Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016

Teknologigiganten Intel vil i 2016 arbejde for at gøre sin forsyningskæde fri for mineraler fra miner, hvis ejere bidrager til konflikter i Afrika syd for Sahara.

Intel har siden 2009 arbejdet på at gøre sin forsyningskæde fri for konfliktmineraler fra miner i Afrika syd for Sahara. Her er det tinmalm fra en mine i den østlige del af Dem. Congo. Foto: Enough Project/Sasha Lezhnev.

07.01.2016

CSR.dk

Hvis du har set en film som Blood Diamond med Leonardo DiCaprio, har et godt billede af, hvordan problemstillingen omkring konfliktmineraler tager sig ud. En lang række af afrikanske miner, der udvinder diverse sjældne mineraler såsom tin, tungsten og tantal, der bruges i produktionen af elektronik, er styret af organisationer, der bidrager til konflikter, borgerkrige osv. på det store kontinent.

Læs også: Samsung har Asiens stærkeste forsyningskæde

Det ønsker teknologigiganten Intel, en af verdens førende producenter af mikrochips og processorer til alt fra spillekonsoller og fjernsyn til mobiltelefoner og bærbare computere, imidlertid ikke at være en del af. Derfor har virksomheden siden 2009 arbejdet for, at hele den forsyningskæde skulle blive fri for konfliktmineraler – et mål, man satser på at nå i år. Det skriver fastcoexist.com.

Intels liste af leverandører er massiv, og derfor fokuserede man fra start på sine egne fabrikker og samarbejdede med håndfuld andre elektronikproducenter for at prøve at spore de forskellige mineraler inden de forlod Afrika – ofte Den Demokratiske Republik Congo, der er verdens største enkeltkilde til de sjældne mineraler. Som regel kom råmaterialerne nemlig til Kina eller Rusland før Intel (og andre) kunne nå at stille spørgsmål, og da var det som regel umuligt at finde frem til detaljerne om deres udvinding.

”Vi vil gerne være til stede og handle ansvarligt”
Nu samarbejder Intel med lokale non profit-organisationer, der bedømmer og rangerer minerne. De bedste får deres materialer skibet ud i mærkede sække, der kan spores tilbage til jernstøberier verden over, og selvom processen ikke er garanteret fejlfri, så tror Intel på at det vil virke efter at have inspiceret minerne selv.

“Uden at eje minerne selv kan vi ikke være 100 procent sikre hele tiden, mens vi ventede på, ville vi aldrig kunne hente materialer i regionen i det hele taget, og det er ikke vores intention. Vi vil gerne fortsat være til stede i regionen, handle ansvarligt og hjælpe de lokale beboere”, siger supply chain sustainability director i Intel, Carolyn Duran, til Fast Company.

Siden Intel søsatte sit initiativ er mængden af midler fra minedriften af de tre tidligere nævnte mineraler, der går til konflikter i Dem. Congo, faldet med 65 procent ifølge organisationen Enough Project. I stedet tilfalder overskuddet nu i langt højere grad minearbejderne selv, og på den måde nærmer omskiftningen sig et punkt, hvor de sidste støberier bliver presset med i samarbejdet, fordi det er bedre for deres forretning end at stå uden for, forklarer Carolyn Duran.

Fælles udfordring
Håbet er, at det vil blive til en form for snebold effekt, der også vil påvirke andre aktører og brancher, eksempelvis i guldmineindustrien, der har flere udfordringer, for guld bliver gravet op i klumper, der er nemmere at smugle og handle med.

Læs også: McDonald's lover at stoppe skovrydning i hele sin forsyningskæde

”Hvis vi står med 10 eller 20 virksomheder, eller to eller tre brancher, der alle stiller de samme høje krav, så bliver business casen rigtig solid, og så følger støberierne og leverandørerne med. Hvis alle støberier i verden meldte ud, at de ville handle ansvarligt, så ville døren være lukket for illegale materialer. Man kan bygge en mur rundt om sin egen forsyningskæde og passe sig selv, men det vil ikke løse det grundlæggende problem; det skal vi gøre sammen”, slutter Carolyn Duran.

Se mere on Intels overvejelser her.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)