Kommuner bryder klimaløfter
Flere af landets klimakommuner lever ikke op til kravet om at nedbringe kommunens årlige CO2-udslip. Kommunerne mener ikke, de gør noget galt.
Danske kommuner var sidste år ellevilde efter at skrive under på en såkaldt klimakommuneaftale, men nu viser det sig, at kun otte ud af 48 af klimakommunerne lever op til deres forpligtelse. Det viser en opgørelse, som Information har lavet med dokumentation fra Danmarks Naturfredningsforening (DN). Helt konkret skal kommunerne nedbringe CO2-udslippet med mindst to procent om året i driften af blandt andet kommunale bygninger og transport.
Tallene fra DN viser derudover, at seks kommuner end ikke har formået at knække en stigende CO2-kurve, efter at de har fået det grønne stempel som klimakommune. Næstved og Kolding er blandt de kommuner, der udledte mere CO2 i 2009 end året før. Alligevel mener de ikke, det er forkert at kalde dem klimakommuner, skriver Information.
Er vi ikke en klimakommune, hvis vi ikke får nedbragt CO2-udledningen i 2010, men til gengæld 10 procent i 2011-2012? Jeg mener godt, vi kan bære titlen. Vi investerer massivt i energibesparelser i vores bygninger, og forventer at skabe god energiudnyttelse, siger Morten Hallgreen, afdelingschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Næstved Kommune. I Kolding forklarer borgmester Jørn Pedersen (V) de uheldige CO2-tal med en regnefejl.
Fejlen gav desværre et voldsomt udsving i vores energiregnskab. Det får vi så et skrald for nu, og det er selvfølgelig ærgerligt. Når det er sagt, mener jeg absolut ikke, man kan tale om falsk varebetegnelse, siger Jørn Pedersen.
Statistikken vækker ikke begejstring hos energi- og klimaekspert i Det Økologiske Råd, Søren Dyck-Madsen.
Det er uheldigt, at så få kommuner lever op til kravene. Omvendt er dokumentationen vigtig, fordi den giver kommunerne et vink med en vognstang om, at de skal tage sig sammen, siger han.
-MS