Luftrensning mod madspild i forsyningskæden

Et treårigt forskningsprojekt skal hindre spild af mad og blomster på grund af dårlig luftstyring i løbet af produktion, fragt, lagring og salg. Spildet løber årligt op i tre mia. kr.

Tonsvis af madvarer går tabt årligt pga. utilstrækkelig luftkvalitet. Det koster samfundet milliarder. Forskningsprojekt vil søge efter løsninger. Foto: Flickr/Robert Wallace.

09.02.2016

CSR.dk

Tonsvis af madvarer og blomster går hvert år tabt, fordi ventilationen og luftstyringen ikke er optimal i de områder, hvor varerne bliver produceret, pakket, fragtet, lagret og solgt. Det vil et nyt, tre år langt forskningsprojekt nu søge at råde bod på. Spildet koster nemlig op mod tre milliarder kroner om året. Det skriver DR.

Læs også: Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget

Netop madvarer og blomster er to varekategorier, der er meget følsomme over for påvirkninger fra luften, de befinder sig i. En af de centrale årsager til dette spild er molekylet ethylen, der frigives fra frugt, grønt og blomster under modningsprocessen og fremskynder denne yderligere. Effekten kan igangsætte en kædereaktion, som overmodner en hel container eller et lager af frugt eller grønt.

Samarbejdet bliver støttet af Innovationsfonden og har fået navnet FRESH – Fresh produce through Reduction of Ethylene during Storage and Handling. Projektgruppen omfatter otte parter og skal arbejde for at udvikle en teknologisk løsning, der kan holde øje med niveauerne af ethylen under produktion, transport, oplagring og salg af frugt, grønt og blomster, og fjerne den fra luften.

Store besparelser i vente
Teknologisk Institut og Aalborg Universitet er de to repræsentanter fra forskningsverdenen, og her er man ikke i tvivl om de potentielle gevinster ved projektet.

”Hvis man kan finde en løsning til måling af ethylen, der er billig nok til at man kan benytte mange af disse fordelt i fx en container eller en lagerhal, og kombinerer det med en effektiv luftrensning som kan reducere mængderne af ethylen uden nogle af de ulemper som løsninger baseret på direkte udluftning eller på brug af fx ozon kan have, er der mulighed for at spare mange ressourcer og penge hos danske virksomheder, der producerer eller håndterer frugt, grønt og blomster”, siger konsulent hos Teknologisk Institut, Jacob Ask Hansen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Eva Kjer Hansen: arbejde med madspil kan bruges i markedsføringen

Med i projektet er også Blue Ocean Robotics, der står for at producere selve luftrensningssystemet, mens Develco Products udvikler systemerne til at styre sensorerne. Tre producenter og forhandlere af frugt, grønt og blomster (Gartneriet PKM, Aarstiderne og Dansk Supermarked) samt vognmanden Alex Andersen Ølund deltager på branchens vegne.

Det samlede projektbudget lyder på 18,6 millioner kr., hvoraf Innovationsfonden har bidraget med de 10,7 mio.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

02.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Strømskinner sikrer kritisk forsyning på Mary Elizabeths Hospital

21.05.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny analyse: Investeringer i mere bæredygtige værdikæder kan være en løftestang for økonomisk og bæredygtig udvikling på det afrikanske kontinent

20.05.2025CSR.dk

13 procent af verdens fødevarer bliver til spild i den kolde forsyningskæde

08.05.2025Beierholm

Sponseret

Finansiel støtte til arbejdet med bæredygtighed

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Over 100 år med minikredsbryderen

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra vision til forretning: SMV’er kan vinde markedsandele ved at satse på bæredygtighed

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København