Kan grøn kode gøre digitalisering bæredygtig?

Danske forskere vil lede efter strømbesparende kode, så digitalisering kan reducere sit CO2-aftryk.

Grøn kodning gør en forskel for energiforbruget forbundet med de udviklede løsninger. Nu arbejder et dansk projekt hen mod en mærkningsordning. .

25.01.2022

CSR.dk

Hvis vores appetit på at gemme og udveksle data fortsætter, kan verdens it-aktivitet i 2030 kommet til at vokse til op mod 20% af menneskehedens strømforbrug. Og selvom vi ofte ser digitalisering som CO2-besparende, fordi online-møder er mere klimavenlige end de transport-krævende, så udgør it-branchens negative klimaaftryk allerede i dag omkring to procent af verdens samlede udledning af CO2: Et aftryk, der kun ser ud til at vokse med udviklingen af virtuelt liv, kunstig intelligens og kryptovaluta.

Derfor er forskere og virksomheder gået på jagt efter opskriften på klimavenlig kode, så man kan programmere på en måde, der får vores computere til at sluge mindre strøm. 

“World Economic Forum forventer, at vi med digitalisering kan bidrage til at reducere verdens energiforbrug med 15%. Men det hjælper os jo ikke på den lange bane, hvis brugen af data kommer til at koste os endnu mere,” forklarer forsker Bent Thomsen, der er professor MSO ved Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet:

“Vi vil gerne på en sober måde finde ud af, hvad der kendetegner energieffektiv software. Så vi kan rådgive it-udviklere i at programmere grønt og hjælpe det offentlige med at købe de mest klimavenlige løsninger.”

Strømbesparende koder
Professor Bent Thomsen er sammen med forskere fra DTU og RUC og en række private partnere som KMD, NNIT og it-huset Edora i gang med at danne sig overblik over, hvad der skal til for at lave et energimærke til grøn software:

“Vi ser på forskellige program-mønstre, og så finder vi mønstre, der er særligt energi-sultne, og andre, der ikke er. Men det er ret kompliceret, for vi kan se, at selve kombinationen af de her mønstre i koden også har betydning for strømforbruget,” forklarer Bent Thomsen, som derfor nu arbejder på at kunne beskrive en energicertificeret udviklingsproces og en målingsmetode, der kan vise, hvor god en software er til at spare strøm.

Hos softwareudvikleren Edora har man allerede set, at kodning gør en forskel for strømforbruget.

“Nu er det andet forskningsprojekt, vi er med i, og allerede under det første lærte vi, at vi kan energioptimere med op mod 30 procent alene ved at fokusere på det i kodefasen,” fortæller Mads Hedegaard, som er direktør i Edora. 

Staten og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, understøtter en væsentlig del af det offentlige it-indkøb i dag, og hos SKI bekræfter chef for CSR og bæredygtighed Katrine Pape Huldahl, at man vil se meget positivt på en kommende grøn certificering af software fra it-branchen:

”I SKI oplever en vi stor efterspørgsel på rådgivning om, hvad der er grønt inden for indkøb af software og IT-udvikling. Vi har over et stykke tid været opmærksomme på, at forskere undersøger grøn kodning, og vi ser meget positivt på udviklingen af en certificering, der kan etablere entydige standarder for, hvad der udgør energieffektiv software,” udtaler Katrine Pape Huldahl og fortsætter:

”Når der er en gennemsigtig og entydig standard, kan det offentlige indarbejde kravet i udbuddene, og på den måde fremme den grønne omstilling. Der er ingen tvivl om, at der ligger et stort klimapotentiale inden for digitaliseringen, som vi i SKI meget gerne vil være med til at understøtte”.

Målet er mærkning
Bent Thomsen og hans forskerhold arbejder med jagten på klimavenlige it-løsninger frem til maj 2022, hvor forskere og virksomheder i netværket bag projektet samles til vidensdeling. 

Næste skridt mod et certifikat er, at en standardiseringsorganisation og en større gruppe af toneangivende danske og udenlandske it-virksomheder bliver enige om et regulært certifikat for grøn software. Senest er fire danske datacentre gået sammen om at lave en grøn mærkning af deres strømforbrug, så kunder i dag kan få indsigt i den del af digitaliseringens klimaaftryk.

- EHS

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online