Kan grøn kode gøre digitalisering bæredygtig?

Danske forskere vil lede efter strømbesparende kode, så digitalisering kan reducere sit CO2-aftryk.

Grøn kodning gør en forskel for energiforbruget forbundet med de udviklede løsninger. Nu arbejder et dansk projekt hen mod en mærkningsordning. .

25.01.2022

CSR.dk

Hvis vores appetit på at gemme og udveksle data fortsætter, kan verdens it-aktivitet i 2030 kommet til at vokse til op mod 20% af menneskehedens strømforbrug. Og selvom vi ofte ser digitalisering som CO2-besparende, fordi online-møder er mere klimavenlige end de transport-krævende, så udgør it-branchens negative klimaaftryk allerede i dag omkring to procent af verdens samlede udledning af CO2: Et aftryk, der kun ser ud til at vokse med udviklingen af virtuelt liv, kunstig intelligens og kryptovaluta.

Derfor er forskere og virksomheder gået på jagt efter opskriften på klimavenlig kode, så man kan programmere på en måde, der får vores computere til at sluge mindre strøm. 

“World Economic Forum forventer, at vi med digitalisering kan bidrage til at reducere verdens energiforbrug med 15%. Men det hjælper os jo ikke på den lange bane, hvis brugen af data kommer til at koste os endnu mere,” forklarer forsker Bent Thomsen, der er professor MSO ved Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet:

“Vi vil gerne på en sober måde finde ud af, hvad der kendetegner energieffektiv software. Så vi kan rådgive it-udviklere i at programmere grønt og hjælpe det offentlige med at købe de mest klimavenlige løsninger.”

Strømbesparende koder
Professor Bent Thomsen er sammen med forskere fra DTU og RUC og en række private partnere som KMD, NNIT og it-huset Edora i gang med at danne sig overblik over, hvad der skal til for at lave et energimærke til grøn software:

“Vi ser på forskellige program-mønstre, og så finder vi mønstre, der er særligt energi-sultne, og andre, der ikke er. Men det er ret kompliceret, for vi kan se, at selve kombinationen af de her mønstre i koden også har betydning for strømforbruget,” forklarer Bent Thomsen, som derfor nu arbejder på at kunne beskrive en energicertificeret udviklingsproces og en målingsmetode, der kan vise, hvor god en software er til at spare strøm.

Hos softwareudvikleren Edora har man allerede set, at kodning gør en forskel for strømforbruget.

“Nu er det andet forskningsprojekt, vi er med i, og allerede under det første lærte vi, at vi kan energioptimere med op mod 30 procent alene ved at fokusere på det i kodefasen,” fortæller Mads Hedegaard, som er direktør i Edora. 

Staten og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, understøtter en væsentlig del af det offentlige it-indkøb i dag, og hos SKI bekræfter chef for CSR og bæredygtighed Katrine Pape Huldahl, at man vil se meget positivt på en kommende grøn certificering af software fra it-branchen:

”I SKI oplever en vi stor efterspørgsel på rådgivning om, hvad der er grønt inden for indkøb af software og IT-udvikling. Vi har over et stykke tid været opmærksomme på, at forskere undersøger grøn kodning, og vi ser meget positivt på udviklingen af en certificering, der kan etablere entydige standarder for, hvad der udgør energieffektiv software,” udtaler Katrine Pape Huldahl og fortsætter:

”Når der er en gennemsigtig og entydig standard, kan det offentlige indarbejde kravet i udbuddene, og på den måde fremme den grønne omstilling. Der er ingen tvivl om, at der ligger et stort klimapotentiale inden for digitaliseringen, som vi i SKI meget gerne vil være med til at understøtte”.

Målet er mærkning
Bent Thomsen og hans forskerhold arbejder med jagten på klimavenlige it-løsninger frem til maj 2022, hvor forskere og virksomheder i netværket bag projektet samles til vidensdeling. 

Næste skridt mod et certifikat er, at en standardiseringsorganisation og en større gruppe af toneangivende danske og udenlandske it-virksomheder bliver enige om et regulært certifikat for grøn software. Senest er fire danske datacentre gået sammen om at lave en grøn mærkning af deres strømforbrug, så kunder i dag kan få indsigt i den del af digitaliseringens klimaaftryk.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J