Kaffen skal være grøn: fem initiativer til bæredygtig kaffe

Der er masser af muligheder for at reducere ressourcespild i forbindelse med kaffeproduktion og –brygning. Fem tiltag er allerede sat i værk for at skåne både miljøet og pengepungen.

Det er nok ikke lige din første tanke, når du nyder morgenkaffen, men fra plante til færdig drik er kaffen mest af alt en belastning på klimaet. Foto: flickr/Cindy Andrie..

25.02.2016

CSR.dk

Du kender den kun alt for godt. Koppen med den varme, mørke drik, der fornøjer dine smagsløg og giver din hjerne et opkvikkende energiskud. Måske havde du glæde af en kop i morges? Måske har du allerede drukket dagens første kande?

Det handler naturligvis om kaffe. Rundt om i verden bliver 1,6 millarder kopper med den nærmest helliggjorte drik indtaget hver dag. Og blot i Danmark drikker hver indbygger i gennemsnit 3-4 kopper om dagen – hvilket gør os til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Læs også: Themsens Cafe & Fristelser fylder fairtrade kaffe i kopperne

Men den statistik er ikke kun guld og grønne skove (og sorte bønner). Der er nemlig ikke meget ”grønt” over den måde kaffe bliver dyrket, produceret og behandlet på, og der er meget mere bag en kop kaffe en man måske lige går og tror.

Kaffe efterlader spor, blandt andet i form af spildevand og metanudslip, skriver mediet edie. Rundt om i verden arbejder forskere og organisationer på at vi kan nyde bæredygtig kaffe. Her er fem gode metoder, til at gøre kaffen grøn.

1. Kafferester som metandepot
Det mudderlignende kaffegrums, som er kaffebrygningens rest, virker som udgangspunkt harmløst. Men tag ikke fejl, ved deponering udleder grumset nemlig en masse CO2 samt den skadelige drivhusgas metan.

Forskere fra Ulsan National Institute of Science and Technology i Sydkorea har undersøgt problemet og fundet en oplagt og bæredygtig anvendelsesmulighed for det mørke grums. Forskerne har nemlig fundet ud af, at når kaffebønner bliver varmet op til 700-900 grader, kan de absorbere og lagre syv procent af deres egen vægt i metan på kun 24 timer.

Projektet er ”dobbelt” grønt, da det både er en nem og billig måde at lagre metan, men også en måde at få fat i den energi som gassen indeholder og bruge den til eksempelvis biobrændstof til biler.

2. Fra kaffegrums til bioenergi
Og der er mere gemt i kafferester end metandepoter.

Både den globale fødevarevirksomhed Nestlé og den britiske organisation Bio-bean har fundet en forretning i at forvandle kaffegrums til biobrændstof. Kaffegrums, der ellers ville være gået til spilde og have bidraget til flere skadelige gasser i atmosfæren.

3. Spildevand skal genbruges
Hvad mange ikke tænker over, er, at én kop kaffe kræver meget mere vand, end det der bliver hældt i koppen. Faktisk er det estimeret, at én enkelt kop kaffe har brug for 136 liter vand, for at blive til. Det er mere end fem gange så meget som én kop the kræver.

En del af det vand bliver brugt under produktionen af kaffebønner, nærmere betegnet i ”vandmølle”-processen, hvor kaffebønner bliver fjernet fra frugten.

Tilbage i 2010 lancerede et internationalt certificeringsprogram et projekt under navnet ’Energi fra kaffespildevand’ i Centralamerika.

Projektet går blandt andet ud på, at spildevandet bliver lavet om til biogas, der efterfølgende kan bruges til brændstof til landmandens husstand og arbejdsmaskiner.

4. Mindre vandforbrug
Størstedelen af de førnævnte 136 liter vand, kommer imidlertid fra skridtet før ”vandmølle”-processen, hvor de mange dråber bliver brugt til at vande selve kaffeplanten.

Nestlé undersøgte processen og kom til det resultat, at landmændene, der primært kommer fra Vietnam, i gennemsnit bruger 60 procent mere vand i tørkesæsonen end det egentlig er nødvendigt. Det satte et projekt i gang, der skulle undervise de vietnamesiske kaffeproducenter i – med få og simple redskaber – at måle hvor meget vand kaffeplanterne havde fået og om det var tid til at vande igen.

5. Bæredygtig emballage
Sidst, men ikke mindst, er kaffeindustrien som så mange andre afhængig af emballage. Og både de små maskinkapsler og smarte take-away kopper ryger lige i skraldespanden efter brug. Det er der dog flere af de store selskaber, der prøver at afhjælpe, blandt andet ved at bruge genbrugsvenlige materialer til kopperne.

En af de fødevaregiganter er McDonalds, mens en britisk plastproducent har opfundet en kompostérbar kaffekapsel som alternativ til de aluminiumsbaserede bl.a. Nestlé har gjort populære.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus