Mens EU-lov er på vej, finder møbelbranchen selv bæredygtighedsløsninger

EU er på vej med et fælles regelsæt, som vil gøre bæredygtige produkter til normen. Men standarderne er blot ved at blive formuleret, og det kan man mærke i møbelbranchen, der i stedet tyr til eksisterende mærkningsordninger for at blive grønnere.

Selvom der mangler samlede regelsæt og standarder for dokumentation, arbejder den danske møbelbranche videre med bæredygtighedsarbejdet med forskellige mærkningsordninger. Foto: 123rf.com..

17.10.2023

CSR.dk

Er sædet på din stol gået i stykker, kan du aflevere den hos møbelproducenten, som reparerer sædet for dig. Og dit nye spisebord er lavet af træ, som er FSC-certificeret, så du har garanti for, at det kommer fra en bæredygtigt drevet skov.

Over 80 procent af møbelvirksomheder arbejder på forskellige måder for at gøre deres produkter mere cirkulære og mindre klimabelastende. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af analysefirmaet Epinion for Træ- og Møbelindustrien.

Men samtidig svarer 46 procent af respondenterne, at de ikke dokumenterer bæredygtighed i forhold til produktudvalget.

Og det er der god grund til.

Læs også: Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores

Der findes nemlig et hav af miljømærkninger, nationale mærkningsordninger og former for livscyklusdeklarationer, som på hver deres måde dokumenterer bæredygtighed.

”En møbelvirksomhed kan blive bedt om mere end 10 forskellige mærknings- eller certificeringsordninger, afhængigt af kundernes fokus eller land. Det kan en enkelt virksomhed ikke honorere, og det haster med at få fælles, ensartede og gennemførlige regler og standarder for dokumentation. Det vil gøre det nemmere for virksomhederne, skaffe dem en konkurrencefordel og give kunderne et sammenligneligt grundlag for at træffe bæredygtige valg,” siger Lærke Flader, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

Proaktiviteten er imponerende
Det er man tilsyneladende opmærksom på i EU, der er på vej med et regelsæt i EcoDesign-forordningen, som skal sætte nye standarder for møbelprodukter.

Regelsættet har dog lang vej endnu, da standarderne endnu ikke er formulerede. Og mens møbelbranchen venter, viser undersøgelsen, at virksomhederne forsætter deres dokumentationsarbejde.

43 procent har eksempelvis planer om at blive FSC-certificerede, 30 procent vil bruge det europæiske miljømærke Blomsten, og 17 procent vil gå i gang med at udarbejde miljøvaredeklarationer.

Og det er opløftende, mener Lærke Flader.

”Møbelbranchen arbejder seriøst og meget bredt med at nedbringe klimaaftryk og blive mere cirkulær. Branchen påtager sig et stort ansvar, og set i lyset af, at der lige nu hverken er lovgivning eller fælles rammer for, hvordan virksomhederne skal dokumentere produkternes bæredygtighed, så er det meget imponerende, at så mange er godt i gang,” siger hun.

Læs også: Brancheforening: Træmangel skaber klimaproblemer

Offentlige indkøb skubber på vej
Langt hovedparten af den danske møbelbranche – over 83 procent – har en klar forventning om, at det bliver værdifuldt at arbejde med bæredygtighed i fremtiden, og virksomhederne forventer klare konkurrencemæssige fordele og øget efterspørgsel fra deres kunder.

Her og nu oplever blot 60 procent af møbelbranchen, at deres kunder stiller krav om bæredygtighed, og ofte er det store kunder som kommuner eller indkøbere til kontor- og hotelindretninger. Det er de samme typer kunder, som også er konsekvente og vælger leverandører fra, hvis de ikke kan leve op til deres krav.

”De offentlige indkøb er en stor spiller, og de skal skubbe på efterspørgslen af klimavenlige og cirkulære produkter og dokumentation af dem. De har et klart medansvar for, at der er et marked for genbrugsmøbler, kvalitetsmøbler med lang holdbarhed og ikke kun have fokus på et produkts pris,” siger branchedirektøren.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online