Initiativ vil belønne bæredygtig udvikling med Nobels Fredspris

Der skal være fokus på bæredygtig udvikling, når næste udgave af Nobels Fredspris skal deles ud, med bl.a. Pave Frans som en af modtagerne, mener initiativgruppe.

Nobels Fredspris bør gives til tre nøglefigurer i fremmelsen af bæredygtig udvikling, mener initiativet NP4SD..

11.01.2018

CSR.dk

Menneskeheden står i dag overfor en bred palet af trusler mod den nuværende og fremtidige fred og stabilitet på jorden i form af økologisk stress og mulige kollaps i al almindelighed, og klimaforandringerne i særdeleshed. Derfor er der brug for et paradigmeskift væk fra aktuelle stræben efter eksponentiel økonomisk vækst og i retning af ægte bæredygtig udvikling.

Læs også: Nobelprismodtagere angriber Greenpeace

Sådan lyder (i korte træk) motivationen bag et initiativ, der arbejder for at målrette den næste udgave af Nobels Fredspris mod netop bæredygtig udvikling, for på den måde at stille skarpt på de nævnte udfordringer, som man mener menneskeheden bør adressere snarest muligt.

Konkret peger initiativet NP4SD (Nobel Peace Prize Proposal for Sustainable Development) på tre modtagere af denne bæredygtighedsudgave af Fredsprisen, som man mener vil være den ”ultimative opfyldelse” af Alfred Nobels ønske om at anerkende individer eller organisationer, der modarbejder undertrykkelse, lidelse og konflikter.

  • Pave Frans for sin miljøindsats, der begyndte allerede da han valgte sit navn fra den katolske skytshelgen for miljøet, Skt. Frans af Assisi. Siden har han, med initiativets ord, løbende ”fremhævet det forbundne forhold mellem hvordan vi behandler planeten, og hvordan vi behandler hinanden.”
  • Club of Rome, der er en global tænketank, som i godt 50 år har beskæftiget sig med en lang række politiske emner. Med udgivelsen af sin første rapport, The Limits to Growth i 1972, skabte gruppen stor opmærksomhed omkring de miljømæssige konsekvenser forbundet med moderne vækst, som man pegede på ikke kunne fortsætte uendeligt på grund af jordens begrænsede ressourcer, specielt olie.
  • Herman Daly, der er professor emeritus ved University of Maryland’s School of Public Policy og tidligere har fungeret som seniorøkonom i Verdensbankens miljøafdeling, hvor han har været med til at udvikle retningslinjer for bæredygtig udvikling. Ifølge NP4SD er han med-nomineret til Fredsprisen for ”hans afsløring af, at det nuværende økonomiske system er på vej mod et biologisk kollaps, stærkest eksemplificeret ved de accelererende klimaforandringer”.

NP4SD understreger at der ikke er tale om en ny Nobelpris, men derimod en målrettet udgave af den eksisterende Fredspris – senest givet til den internationale kampagne mod atomvåben, ICAN – som skal stimulere skiftet til en bæredygtig vækstmodel på to centrale områder.

For det første at forbedringer i menneskelig livskvalitet bliver vægtet højere end øget finansiel vækst og BNP, og for det andet at sundhed og velvære er mere ligeligt fordelt end i det nuværende system, som medvirker til at koncentrere verdens rigdom i færre og færre hænder.

Læs også: NGO'er: Danmark er langt fra at opnå FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling

Nobels Fredspris er, som NP4SD påpeger, kun blevet delt mellem tre modtagere ved to tidligere lejligheder, i 2011 og 1994, men man mener at de tre nominerede er forbundet gennem ”deres betydelige bidrag til bæredygtig udvikling”, som ærkebiskop Desmond Tutu, der selv fik prisen i 1984, siger til initiativet.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)