Lækket dokument afslører Trumps energiplan

Et brev med 14 handlingspunkter kortlægger Trump-administrationens planer for den amerikanske energisektor. Miljøorganisationer kalder planen ødelæggende for verdens klima.

Olieledninger som denne i Alaska bliver formentlig et mere udbredt syn i USA, hvis Donald Trump følger op på sine løfter fra valgkampen. Et lækket dokument pinpointer 14 centrale politikpunkter på energiområdet for den kommende præsident. Foto: USGS.

12.12.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Donald Trumps indtræden i Det Hvide Hus på den anden side af nytår varsler nye tider i den amerikanske energipolitik. Det gjorde han selv klart ved adskillige lejligheder i løbet af valgkampen mod Hillary Clinton, og nu har omverdenen så fået et mere konkret indblik i rigmandens planer på området.

Læs også: Trump ligner en potentiel klimakatastrofe

Det sker via et lækket dokument, forfattet af Thomas Pyle, der leder Trumps såkaldte Energy Transition Team, der skal forbedrede overgangen fra Obama til Trump på energiområdet. Dokumentet er kommet i hænderne på medieNGO’en Center for Media and Democracy (CMD).

I det interne brev, der blev sendt ud d. 15. november, blot et par dage før Pyle blev udnævnt til chef for overgangsholdet, beskriver han 14 forventede politikpunkter fra Trumps side, der med CMD’s ord er ”en ønskeseddel for den fossile brændstofindustri og som kunne være ødelæggende for forsøget på at begrænse klimaforandringerne”.

Thomas Pyle er præsident for både American Energy Alliance og Institute for Energy Research. Begge organisationer er fortalere for kul-, olie- og gasindustrien og har ifølge CMD da også fået adskillige donationer fra eksempelvis ExxonMobil og Peabody Energy, begge storaktører inden for fossil energi.

Ud af Paris, væk med fossile forhindringer
På den baggrund fremhæver Pyle, hvordan Trump vil føre ”pro-energy og pro-market-politik”, og fjerne Obamatidens ”mest skadelige klimatiltag”, som eksempelvis Parisaftalen og hele Clean Power-planen omkring vedvarende energi og en neddrosling af specielt det amerikanske kulforbrug.

Udover at trække USA ud af Parisaftalen, nævner Pyle også blandt andet, hvordan Trump-administrationen vil fjerne adskillige barrierer, der står i vejen for ”energiudvikling” i langt højere grad, dvs. til at kunne udnytte landområder til at finde kul, olie og gas både on- offshore i såvel Alaska som Atlanterhavet og en lang række steder ind i mellem. Derudover skal diverse olie- og gasrørledning, bl.a. den omdiskuterede og af Obama bremsede Keystone XL, tilbage på sporet.

Samtidig vil fremtiden blive hårdere for i hvert fald vindenergisektoren. I hvert fald nævner Pyle, at Trump vil ”se på de miljømæssige konsekvenser” ved vindmøller og den ”skade på dyrelivet i form af drab på fugle og flagermus”, de gør.

Når det kommer til CO2-udledning, så ser Pyle frem til, at den såkaldte “endangerment finding” vil blive genovervejet og måske skrottet. Den var den, der gav Obama rettens ord for, at drivhusgasser er skadelige for mennesker, men ifølge Pyle repræsenterer den ”overregulering” og tjente kun til at udvide miljøagenturet EPA’s indsatsområde. Derudover vil reguleringen af CO2-udslip fra nye kraftværker blive annulleret.

Også når det kommer til de amerikanske køretøjers brændstoføkonomi vil der blive lettet på trykket. Standarderne for biobrændstof skal lempes, og det samme vil kravene til brændstoføkonomi, ligesom konventionel benzin og diesel skal gøres billigere.

Krigserklæring mod miljøet
Det lækkede dokument kommer i hælene på udnævnelsen af klimaskeptikeren Scott Pruitt til chef for netop EPA – en organisation han har sagsøgt adskillige gange over årene – og sammenlagt får det den amerikanske interesseorganisation Environmental Defense Fund til at kalde den udstukne kurs for en ”krigserklæring” mod kampen for et renere miljø.

”Dokumentet er en klimamodstanders fantasi, og en opskrift på mere luft- og vandforurening, mindre innovation, flere penge der bliver spildt ved benzinpumpen og et svagere USA. (…) Der er ingen anerkendelse af de overvældende videnskabelige beviser, der fortæller os, at vi er nødt til at tage hårdt fat for at adresse den voksende klimatrussel”, skriver EDF’s medlemsdirektør Sam Parry.

Læs også: Trump: Kul vil være en ressource i USA i flere tusind år

Endelig er det også kommet frem, at Trump har sat sig for at identificere medarbejdere i det amerikanske miljøministerium, der har støttet Obamas klimapolitik, ligesom der bliver sat navn på nogle af de agenturer, der kan se frem til at blive behandlet hårdest under Trump, bl.a. Advanced Research Projects Agency-Energy, der blev skabt af Obama tidligt i hans første periode og har været essentiel i at fremme teknologier for ren energi.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn