Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Til sommer bliver det lovpligtigt, at skruelåg af plastik sidder fast på plastflasker og kartoner både under og efter brug. Ved at lade dem sidde kan danskerne være med til at sikre, at yderligere op mod 70 millioner låg bliver genanvendt.

Foto: Dansk Retursystem

21.02.2024

CSR.dk

Danskerne er gode til at aflevere flasker til pant og bidrager derfor allerede til genanvendelsen af plastik.

Men nu kan de blive endnu bedre, helt uden at gøre noget anderledes.

Det er budskabet fra Dansk Retursystem, der nu lancerer kampagnen “Gør noget uden at gøre noget”. Den skal gøre danskerne opmærksom på, hvorfor plastiklågene nu sidder fast, og hvilken miljømæssig gevinst det har. 

Et EU-direktiv, som træder i kraft 3. juli 2024, betyder nemlig, at plastflasker og kartoner fremover skal have et særligt plastiklåg, der forbliver fastgjort til emballagen, samtidig med at låget kan skrues af og på. Hensigten er, at låget følger med flasker og kartoner, så færre løse låg ender som affald.

”Når skruelågene fremover hænger fast på emballagen, sikrer vi, at de ikke ender i vores natur. Samtidig betyder den nye ordning, at vi kan genanvende flere plastiklåg, og vi dermed får mindre behov for at producere ny plastik. Målet er en positiv spiral for både naturen og for klimaet,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

70 millioner låg om året

I dag lægger danskerne 93 procent af pant-plastflaskerne ind i flaskeautomaterne. Ud af dem er der ni ud af ti flasker, hvor låget kommer med retur. Med lovkravet om fastgjorte låg er målet, at det skal stige til ti ud af ti flasker – til gavn for både naturen og klimaet. 

Ved at lade de fastgjorte låg sidde og aflevere flaskerne i flaskeautomaten - præcis som de plejer - kan forbrugerne være med til at sikre, at yderligere op mod 70 millioner plastiklåg bliver genanvendt via Dansk Retursystem hvert år. Det svarer til cirka 140 ton plast.

”Men udsigten til den gevinst kræver, at forbrugerne ved, at lågene skal blive på flasken, når de afleverer deres pant,” forklarer Dansk Retursystems administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen. 

”Derfor er vi på vej med en ny kampagne, der gør danskerne opmærksomme på, hvor nemt det er at genanvende ved blot i denne situation at gøre, som man plejer. Vi håndterer allerede lågene på flaskerne i dag og har også testet, at de nye låg, der sidder fast, ikke giver forbrugerne udfordringer med flaskeautomaterne,” siger Lars Krejberg Petersen.

Kravet om fastgjorte låg træder i kraft den 3. juli 2024, og de danske tapperier vil derfor løbende indfase de nye låg frem mod sommeren.

”Vi håber, at danskerne tager godt imod de nye skruelåg, selv om det kræver lidt tilvænning at lade dem blive siddende på emballagen. For vi forventer, at tiltaget vil sikre, at 70 millioner flere låg bliver indsamlet og genanvendt,” siger Bryggeriforeningens direktør Nick Hækkerup.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online