Klimavenlige fødevareprodukter vinder frem

Imens britiske forskere peger på nødvendigheden af at skære ned for kødforbruget, så stiger salget af klimavenlige kød-alternativer og presser kødproducenterne.

Bæredygtige fødevareprodukter som Sojamælk og plantebaseret fars vinder frem blandt danskerne, men udgør fortsat kun en lille procentdel af markedet. .

17.10.2018

CSR.dk

Klimadebatten raser afsted, og fødevarer har fået en stor rolle blandt forbrugerne. Efter flere rapporter om at kød er skadeligt for miljøet, køber danskerne i stigende grad klimavenlige alternativer, som bl.a. soyamælk og plantefars, og det er både mejerier og slagterier opmærksomme på, skriver finans.dk.

”En trend med alternativer til animalsk mælk og kød er kommet meget hurtigt. Den ruller for alvor i år. Vækstraterne inden for de nye drikke som erstatning af mælk er tocifrede. I enkelte af vores Food-butikker udgør det salg nu 45 procent af omsætningen i kategorien”, fortæller sortimentschef i Føtex, Tore Nederland, til finans.dk.

Det betyder dog ikke at alle forbrugere er blevet vegetarer eller veganere. Kun 1 procent af forbrugerne i Danmark er veganere og 5 procent vegetarer, ifølge analyser fra COOP.

Læs også: Fødevareindustrien indstiller sig på bæredygtige forbrugere

”Forbruget går klart i en grønnere retning. Eksempelvis er forbruget af både hakket kød og animalsk mælk faldet med et par pct. om året. Især for de yngre forbrugere under 35 år. Veggi-produkter har en lodret vækstkurve og pisker i vejret, men fra et meget lavt udgangspunkt og udgør fortsat nok kun cirka 2 procent af både kød- og mælkesalget hos Coop. Men væksten er hastig i år”, siger analysechef Lars Aarup, Coop Danmark.

Statistik fra Landbrug og Fødevare viser, at danskerne igennem de sidste 10 år (2007-20017) er begyndt at drikke mindre animalsk mælk og spise mere fjerkræ.

Producenterne følger nøje med
Den stigende trend med plantebaserede fødevare sætter både mejerier og slagterier under støt pres.

”Der er en stor vækst i salget af plantebaserede alternativer til mælk. På landsplan udgør disse produkter stadig en meget lille del af kategorien, men de vokser hurtigt, så det er selvsagt noget, som vi følger med stor interesse”, fortæller Jakob B. Knudsen, direktør for Arla Danmark, til finans.dk og fortsætter:

”Væksten i salget af plantebaserede mælkedrikke lægger ekstra pres på salget af almindelig mælk, men det kan kun forklare en mindre del af det årlige fald på 3 procent”.

Mejeriet har foreløbigt ikke planer om at producere plantebaserede produkter, men hos fødevarevirksomheden Tulip Food Company er man i gang med at stille om til nye tider.

”Vi lancerede i 2017 to varianter af kødfrit pålæg under varemærket Den Grønne Slagter. Det har været en stor succes. De to produkter har erobret en markedsandel på næsten 60 procent i kategorien pålæg uden kød. Siden har vi også lanceret en kødfri færdigret”, fortæller Michael Ravn, kommunikationsansvarlig hos Tulip, til finans.dk

Selvom der er en ny type forbrugere, så udgør de stadig en meget lille procentdel af markedet.

Kødforbruget skal minimeres yderligere
En gruppe forskere fra Oxford University har beregnet, hvor meget kød belaster klimaet, og er kommet frem til hvor meget de danske forbrugere skal skære ned for kødforbruget i en ny rapport.

I 2050 skal danskerne spise 93 procent mindre okse-, svine- og lammekød samt 45 procent mindre kylling, lyder vurderingen fra Marco Springman, der er en del af forskergruppen til TV 2.

Læs også: Mindre spild og mindre kød går hånd i hånd

Det betyder, at man maksimalt må spise 100 gram okse-, svine- eller lammekød om ugen, og 200 gram hvis det er fjerkræ, Ifølge rapporten.

”Vi tænkte ikke, at det ville være realistisk at gøre alle til veganere. I stedet skal vi fremover til at spise mere, som de gør ved Middelhavet, hvor man typisk har mindre kød på tallerkenen”, siger han til TV 2.

- SN

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet