Ignorerer du klimakrisen, vil du gå bankerot

Den engelske nationalbankdirektør advarer virksomheder om at tage klimakrisen alvorligt

Er man ikke på vej mod nul CO2-udledninger, så skal man ikke regne med at overleve. Det mener den engelske nationalbankdiretør, Mark Carney..

30.10.2019

CSR.dk

Ignorer du klimakrisen, vil du gå bankerotVirksomheder og brancher, som ikke er på vej mod et mål om nul CO2-udledninger, vil blive straffet af investorer og gå konkurs. Sådan lyder advarslen fra Mark Carney, direktøren for den engelske nationalbank.

Mark Carney har længe advaret mod at undervurdere klimarisici, men måske aldrig i så skarpe toner, som i et interview med den britiske avis The Guardian tidligere i år.

“Der vil være brancher, sektorer og virksomheder som kommer til at klare sig rigtig godt I denne her omstillingsproces, fordi de bliver en del af løsningen. Men også nogle der falder bagud, og de vil blive straffet. Virksomheder, som ikke forstår at tilpasse sig, vil uden tvivl gå konkurs”.

Nationalbankdirektørens interesse i virksomhedernes klimaindsats handler ikke om, at han gerne vil redde specifikke virksomheder. Det er snarere et spørgsmål om, at for at passe på investorernes penge, så skal de være i stand til at vide, hvem der kommer til at klare sig godt i fremtiden.

Forstå og fortæl, hvad klima betyder for dig
Den fremtid, han taler om, er en med netto nul CO2-udledninger, hvor værdisætningen af alle aktiver vil forandre sig. Det øger risikoen for uro i det finansielle system.

”Se bare, hvordan de amerikanske kul-selskaber allerede har mistet 90 procent af deres værdi. Hvis du som finansiel virksomhed har for mange penge bundet i døende brancher, så får du det rigtig svært,” sagde han i et andet interview med The Guardian.

Nøglen til en ”smooth” omstilling er, at virksomheder begynder at rapportere om, hvordan deres virksomhed vil blive påvirket af klimaforandring. Og ved en konference i Japan i oktober arrangeret af det internationale Task force on Climate related Financial Disclosures (TCFD) var hans udmelding, at virksomheder nok ikke skal vente længere end et par år med at komme frem til noget, der dur. Hvis det ikke sker, skal de nok regne med, at der komme lovgivning.

Hård eller blød landing
I omstillingen til netto nul-samfundet, vil nogle aktiver blive mere værd, mens mange vil blive mindre værd. Spørgsmålet er, om omstillingen kommer til at glide glat eller om det er noget der bliver trukket i langdrag og derfor ender med at skulle ske meget hurtigt og pludseligt.

Det er, ifølge Mark Carney, et åbent spørgsmål.

Det er ikke spørgsmålet til en million kroner. Snarere 173.000 milliarder kroner. For det er det, Bank of Englands analyser viser, at prisen bliver, hvis klimakrisen ikke bliver håndteret effektivt. Så mange aktiver vil blive ”wiped out”.

Men hvis det lykkes at få taget hånd om problemerne i tide kan en klimaindsats være en gevinst for verdensøkonomien.

“Der er brug for handling for at lykkes med nette nul udledninger. Men det behov kommer på et tidspunkt, hvor der virkelig er brug for at skrue op for at investeringer stiger i hele verden, så vi kan få fart i den globale vækst igen og de globale rentesatser kan komme op igen. Det er det, der skal til, hvis vi skal ud af den fælde af lavvækst og lave renter, som vi er i nu.

-EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)