Klimahån til Danmark i Paris

De sænkede danske klimaambitioner er ikke gået ubemærket hen i det store udland. I forbindelse med COP21 i Paris har en international NGO tildelt Danmark en pris for at bremse fremskridtet. Herhjemme medfører kåringen hård kritik af regeringen.

Stats- og regeringschefer fra hele verden er eller har været i Paris til COP21, hvor NGO'en Climate Action Network har udnævnt Danmark til Fossil of the Day d. 3. december. Foto: Flickr/EEAS.

04.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

"Glem the great Danes, i dag taler vi om the lame Danes." Sådan lyder de hårde ord fra paraplyNGO’en The Climate Action Network International, der revser Danmark for sænkede klimaambitioner og på den baggrund tildeler ’os’ prisen Fossil of the Day, der på basis af stemmer fra sine medlemmer bliver tildelt det land, der bliver vurderet til at have gjort sit ”bedste” for at blokere fremskridtet i klimaforhandlingerne.

Læs også: Klimaråd: Danmark er ikke førende på grøn omstilling

Climate Action Network (CAN) er netværksorganisation for over 950 klimaorganisationer i hele verden, og de er ikke i tvivl om, hvem pilen peger på. Venstre-regeringen og klimaminister Lars Christian Lilleholt får således på puklen for nedskæringer, fjernede bevillinger, stoppede tiltag og generelt sænkede ambitioner.

”"Den nye, liberale minoritetsregering kom til magten i juli og mente tydeligvis, at der var alt for meget gang i klimalederskabet. Så de besluttede sig for at skære det ned, helt ned",” som CAN skriver.

Herefter gennemgår de V-regeringens nedskæringer og droppede målsætninger, men det er ikke noget, der får hovedpersonen til at ryste i bukserne.

”"Det kan jeg kun trække på smilebåndet af. Hvis vi sammenligner vores CO2-mål med andre lande, så ligger Danmark rigtig, rigtig godt. Da jeg deltog i åbningen af klimatopmødet, fik jeg rigtig mange positive meldinger fra andre lande om, hvor langt vi er på dette område. Vi har intet at skamme os over",” siger Lars Christian Lilleholt (V) til DR, og tilføjer at han vil stille prisen på sit skivebord, når han kommer hjem.

Danmark bliver en parentes
Den vinkling giver man dog ikke meget for i oppositionen, hvor kritikken af de neddroslede målsætninger da også har været hård.

”"Det er fuldt fortjent, at Danmark får den her pris. V-regeringen dropper jo alle mål, og når ministeren siger, at vi ligger godt til, så er det jo et udtryk for, at han og hans regering hviler på laurbærrene, for den position mister vi jo nu, og det er meget problematisk",” siger energi- og klimaordfører for de Radikale, Andreas Steenberg, og fortsætter:

”"Konsekvensen er, at Danmark ikke kommer til at spille nogen rolle i en aftale ved COP21; vi bliver en parentes på grund af regeringens fodslæbende politik og det er meget uheldigt",” siger Andreas Steenberg.

Han bliver bakket op af sin kollega fra Socialdemokraterne, klima- og energiordfører Jens Joel, der især hæfter sig ved signalværdien i prisen, der er blevet uddelt siden klimatopmødet i Bonn i 1999.

Skidt for danske virksomheder
”"Først og fremmest er det jo pinligt, og et ekstremt negativt signal, regeringen sender. Pludselig er Danmark kommet over på det forkerte hold, hvor vi er blevet et argument, for de andre aktører, der modarbejder en ambitiøs aftale i Paris. Så det er enormt kortsigtet, og vi kommer ikke til at spille nogen aktiv rolle i forhandlingerne",” siger han.

Logoet for Fossil of the Day-prisen. Foto: Climate Action Network.

Derudover ærgrer han sig på dansk erhvervslivs vegne:

”"Vi tjener rigtig mange penge herhjemme på den grønne omstilling, og dansk virksomheder er rigtig gode på det her område. Grøn teknologi og løsninger er et af vores flagskibe, og det har regeringen nu sat billigt til salg, så det er rigtig dårligt købmandsskab. I Paris vil adskillige fonde og organisationer jo være klar til at satse, og der gælder det om at gribe de muligheder, der er. Med sådan en kåring her, og det meget uheldige signal, den sender, så tror jeg, at det vil stille vores virksomheder dårligt",” siger Jens Joel.

Også blandt landets miljøorganisationer har man bemærket, at der står Danmark på den seneste Fossil of the Day.

"Regeringens svækkede ambitioner er virkelig noget, der bemærkes ude i verden. Det er trist, at vi, der engang inspirerede hele verden, nu bliver trukket gennem et søle af hån og latterliggørelse og får sådanne priser, som ikke ligefrem er af typen, man stiller frem på kaminhylden," siger klimachef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo, til EnergiWatch.

Læs også: EU fastsætter klimamål frem mod COP21

Prisen er tidligere blevet tildelt store CO2-udledere som USA, Canada, Japan og Australien, der fik fire i løbet af COP20 i Lima, Peru, sidste år. På COP21’s første dag gik den til New Zealand og Belgien i forening.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn