Kunstig ø i Nordsøen kan sikre fremtidens vindenergi

Transmissionsselskaber i Danmark, Holland og Tyskland er gået sammen for at undersøge om en kunstig ø midt i Nordsøen kan gøre fremtidens vindenergi bedre og billigere.

Det blæser meget på Dogger Banke, der ligger i Nordsøen, hvilket gør det et oplagt sted til havmølleparker. Derudover er det lavvandet, hvilket gør det nemmere at rejse møllerne. TSO’ernes vision er, at i alt 70-100 GW vindmøllestrøm kan blive genereret ude i Nordsøen med øen som samlingspunkt. Illustration: Energinet.dk.

09.03.2017

CSR.dk

I slutningen af marts går transmissionsselskaber (TSO’er) fra Holland, Tyskland og Danmark i gang med at undersøge mulighederne for at lave en kunstig ø midt ude i Nordsøen, med det formål at gøre fremtidens udbygning af vindenergi billigere og bedre. Det skriver Energinet.dk, der selv er en af parterne bag.

Fakta om energiøen

  • Øen ville skulle ligge I Nordsøens sandbankeområde, Dogger Banke.
  • Der er som udgangspunkt tale om én ø, men mulighed for at udbygge med flere. Én kunstig ø kan blive op til seks kvadratkilometer lang.
  • Øen ville kunne samle vindstrøm fra flere tusinde havmøller, i alt 30 GW.
  • Det vurderes at ville koste 1,5 mia. euro (godt 11 mia. kr.) at bygge øen. Derudover kommer udgifter til elanlæg.
  • De tre TSO’er TenneT Holland, TenneT Tyskland og Energinet.dk skal sammen stå for at undersøge den mulige øs potentiale. 

”Det lyder måske skørt og science fictionagtig, men en ø på Dogger Banke kan vise sig at gøre fremtidens vindenergi meget billigere og mere effektiv”, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.dk.

Den seks kvadratkilometer store ø vil kunne fungere som et energisamlingspunkt for alle de omkringliggende landes havmølleparker, hvilket vil være cirka 30 GW strøm. Det vil dermed også blive muligt at sætte flere tusinde havmøller op omkring øen og bruge strømmen mere fleksibelt.

TSO’ernes vision er, at i alt 70-100 GW vindmøllestrøm kan blive genereret ude i Nordsøen - måske endda med flere kunstige øer på Dogger Banke. 70 GW strøm kan forsyne 80 millioner europæere med strøm.

Nordsølandene vil arbejde sammen om vindenergi
Energinet.dk ser mange fordele ved projektet. Først og fremmest blæser det meget på Dogger Banke, og så er det lavvandet, hvilket vil gøre det nemmere at rejse møllerne.

Derudover betyder den kunstige ø, at afstanden fra havmøllerne til ”land” mindskes, og parkerne derfor vil være ”kystnære” havmølleparker. Det betyder, at der vil være mulighed for at bruge vekselstrømsteknologi og dermed sparre omkostningerne til jævnstrømsomformere.

Læs også: Københavns Lufthavne får tildelt Energi- og miljøprisen 2017

Det er eltransmissionsselskabet TenneT, der både er til stede i Holland og Tyskland, som står bag planen om den kunstige energiø. Planerne kommer efter, EU har vurderet, at vindproduktionen i Nordsøregionen kan tidobles frem mod år 2030 samt efter en aftale mellem Nordsølandenes energiministre om at fremme samarbejdet om havvind.

Det indgåede samarbejde mellem TenneT Holland, TenneT Tyskland og Energinet.dk betyder, at mulighederne for den kunstige ø og energipotentialet skal undersøges nærmere i løbet af de næste par år. Hvis øen ender med at blive en realitet, vil den tidligst sende strøm ud i 2030-2035.

-CHM

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online