Lysvirksomhed vil hjælpe grønne udbud på vej

Bæredygtighed fylder forsvindende lidt i offentlige udbud. Fischer Lighting har netop lanceret en ny guide, der skal hjælpe med at gøre udbuddene grønnere.

Fischer Lightning til hjælpe med at få flere grønne elementer i de offentlige udbud af lys. Arkivfoto.

01.02.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ambitionerne er høje i Danmark, når det gælder den grønne omstilling, og med klimaloven er der sat et politisk mål om 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt de grønne hensyn fylder i offentlige udbud. Også taget i betragtning, at de offentlige indkøb ifølge en rapport fra regeringen stod for udledning af 12 millioner ton CO2. De samlede danske husholdninger udledte til sammenligning 14 millioner ton CO2.

Paradoksalt lille grønt fokus i udbud
En nyere undersøgelse fra 2021, foretaget af forsker Ole Helby Petersen fra RUC, viser eksempelvis, at miljø og bæredygtighed kun vægter tre procent, som del af et underkriterium, i udbudsevalueringen. Lige som en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen peger på, at under halvdelen af offentlige udbud indeholder et bæredygtigt element.

Læs også: Reduktionsmål i regeringens grønne indkøbsstrategi lader vente på sig

Det undrer også den danske virksomhed, Fischer Lighting, som er specialiseret i genbrug og upcycling af belysningsarmaturer, efterspørger en anden vægtning og et langt større fokus på de grønne hensyn i udbudsmaterialet:

”Det er et paradoks, at vi i Danmark på den ene side vil den grønne omstilling og en cirkulær økonomi, hvor vi tænker i genbrug, mens stort set alle offentlige udbud, vi støder på, har et altoverskyggende fokus på indkøbsprisen, mens fokus på bæredygtighed er nærmest ikke-eksisterende. I praksis betyder det, at udbuddene favoriserer de produkter og løsninger, som er billigst mulige i indkøbspris, men som ikke behøver at holde i særligt lang tid,” siger Lars Elmvang, som er strategisk direktør hos Fischer Lighting.

Det er en undren, som deles af andre virksomheder. I slutningen af 2021 spurgte DI f.eks. Lemvigh-Müller, Elis Danmark A/S, Aalborg Portland og Arkil A/S om, hvordan de oplevede de kommunale udbud i forhold til bæredygtighed. Svaret var fra alle, at de oplever, at kommuner taler om bæredygtighed men køber ind efter pris. Det, mente de, burde kommunerne ændre på ved at lade bæredygtighed vægte højere i deres udbud.

Hjælper bygherrer med at købe mere bæredygtigt
Ifølge Fischer Lightning er en af barriererne for at nå til et punkt, hvor de offentlige indkøb bidrager til at opfylde de officielle ambitioner om bæredygtighed og en cirkulær økonomi, at det offentlige simpelthen mangler ressourcer til at ændre kurs:

”Vores oplevelse er, at bygherrer og rådgivere mangler en grundlæggende forståelse for, hvad bæredygtighed egentlig er, hvordan man måler det, og at der i det hele taget mangler ressourcer til at ændre kurs fra den indkøbspraksis, man har fulgt hidtil.” siger Lars Elmvang.

For at imødekomme netop denne barriere har Fischer Lighting for nylig lanceret ”Udbudsbeskrivelse bæredygtig belysning”, som gennemgår de relevante krav til bæredygtig belysning. Den kan bygherrer frit lade sig inspirere af og plukke fra, når de laver deres udbudsmateriale og vil købe grønnere belysning.

Beskrivelsen, som kan downloades her, oplister bl.a. en række bæredygtige og operationaliserbare krav til leverandørerne vedr. materialevalg og genbrug, om muligheden for adskillelse af produktet i forhold til vedligehold, om affald og sortering samt særlige krav til designet:

”Med vores initiativ vil vi gerne vise, at det ikke behøver være så svært at ændre praksis, når det gælder indkøb af bæredygtig, genbrugt belysning, og at det faktisk er muligt at omsætte grønne ønsker til konkrete krav i udbudsmaterialet,” siger Lars Elmvang.

Producenterne skal arbejde på dokumentationen
Hos Fischer Lighting anerkender man imidlertid, at initiativer som dette langt fra gør arbejdet alene. Der skal sættes ind på flere fronter:

”Først og fremmest sker der heldigvis lige nu meget på rammevilkårene og ift. det lovgivningsmæssige bl.a. på EU-niveau. Herudover ser vi et behov for, at bygherrer begynder at tænke mere langsigtet ift. deres indkøb, så der eksempelvis kommer meget mere fokus på produktets samlede leveomkostninger og ikke bare på indkøbsprisen, siger Lars Elmvang.

Det er dog ikke kun ”de andres” ansvar, at få skub i de bæredygtige krav.

”Vi har som bæredygtige producenter et ansvar for at vise omverdenen, at bæredygtighed, pris og kvalitet sagtens kan gå hånd i hånd, ligesom vi skal gøre os umage med at dokumentere den forskel, vores bæredygtige produkter gør for klimaet og den grønne omstilling,” fortsætter han.

Fischer Lighting er selv gået i den retning, og har som den første danske virksomhed i lysbranchen valgt at EPD-certificere (Environmental Product Declaration) sine mest populære produkter, så virksomheden kan dokumentere deres præcise klima og CO2-aftryk.

Kommuner: Det kræver sammenligningsgrundlag
Da DI i 2021 talte med de fire virksomheder, som beskrevet oven for, bad de samtidig Kommunernes Landsforening om en reaktion. Den var en invitation til dialog.

”Jeg håber derfor – og vil gerne opfordre til – at leverandørerne tager dialogen i forbindelse med de konkrete udbud, så de på den måde kan dele deres viden, kvalificere processerne og udfordre kommunerne,” siger Morten Mandøe, cheføkonom i KL til DI.

Læs også: Podcast: DI vil gøre offentlige indkøb grønnere

”Det kan dog være vanskeligt at skabe konkurrence om grønne elementer, da det kræver metoder, der på et ensartet grundlag kan sammenligne forskellige grønne produkter og ydelser. I stedet kan det være mere oplagt for kommunerne at arbejde med grønne mindstekrav i forbindelse med deres udbud,” fortsatte han.

Måske kan Fischer Ligtnings nye beskrivelse hjælpe den proces lidt på vej.

Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: offentlige indkøb

Mange vil gerne aktivere de 300 milliarder kroner den offentlige sektor køber ind for årligt til fordel for bæredygtighed. Men det er ikke så nemt. CSR.dk prøver at finde de gode eksempler og levere tips og tricks til leverandører.

Relateret indhold

04.03.2024CSR.dk

En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

04.03.2024CSR.dk

Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

27.02.2024Fristads Kansas

Sponseret

Grønt pilotprojekt: Arbejdstøj fra 4.000 medarbejdere genanvendes

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Bureau Veritas Certification
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminarets 2 dage får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

04.03.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark