Kommer der endelig mere CSR i offentlige indkøb?

Den offentlige sektors store indkøbsmuskel har i forhold til CSR-emner, alt for længe ligget slap hen. Nye regler og prioriteringer peger på øget aktivitet fremover.

Der vil sandsynligvis komme mere fokus på kontrol med overholdelse af vilkår i kontrakter mellem det offentlige og dets leverandører. .

17.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Flere end 300 milliarder kroner køber den offentlige sektor ind for årligt. Men trods det at leverandører i en del år har skullet skrive under på, at de respekterer menneske- og arbejdstagerrettigheder og for eksempel ikke benytter børnearbejde, har de offentlige indkøbere fået skyld for at lade pris bestemme alt. Og at hvis de havde stillet krav i kontrakterne, så fulgte de ikke op på dem.

Der er dog spæde tegn på, at det kan være ved at ændre sig.

To store kommuner med på holdet
I september måned 2016 valgte både København og Odense Kommuner at slutte sig til arbejdet i Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). De to kommuner er nu en del af skaren af store og små virksomheder, NGO’er, fagbevægelsen, brancheorganisationer og offentlige instanser, der hos DIEH bliver klogere på at fremme ansvarlige indkøb.

”Det et stærkt signal, at toneangivende kommuner som Odense og København melder sig under fanen hos DIEH. I samarbejdet med kommunerne ser vi blandt andet frem til at skabe tættere dialog om etiske problemstillinger og løsninger samt øge fokus på etiske offentlige indkøb – et område med stort potentiale”, siger Mette Boye, direktør i DIEH.

Nu kommer kontrollen
En del af kritikken af de offentlige indkøbs manglende fokus på CSR-faktorer har været rettet mod, at selv om der var bygget krav ind i kontrakterne, så blev der ikke fulgt op. Sat på spidsen hed det sig, at leverandørerne bare kunne skrive under, og så behøvede de ikke tænke mere på det, for det var småt med eksterne kontroller af f.eks. miljøforhold, arbejdsmiljø og arbejdsrettigheder.

Den kritik virker det til, at man i Københavns Kommune taget til efterretning. I hvert fald forklarer Christian Biel-Knudsen, som er leder i en indkøbsfunktion i Økonomiforvaltningen, udviklingen i offentlige indkøb sådan her:

"Det er min fornemmelse, at det er en generel tendens inden for offentlige indkøb, at man er ved at nå en foreløbig grænse for, hvor meget økonomisk effektivisering man kan få ud af fortsatte genudbud af de offentlige indkøbsområder. Derfor fornemmer jeg, at flere og flere kommuner kommer til at arbejde langt mere systematisk med compliance i forhold til de udbudte vilkår, herunder også alt det man kan kalde CSR-områderne." 

"Københavns Kommune har bevilget midler i 2017 til, at vi bruger flere kræfter på at sikre os, at vores leverandører lever op til vores indkøbspolitikker, og til de krav vi har i dem til miljø, sociale klausuler som f.eks. sikring mod social dumping, " siger Christian Biel-Knudsen.

Regler og jura på plads
Samtidig er der blevet lidt bedre plads til CSR f.eks. i forbindelse med offentlige udbud. Den nye udgave af udbudsloven, som trådte i kraft ved årsskiftet 2016, fastholder godt nok, at det prismæssigt mest fordelagtige tilbud skal vælges. Men samtidig er flere CSR-emner blevet indlemmet i kategorien ”kvalitet”, som er det den rå pris skal kobles med for at vælge leverandør. Og udelukkelse fra at deltage i udbud kan nu – hvis man vælger det – baseres på ”overtrædelse af miljømæssige, sociale eller arbejdsretslige regler”, en udvidelse fra de stadig obligatoriske udelukkelsesgrunde som børnearbejde, terrorhandlinger eller bestikkelsessager og anden økonomisk kriminalitet.

I august 2016 faldt den første afgørelse i en sag om lovligheden af kontraktklausuler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption, og sikring af ikke bare egne ansatte, men også ansatte hos underleverandører. Klagenævnet for Udbud afviste at den slags krav var i strid med reglerne, og at der godt kunne iværksættes sanktioner, hvis klausulerne ikke blev overholdt. Læs mere om afgørelsen her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus