Kina vil være CO2-neutral i 2060

Den kærkomne men uventede melding om klimaneutralitet kom fra Kinas præsident Xi Jinping ved FN’s generalforsamling tirsdag aften, og skaber bred begejstring iblandt førende klimaeksperter.

23.09.2020

Mie Tingsager og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kina er verdens absolut største udleder af CO2, der sammenlagt udleder flere drivhusgasser end USA og EU tilsammen. Meldingen om, at landet ønsker at være klimaneutral i 2060, præsenterede Kinas præsident Xi Jinping tirsdag aften i en videotale ved FN’s generalforsamling. Det skriver DR Nyheder.

Det er et væsentlig skridt i at begrænse verdens samlede CO2-udledninger og for det internationale samarbejde. MIT management professor, John Sterman, vurderer, at Kinas mål vil kunne forhindre op imod 0,5 graders stigning i det globale temperaturniveau. Kinas plan kan derfor blive en vigtig brik i at opnå Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 – 2 graders stigning sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

Analytikere peger på at Kina ser muligheder i en international lederrolle i gennem den klima-politik, som USA pt. ikke leverer på. Jarl Krausing mener, at kineserne derudover øjner en mulighed for at tjene penge.

”Man ser muligheder i at udvikle en moderne grøn økonomi, også med henblik på eksport af moderne grønne teknologier”, siger han.

Xi Jinping kom ikke med konkrete mål og årstal for deres klimaindsats. CSR.dk har spurgt uafhængig klimaekspert, John Kornerup Bang, om han kan pege på noget af det, Kinas nye målsætning kan betyde for markedet for klimaløsninger.

"Der er nogle sektorer, som kommer til at udvikle sig med meget større hast, efter Kinas nye melding. F.eks. er det svært at forestille sig, at Kinas plan ikke indeholder et massivt sats på el- og brintbiler, så der bliver en efterspørgsel, der kan finansiere udviklingen af infrastruktur. De vil også skulle investere endnu mere i vind og solenergi, og realistisk set vil der nok stadig være kul i deres energimix, og det vil betyde, at markedet for og udviklingen af teknologier til at indfange og lagre CO2 får et kæmpe boost. Ligesom der vil blive plantet virkelig mange træer."

Eksperterne er begejstrede
Chefen for FN's Klimasekretariat, Patricia Espinosa, kalder nyheden fantastisk, Jennifer Morgan fra Greenpeace ser det som ’et vigtigt signal’, som formodentlig vil skabe genklang i andre nationer og den grønne tænketank Concito er også begejstrede. Jarl Krausing, international chef i Concito forventer at reduktionerne primært vil komme fra omlægning til vedvarende energikilder og plantning af skov.

Kina er siden meldingen i nogen grad blevet kritiseret for ikke at fremlægge konkrete planer. New York Times skriver, men at man skal forstå det som et massivt skift på politisk niveau og at forandringer i praksis vil komme senere. Det politiske skifte kan dog næsten ikke undervurderes: 

"Kina har længe argumenteret for, at de som en udviklingsøkonomi ikke burde bære samme del af reduktionsbyrden som udviklede økonomier, hvis udledninger stod på i årtier uden opsyn. Men nu har Kina sat sig for at stille op som rollemodel ved at sætte sig et mål, som passer til et land, der har blikket rettet mod supermagtsstatu," skriver avisen. 

Mere end 60 andre lande har, igen i følge New York Times, forpligtet sig på klimaneutralitet i 2050, som er den tidsfrist forskningen mener er nødvendig for at afværge den værste klimakatastrofe. De er alle ret små lande, sammenlignet med Kina, som i dag producerer 28 procent af verdens udledninger. Samlet står landene med mål om klimaneutralitet - inklusive Kina - for omkring 43 procent af verdens samlede drivhusgasudledninger. Lande med størst udledning, der endnu ikke er at finde på listen, er USA, Indien, Rusland, Iran, Saudi-Arabien og Indonesien.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København