Mere grøn energi og bedre regler, tak

Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.

03.02.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mens virksomheder i vidt omfang har omfavnet Pride-optog for at bakke op om LGBT+-vilkår, så er der stadig ikke corporate deltagelse i klimademonstrationerne, hvor man kan høre råb om klimahandling nu! 

Det betyder dog ikke, at de danske virksomheder ikke ønsker netop det. Klimahandling altså. Og præcis hvad de ønsker sig, kunne man i dag høre ved en paneldebat arrangeret af Global Compacts danske netværk under Verdensmålsugen 2023.

Det snyder måske lidt, at de fire virksomheder i panelet alle har klimamålsætninger godkendt af Science Based Target-initiative, og på den måde ligger blandt ”de mest ambitiøse danske virksomheder”, som Global Compacts repræsentant Joachim Marc Christensen kaldte dem.

Men snarere end snyd er det måske bare virksomheder med mere viden, fordi de er nået lidt længere på den klimarejse, alle virksomheder skal gennemføre i løbet af det næste årti eller mere.

De fire virksomheder i panelet var A.P. Møller-Mærsk, Stark, Nilfisk og TDC Net, så det var fire helt forskellige behov og omstændigheder, man hørte fra. Fra Mærsks 30 millioner tons udledt CO2 i scope 1 med reelt globale aktiviteter til TDC Nets rent digitale produkter, der kun sælges i Danmark.

Alligevel var der en fællesnævner for stort set alle ønsker til indsats hos politikere: at der både i Danmark og globalt sættes ind for at skabe fælles krav og regler. Det kan skabe klarhed i markedet, fjerne risici for dem, der ønsker at gå foran, og endda lette presset på grønne, tekniske kompetencer.

Mærsks opgave og ønsker
Logistikvirksomhedens klimamål er at være klimaneutrale i 2040 i alle tre scopes. Halvdelen af udledningerne skal væk inden 2030, og det er der planer for, hvordan skal kunne lade sig gøre.

  • Den centrale udfordring er at få etableret nye forsyningskæder for grønne brændstoffer. Når Mærsks nye, methanoldrevne skibe skal på vandet over de næste år, så kræver det leveringssikkerhed fra en industri, som ifølge Mærsk ikke fandtes for 1,5 år siden, og som kommer til at kræve massive mængder grøn energi. Den udvikling og hastig skalering bør have politisk opbakning, gennem f.eks. udvikling af standarder og også gerne direkte støtte.
  • Mærsk peger derudover på behovet for en ambitiøs, global CO2-afgift i shippingbranchen, som skal besluttes i den internationale søfartsorganisation IMO. Det er også et klart ønske til politikerne, at de presser på for at opnå dette.

TDC Nets opgave og ønsker
TDC Net har verdens første SBTi-godkendte mål om netto nul udledninger i 2030 på tværs af alle tre scopes. Selvom fristen, der kun er syv år væk, godt kan give lidt sved på panden, så er den dog inden for rækkevidde, fordi virksomheden leverer digitale ydelser og udelukkende fungerer på det danske marked, hvor adgangen til grøn infrastruktur er langt fremme i forhold til mange andre steder i verden.

  • En forudsætning for at komme i mål er overgangen til udelukkende at benytte grøn energi, ovenikøbet med det benspænd lagt ind, at TDC Net kun vil købe ny grøn strøm, og dermed sikre udbygning af denne. Men det kræver, at der sættes langt flere projekter i gang, hvilket kræver politisk fokus.
  • Derudover opfordrer TDC Net til at politikere er med til at sætte et testforløb for store virksomheder i gang, som skal kombinere digitalisering og klimahandling, så vi kan kapitalisere på den digitale førerposition Danmark allerede har. Virksomheden har også gjort sig tanker om, at Danmark kunne sætte et nationalt scope 3-mål, som kunne presse CO2-performance længere ind i offentlige indkøb.

Stark Groups opgave og ønsker
Stark Group driver 1.150 byggemarkeder i Norden, Tyskland, Østrig og UK. Kæden vil være CO2-neutral i 2050 i alle scopes og ser sin største impact i relation til håndværkere i byggesektoren. Virksomheden har fire konkrete klimaønsker til danske politikere:

  • At sikre at de nye krav, som trådte i kraft ved årsskiftet, med bl.a. grænser på CO2 ved nybyggeri resulterer i reelle CO2-besparelser. Man undrer sig over, at de øvre grænser, der er valgt i lovgivningen er på 12 kg i dag og 10,5 i 2025, når gennemsnittet i dag er på 9,6. 
  • Der skal skabes incitamenter til renovering i stedte for nedrivning og nybyg.
  • Lovgivning skal fremme brugen af genbrugsmaterialer og det cirkulære byggeri. I dag er der ikke noget i bygningsreglementet, som styrker brug af genbrugte materialer. Det kunne f.eks. være en CO2-rabat ved at benytte genbrugsmaterialer, men den slags incitament findes ikke.
  • Offentlige og institutionelle investorer bør gå forrest, ved at finansiere byggeprojekter der tester nye materialer. Det kan føre til nødvendige test af materialer og afklare fordeling af risiko ved brug af genbrugte eller biobaserede materialer.

Nilfisks opgave og udfordringer
Nilfisks målsætning på klima er reduktionsmål på alle tre scopes i 2030 på udledninger fra deres aktiviteter med at sælge rengøringsløsninger, hvor B2B udgør omkring 90 procent af forretningen. Med udgangspunkt i erfaringerne med at sætte og planlægge at opnå disse SBTi-godkendte mål, peger Nilfisk på behovet for:

  • Globale standarder for klimaberegninger og klimakommunikation, så regneopgaven bliver lidt mindre kompleks i de enkelte virksomheder og så sammenligninger er mulige uanset markedet.
  • Langt større fokus på at lukke kompetencegabet, der mangler specialister inden for de tekniske discipliner med beregninger og materialeforståelse osv. De sørger for, at man kan foretage oplyste valg, når man skal nå sine klimamål, og det er primært en politisk opgave at sørge for, at der kommer flere grønne hænder og hoveder.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J