Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

Selvom mange virksomheder er gode til at fortælle omverdenen om deres energi- og klimabevidsthed, er det imidlertid ikke helt nok for investorerne, der nu efterlyser information om klimaforandringernes omkostninger for hver virksomhed.

Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder verden over, som har øget interessen hos investorerne for at få vished om, hvor dyrt det kan blive for den virksomhed, hvis den skulle blive ramt. Arkivfoto..

03.11.2017

CSR.dk

”Færre end 10 procent af de store danske virksomheder rapporterer om risikoen ved klimaforandringer, og det kan blive et problem, hvis internationale investorer så fravælger dem, fordi de mangler information om risikoen”, siger Niels Vendelbo, der er partner i KPMG, til Finans.dk.

Globalt anerkender 72 procent af de store og mellemstore virksomheder ikke de finansielle risici for klimaforandringer i deres årsregnskaber - og hvordan de håndterer risikoen.

I KPMG's rapport står der samtidig, at der kun i fem lande i verden er et flertal af de 100 største virksomheder, der nævner klimarelaterede risici i deres finansielle rapporter: Taiwan (88 procent), Fankrig (76 procent), Sydafrika (61 procent), USA (53 procent) og Canada (52 procent). Heraf beror offentliggørelsen sig primært på opfordringer fra regeringen eller andre i den finansielle sektor.

Når det kommer til, hvilke brancher der scorer højest i at offentliggøre finansielle risici for klimaforandringer, er det virksomheder inden for skovbrug (44 procent), kemikalier (43 procent), mineindustrien (40 procent) og olie & gas-sektoren (39 procent), der ligger højest på listen.

Store vejrbegivenheder har øget interessen
Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder som orkanerne i USA, tsunamier i Asien og det mere ekstreme vejr i Nordeuropa, der har øget interessen blandt investorer for at få vished for, hvor dyrt det i sidste ende kan blive for en virksomhed, hvis den skulle blive ramt.

”Klima er et område, der klart har stigende bevågenhed hos os. Derfor er det et emne, vi i stigende grad har dialog med selskaberne om, herunder hvordan de rapporterer om det. Vi ser gerne, at de medtager klima i deres årsrapport og ikke blot i en særskilt CSR-rapport”, siger Claus Wiinblad, der er aktiechef i ATP, til Finans.dk

Han påpeger samtidig, at selvom de danske virksomheder i mange år har været gode til at gøre rede for, hvordan de påvirker miljøet, interesserer man sig også for, hvordan de omvendt kan blive påvirket af klimaet.

Det er noget, man er bevidst om hos transportgiganten A.P. Møller-Maersk, hvor man nu er gået i gang med regnearbejdet.

”For vores vedkommende er vi fuldt opmærksomme på problemstillingen og er i gang med at analysere hvilke risici, klimaforandringer indebærer for fremtidige forretningsinvesteringer og de globale handelsmønstre”, siger chef for Sustainability Strategy & Shared Value, John Kornerup Bang, til Finans.dk.

Ingen nem øvelse
Også hos Novo Nordisk forbereder man sig på presset udefra for at skulle sætte et beløb på risikoen for klimaforandringerne.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

"Vi har et billede af risikoen, men vi har ikke finansielle beregninger. Og vi er med på, at det er noget, der vil forventes af os, og det kommer vi sikkert også til at gøre. Men det er ingen nem øvelse", siger Susanne Stormer, der er global chef for bæredygtighed, til Finans.dk.

- EL

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online