Lækket dokument afslører Trumps energiplan

Et brev med 14 handlingspunkter kortlægger Trump-administrationens planer for den amerikanske energisektor. Miljøorganisationer kalder planen ødelæggende for verdens klima.

Olieledninger som denne i Alaska bliver formentlig et mere udbredt syn i USA, hvis Donald Trump følger op på sine løfter fra valgkampen. Et lækket dokument pinpointer 14 centrale politikpunkter på energiområdet for den kommende præsident. Foto: USGS.

12.12.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Donald Trumps indtræden i Det Hvide Hus på den anden side af nytår varsler nye tider i den amerikanske energipolitik. Det gjorde han selv klart ved adskillige lejligheder i løbet af valgkampen mod Hillary Clinton, og nu har omverdenen så fået et mere konkret indblik i rigmandens planer på området.

Læs også: Trump ligner en potentiel klimakatastrofe

Det sker via et lækket dokument, forfattet af Thomas Pyle, der leder Trumps såkaldte Energy Transition Team, der skal forbedrede overgangen fra Obama til Trump på energiområdet. Dokumentet er kommet i hænderne på medieNGO’en Center for Media and Democracy (CMD).

I det interne brev, der blev sendt ud d. 15. november, blot et par dage før Pyle blev udnævnt til chef for overgangsholdet, beskriver han 14 forventede politikpunkter fra Trumps side, der med CMD’s ord er ”en ønskeseddel for den fossile brændstofindustri og som kunne være ødelæggende for forsøget på at begrænse klimaforandringerne”.

Thomas Pyle er præsident for både American Energy Alliance og Institute for Energy Research. Begge organisationer er fortalere for kul-, olie- og gasindustrien og har ifølge CMD da også fået adskillige donationer fra eksempelvis ExxonMobil og Peabody Energy, begge storaktører inden for fossil energi.

Ud af Paris, væk med fossile forhindringer
På den baggrund fremhæver Pyle, hvordan Trump vil føre ”pro-energy og pro-market-politik”, og fjerne Obamatidens ”mest skadelige klimatiltag”, som eksempelvis Parisaftalen og hele Clean Power-planen omkring vedvarende energi og en neddrosling af specielt det amerikanske kulforbrug.

Udover at trække USA ud af Parisaftalen, nævner Pyle også blandt andet, hvordan Trump-administrationen vil fjerne adskillige barrierer, der står i vejen for ”energiudvikling” i langt højere grad, dvs. til at kunne udnytte landområder til at finde kul, olie og gas både on- offshore i såvel Alaska som Atlanterhavet og en lang række steder ind i mellem. Derudover skal diverse olie- og gasrørledning, bl.a. den omdiskuterede og af Obama bremsede Keystone XL, tilbage på sporet.

Samtidig vil fremtiden blive hårdere for i hvert fald vindenergisektoren. I hvert fald nævner Pyle, at Trump vil ”se på de miljømæssige konsekvenser” ved vindmøller og den ”skade på dyrelivet i form af drab på fugle og flagermus”, de gør.

Når det kommer til CO2-udledning, så ser Pyle frem til, at den såkaldte “endangerment finding” vil blive genovervejet og måske skrottet. Den var den, der gav Obama rettens ord for, at drivhusgasser er skadelige for mennesker, men ifølge Pyle repræsenterer den ”overregulering” og tjente kun til at udvide miljøagenturet EPA’s indsatsområde. Derudover vil reguleringen af CO2-udslip fra nye kraftværker blive annulleret.

Også når det kommer til de amerikanske køretøjers brændstoføkonomi vil der blive lettet på trykket. Standarderne for biobrændstof skal lempes, og det samme vil kravene til brændstoføkonomi, ligesom konventionel benzin og diesel skal gøres billigere.

Krigserklæring mod miljøet
Det lækkede dokument kommer i hælene på udnævnelsen af klimaskeptikeren Scott Pruitt til chef for netop EPA – en organisation han har sagsøgt adskillige gange over årene – og sammenlagt får det den amerikanske interesseorganisation Environmental Defense Fund til at kalde den udstukne kurs for en ”krigserklæring” mod kampen for et renere miljø.

”Dokumentet er en klimamodstanders fantasi, og en opskrift på mere luft- og vandforurening, mindre innovation, flere penge der bliver spildt ved benzinpumpen og et svagere USA. (…) Der er ingen anerkendelse af de overvældende videnskabelige beviser, der fortæller os, at vi er nødt til at tage hårdt fat for at adresse den voksende klimatrussel”, skriver EDF’s medlemsdirektør Sam Parry.

Læs også: Trump: Kul vil være en ressource i USA i flere tusind år

Endelig er det også kommet frem, at Trump har sat sig for at identificere medarbejdere i det amerikanske miljøministerium, der har støttet Obamas klimapolitik, ligesom der bliver sat navn på nogle af de agenturer, der kan se frem til at blive behandlet hårdest under Trump, bl.a. Advanced Research Projects Agency-Energy, der blev skabt af Obama tidligt i hans første periode og har været essentiel i at fremme teknologier for ren energi.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen