Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

Den svenske producent af arbejdstøj Fristads har knækket koden til cirkulær produktion ved at skabe en sweatshirt, der delvist er lavet af slidt tøj. Ved at genbruge fibre til at fremstille nyt, reducerer man både affald og behovet for nyt materiale.

- Det har været en lang rejse at sikre, at alle vores krav blev opfyldt, og vi har lært meget i løbet af processen, lyder det fra Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material, hos Fristads.. Foto: PR-foto: Fristads Kansas

Hvis man ikke ved det, er det ikke til at se.

Men en ny sweatshirt fra arbejdstøjsproducenten Fristads, som distribueres af Fristads Kansas i Danmark, er helt sin egen.

Hele 15 procent af trøjen er lavet af fibre, som er skabt ved at indsamle brugt Fristads-tøj og strimle det. Derefter er strimlerne blandet med nye fibre og omdannet til garn.

Det er resultatet af næsten tre års hårdt arbejde for at finde den optimale løsning på, hvordan man sikrer de forskellige flows i arbejdsprocessen og samtidig sikrer kvaliteten af materialet.

- Det at tilbyde cirkulære produkter i vores sortiment er en vigtig milepæl mod at blive en mere bæredygtig producent og sikrer, at vi bevarer vores forspring, når det gælder om at lede arbejdstøjsbranchen inden for bæredygtighed, siger Anne Nilsson, direktør for marketing og bæredygtighed hos Fristads.

Målet er at øge mængden af genanvendt materiale over tid, efterhånden som Fristads fortsætter med at udvikle deres cirkulære løsning.. Foto: PR-foto: Fristads Kansas

Den nye sweatshirt er et såkaldt ’close the loop’-produkt. Close the loop er en betegnelse for, at en proces – for eksempel produktionen af tøj – er forbundet i et kredsløb, som aldrig stopper.

Formålet er at sikre øget bæredygtighed, effektivitet og minimering af spild, og for Fristads er den nye sweatshirt kun begyndelsen.

- Andelen af genbrugte fibre i det endelige produkt er nøje udvalgt for at sikre vores høje kvalitet. Vores mål er at øge mængden af genanvendt materiale over tid, efterhånden som vi fortsætter med at udvikle vores cirkulære løsning, siger Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material.

Plan for genbrug af arbejdstøj
Fristads nye sweatshirt vil få en miljøvaredeklaration, der afslører, hvor meget miljøpåvirkningen reduceres ved at bruge eksisterende fibre til at fremstille nye.

- Det har været en lang rejse at sikre, at alle vores krav blev opfyldt, og vi har lært meget i løbet af processen. Derfor er det et vigtigt skridt, at vi endelig kan lancere vores første produkt fremstillet af cirkulære fibre og dermed bidrage til at reducere vores miljøpåvirkning, siger Lisa Rosengren.

Fristads' første cirkulære produktudvikling begyndte i 2021, da en polotrøje blev fremstillet delvist af kasseret tøj fra en af Fristads' kunder i Holland. 

Fristads nye sweatshirt vil få en miljøvaredeklaration, der afslører, hvor meget miljøpåvirkningen reduceres ved at bruge eksisterende fibre til at fremstille nye.. Foto: PR-foto: Fristads Kansas

Foto: PR-foto: Fristads Kansas

Foto: PR-foto: Fristads Kansas

Via et fælles pilotprogram blev slidte polotrøje indsamlet og genanvendt til nyt tøj, hvilket effektivt lukkede kredsløbet for noget af Fristads' tøjproduktion. Genanvendelsesprocessen for projektet blev certificeret i 2022, hvilket gør Fristads til den første tøjproducent i regionen, der kan garantere sporbarheden af genanvendte, lukkede råmaterialer til en bestemt kunde. 

Den hollandske model vil fungere som et forbillede for implementering og opskalering af genanvendelse på alle Fristads' markeder.

Sådan bliver loopet lukket

  • Indsamling af brugt arbejdstøj. Udslidt Fristads-tøj indsamles hos kunden og sorteres på et genbrugscenter.
  • Forberedelse af materiale. Materialet forberedes ved at blive strimlet i mindre stykker og omdannet til fibre.
  • Fremstilling af garn. Fibrene blandes med andre fibre for at lave garn, der består af 15 procent lukket kredsløb.
  • Skabelse af nyt materiale. Garnet bruges til at fremstille nyt stof.
  • Fremstilling af det endelige produkt. Stoffet omdannes til nye produkter, delvist fremstillet af brugt arbejdstøj.

Kort om Fristads Kansas

Fristads Kansas A/S distribuerer arbejdstøjsbrandet Fristads og herunder kollektionen Kansas i Danmark. Formelt er selskabet ejet af svenske Fristads AB og del af den internationale koncern, Hultafors Group. Hultafors Group er en af Europas største aktører indenfor arbejdstøj, fodtøj, hovedbeskyttelse, håndværktøj, værktøjsbælter og stiger til professionelle. Fristads Kansas har til huse i Odense og sælger sine produkter via webshop og forhandlernetværk. Læs mere om os her: www.fristads.com

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

27.02.2024Fristads Kansas

Sponseret

Grønt pilotprojekt: Arbejdstøj fra 4.000 medarbejdere genanvendes

13.12.2023Fristads Kansas

Sponseret

130 chauffører skifter til mere bæredygtigt arbejdstøj: - Det bør brede sig til hele branchen

31.10.2023Fristads Kansas

Sponseret

Lena har kæmpet for mere bæredygtigt tøj i 5 år: - Jeg ville gøre en forskel

03.10.2023Fristads Kansas

Sponseret

Verdens første: Miljøvaredeklareret tøjkollektion er dyr at lave – men betaler sig på den lange bane