdet, men på grund af den. Det skriver The Guardian.

Læs også: IKEA i Danmark går fra udgift til indtægt på affald

Det store engelske dagblad tæller pt. til mindst ni store selskaber – de såkaldte grønne giganter, som bl.a. tæller Nike, Tesla, Unilever, Toyota og Ikea – der hver i sær genererer som minimum en milliard dollars (omkring syv mia. kr.) årligt fra salg af produkter ellers services, der har bæredygtighed og/eller socialt ansvar som centrale værdier.

Faktisk skaber de ni virksomheder indtægter for over $100 mia. fra deres grønne produktlinjer alene, og deres aktier klarer sig næsten 12 procent bedre på årsbasis end deres konventionelle konkurrenter. Flere af de grønne giganter, eksempelvis Unilever, vokser tillige hurtigere på bæredygtige produkter end traditionelle, og succesen illustrerer, hvordan bæredygtighed for disse virksomheder ikke handler om at spare penge, men at tjene dem.

Bæredygtigheden er med andre ord rykket fra bundlinjen og ind i kernen, herunder topledelsen, i de grønne giganter, og beviser dermed, hvordan konceptet kan være en driver for profit i stedet for en hæmsko.

Flere hjørnesten i arbejdet
The Guardian har identificeret seks faktorer, virksomhederne har til fælles og som har været afgørende for deres nuværende styrke:

1.       En fornyende leder – i syv af de ni virksomheder er bæredygtighedsstrategien startet på CEO’ens initiativ, og det kræver en topleder med den nødvendige dedikation, overbevisning, mod og ikke mindst vilje til at gå nye veje.

2.       En forstyrrende innovation – de grønne giganters succes kommer ikke fra en bare lidt grønnere version af et eksisterende produkt, men derimod nytænkning i sin helt egen kategori.

3.       Et højere formål – virksomheder, der ikke blot vil tjene penge, er i stigende grad bedre til netop det end deres ’normale’, profitsøgende konkurrenter, jf. aktiehandlen nævnt i artiklen.

4.       Integreret strategi – for mange virksomheder er bæredygtighed noget, der er hængt på resten af konceptet, men for de grønne giganter er det omvendt. Strategien er bygget helt ind i organisationen, forretningsstrukturen, ledelsen osv.

5.       Bred appel – de grønne giganter tilbyder produkter rettet mod en bred skare af forbrugere, ikke kun en niche. Hybridbilen Toyota Prius var eksempelvis den 3. bedst sælgende bil på verdensplan i 2013 på tværs af alle kategorier.

6.       God opførsel – gennemsigtighed, ansvar og samarbejde er nøgleord for de grønne giganter, og efterlevelsen af dem er milliarder værd. Bl.a. for Nike, der i 2005 – efter voldsomt forbrugerpres og flere skandaler med fx børnearbejdere – valgte at offentligøre en liste med oplysninger om alle koncernens produktionsenheder, specielt i Sydøstasien.

Læs også: Nul affald fra Unilever i Europa

Sammenlagt beviser de grønne giganter, at bæredygtighed kan være en endog særdeles god forretning; en tendens, der med decembers klimaaftale fra Paris in mente, kun ventes at blive endnu stærkere.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn