Kina vil være CO2-neutral i 2060

Den kærkomne men uventede melding om klimaneutralitet kom fra Kinas præsident Xi Jinping ved FN’s generalforsamling tirsdag aften, og skaber bred begejstring iblandt førende klimaeksperter.

23.09.2020

Mie Tingsager og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kina er verdens absolut største udleder af CO2, der sammenlagt udleder flere drivhusgasser end USA og EU tilsammen. Meldingen om, at landet ønsker at være klimaneutral i 2060, præsenterede Kinas præsident Xi Jinping tirsdag aften i en videotale ved FN’s generalforsamling. Det skriver DR Nyheder.

Det er et væsentlig skridt i at begrænse verdens samlede CO2-udledninger og for det internationale samarbejde. MIT management professor, John Sterman, vurderer, at Kinas mål vil kunne forhindre op imod 0,5 graders stigning i det globale temperaturniveau. Kinas plan kan derfor blive en vigtig brik i at opnå Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 – 2 graders stigning sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

Analytikere peger på at Kina ser muligheder i en international lederrolle i gennem den klima-politik, som USA pt. ikke leverer på. Jarl Krausing mener, at kineserne derudover øjner en mulighed for at tjene penge.

”Man ser muligheder i at udvikle en moderne grøn økonomi, også med henblik på eksport af moderne grønne teknologier”, siger han.

Xi Jinping kom ikke med konkrete mål og årstal for deres klimaindsats. CSR.dk har spurgt uafhængig klimaekspert, John Kornerup Bang, om han kan pege på noget af det, Kinas nye målsætning kan betyde for markedet for klimaløsninger.

"Der er nogle sektorer, som kommer til at udvikle sig med meget større hast, efter Kinas nye melding. F.eks. er det svært at forestille sig, at Kinas plan ikke indeholder et massivt sats på el- og brintbiler, så der bliver en efterspørgsel, der kan finansiere udviklingen af infrastruktur. De vil også skulle investere endnu mere i vind og solenergi, og realistisk set vil der nok stadig være kul i deres energimix, og det vil betyde, at markedet for og udviklingen af teknologier til at indfange og lagre CO2 får et kæmpe boost. Ligesom der vil blive plantet virkelig mange træer."

Eksperterne er begejstrede
Chefen for FN's Klimasekretariat, Patricia Espinosa, kalder nyheden fantastisk, Jennifer Morgan fra Greenpeace ser det som ’et vigtigt signal’, som formodentlig vil skabe genklang i andre nationer og den grønne tænketank Concito er også begejstrede. Jarl Krausing, international chef i Concito forventer at reduktionerne primært vil komme fra omlægning til vedvarende energikilder og plantning af skov.

Kina er siden meldingen i nogen grad blevet kritiseret for ikke at fremlægge konkrete planer. New York Times skriver, men at man skal forstå det som et massivt skift på politisk niveau og at forandringer i praksis vil komme senere. Det politiske skifte kan dog næsten ikke undervurderes: 

"Kina har længe argumenteret for, at de som en udviklingsøkonomi ikke burde bære samme del af reduktionsbyrden som udviklede økonomier, hvis udledninger stod på i årtier uden opsyn. Men nu har Kina sat sig for at stille op som rollemodel ved at sætte sig et mål, som passer til et land, der har blikket rettet mod supermagtsstatu," skriver avisen. 

Mere end 60 andre lande har, igen i følge New York Times, forpligtet sig på klimaneutralitet i 2050, som er den tidsfrist forskningen mener er nødvendig for at afværge den værste klimakatastrofe. De er alle ret små lande, sammenlignet med Kina, som i dag producerer 28 procent af verdens udledninger. Samlet står landene med mål om klimaneutralitet - inklusive Kina - for omkring 43 procent af verdens samlede drivhusgasudledninger. Lande med størst udledning, der endnu ikke er at finde på listen, er USA, Indien, Rusland, Iran, Saudi-Arabien og Indonesien.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

15.02.2024CSR.dk

Nyt boliginteriør på gamle trøjer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Feb. 21

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.