Hvor bæredygtigt er dit favoritbrand?

På den hollandske hjemmeside Rank a Brand bliver en lang række mærkevarer rangeret efter deres indsats i forhold til bæredygtighed på en lang række parametre omkring klimahensyn, miljø- og arbejdsforhold.

10.12.2015

CSR.dk

Alle mulige aspekter af bæredygtighed bliver stadig mere efterspurgte, når forbrugere i specielt den vestlige verden skal købe varer, både i supermarkedet, tøjbutikken og onlinehandelspladserne. Store virksomheder markedsfører sig i stigende grad som socialt ansvarlige, og de bedste får flere kunder på deres indsats.

Læs også: Fire trends inden for produktbranding med CSR

Den trend har den hollandske hjemmeside Rank a Brand besluttet sig at støtte op om. På portalen rangerer de pt. over 500 mærkevarer fra hele verden (dog primært Europa indtil videre) spredt ud over 25 brancher lige fra mode og elektronik til forskellige madvarer og rejseselskaber.

Målsætningen er at levere uafhængige bedømmelser af de mange virksomheder ud fra deres egne rapporter, udmeldinger og andre offentliggjorte dokumenter om forskellige tiltag under kategorien bæredygtighed, der i denne sammenhæng dækker fire temaer; miljø, klima, arbejdsforhold og transparens. På den baggrund får virksomheden så en score mellem 0 og 100 inddelt i fem kategorier fra E (”Hold dig væk”) til A (”Shop amok!”).

Selvforstærkende effekt
Rank a Brand opfordrer sine brugere, herunder godt 10.000 følgere på Facebook, til aktivt at tage del i arbejdet med at skabe mere bæredygtighed på tværs af brancherne. Det kan ske ved dels at støtte hjemmesiden direkte via økonomiske bidrag, men også ved at skubbe (nudge) til de forskellige virksomheder og opfordre dem til at styrke deres indsats.

På den måde er håbet, at det vil skabe en selvforstærkende effekt, hvor de rangerede selskaber er nødt til at reagere på en eventuel dårlig rangering, fordi den skader deres image, og derfor forbedrer deres politik og generelle gøren og laden under bæredygtighedsparaplyen.

Blandt de rangerede brands kan nævnes H&M, der trods middelscoren C (”Rimelig, kunne gøre det bedre”) faktisk topper tøjkategorien foran bl.a. danske Vero Moda og Jack&Jones samt internationale mærker som Gap og Esprit, der alle ligger på et D (”Første skridt, burde gøre det bedre”).

Læs også: Organisationer: H&M hænger stadig i CSR-bremsen

Online finder vi virksomheder som Youtube, Google og Skype (alle C), Facebook og eBay på et D, mens giganten Amazon må nøjes med et E og anbefalingen ”Don’t buy”, primært grundet manglende information.

Det eneste mærke på siden, der pt. har opnået et A er den hollandske undertøjsproducent Saint Basics.

-AK

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

07.11.2025CSR.dk

Amerikanske delstater truer med retssager mod techgiganter der følger EU-regler

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby