Hvis jeg siger industriel skovdrift, tænker du så biodiversitet?

Skove kommer til at spille en stor rolle i både klima- og biodiversitetskrisen. Så hvordan forestiller man sig fremtiden, når man er en virksomhed som ejer og udnytter skov? CSR.dk har spurgt Stora Enso.

Stora Enso er en af verdens største private skovejere. Foto: Stora Enso.

03.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Industriel skovdrift fremkalder nemt billeder af skovrydning, regnskoven, store maskiner og lange lige rækker af ensartede træer. Af profitoptimering på bekostning af dyrs levesteder og levende natur. Ikke noget der rimer særlig godt på biodiversitet.

Mange skoveejere har dog svært ved at genkende de billeder. Det gælder også den finsk-svenske virksomhed Stora Enso, som producerer træ-baserede produkter og er en af verdens største private skovejere.

Læs også: Det skal du vide om biodiversitet

”Vi synes tit, det bliver overset, at det også for os er en balance der skal forvaltes, mellem at producere med basis i skov og at beskytte biodiversiteten. Vi oplever det som en forpligtelse, vi har over for naturen og samfundet, men biodiversitet i skovene har også klare fordele for vores forretning. Større biodiversitet giver bedre tilpasningsevne, som giver bedre produktivitet i skovene,” fortæller John Kornerup Bang, som er senior vice president for Sustainable Tranformation i Stora Enso.

Stora Enso har således i mange år arbejdet med at forvalte skov og biodiversitet, så mindst 90 procent af deres skove er certificeret i forhold til den fremmeste praksis.

Mest muligt ud af materialerne – og forretningen
Men selv den slags historiske resultater udfordres nu.

”Krisen i biodiversitet gør, at alle nu må tage nye skridt. Det handler om planetære grænser – en videnskabeligt dokumenteret virkelighed – hvor situationen for bl.a. biodiversitet er så presset, at den ansvarlige forvaltning af natur, som vi har praktiseret hidtil, ikke længere er nok. Det gælder for os som for alle andre,” siger John Kornerup Bang.

Derfor er Stora Enso i gang med at finde ud af, hvordan deres arbejde med skovene skal forme sig fremover, og hvordan skovens ressourcer skal indgå i en verden stort set uden fossile brændsler.

I de overvejelser er skov ikke så meget skov som det er biomasse på linje med andre typer af biologiske materiale som f.eks. dyrkede fødevarer og foderstof, affaldsprodukter fra fødevareproduktionen, savanne, tundra, buske og tang. Og biomassen skal i løbet af de næste årtier benyttes til at lagre CO2, at være velfungerende biodiversitet og til at levere en lang række erstatninger for fossile materialer, som man er i gang med at udvikle inden for bl.a. energiforsyning, plastik og tekstiler.

”I et forretningsudviklingsperspektiv er situationen den, at der er en begrænset mængde biomasse. En vis mængde af den skal blive i naturen længe. Den resterende del skal benyttes med størst mulig materiale-effektivitet og størst mulig cirkularitet, så der bliver skabt størst mulig samfundsnytte ved brugen af biomassen. Stora Enso skal kunne levere inden for rammen af den situation, og den tankegang er vi ved at udvikle,” forklarer John Kornerup Bang.

Stora Enso er altså i gang, men de er først klar til at offentliggøre den nye retning, de skal i, til efteråret. 

Biodiversitet er sværere
Så skal Stora Enso så ikke bare i gang med at plante nogle flere træer? Måske. Men desværre viser det sig, at biodiversitetsspørgsmålet er endnu sværere end klima at arbejde med.

For det første ved man meget mindre. For det andet er al biodiversitet bundet i ofte små og altid lokale økosystemer. For det tredje er det ikke nok at tælle arter og hvor mange der er ved at uddø, for de tal er indikatorer, men siger ikke noget om den bagvedliggende dynamik. Og modsat klima – hvor et tons CO2 har samme effekt på klimaet, uanset hvor den bliver udledt, og hvad udledningskilden er – så har samme negative påvirkning af biodiversitet ikke samme betydning på forskellige steder.

Det betyder, at planer for at sikre og genoprette biodiversitet typisk skal være langt mere lokale. Og at data skal indsamles for at styre den lokale udvikling, men kan ikke nødvendigvis lægges sammen og overføres til andre steder.

”Vi er i et sværere udgangspunkt end på klima og vi har mindre tid at gøre det i. Der er akut brug for at få skabt datagrundlag og måder at måle på, som hverken virksomheder eller forskere, NGO’er eller offentlige myndigheder endnu helt har fat i. Vi kan godt tælle arter, men der er brug for andet og mere end det, ligesom der er brug for at handle ud fra det, man trods alt ved allerede,” siger John Kornerup Bang.

De rigtige incitamenter er mest værd
En del af løsningen kan ligge i at frembringe finansiering af indsatsen gennem politiske instrumenter Lige på det område kan man godt finde inspiration i klimadagsordenen, hvor der i dag findes kreditter, skat, udfasning af tilskud til fossile brændsler, og i stigende grad krav forankret i lovgivning om at tænke på både tilpasning og omstilling til de kritiske forhold.

Læs mere: Apple lancerer fond, der skal støtte skovbrugsprojekter

”Funderet i at vi er skov- og biodiversitetsforvaltere, som sælger biologiske materialer, så er det også en del af Stora Ensos rolle i verden at gå ind i den globale diskussion om incentive-strukturer på biodiversitet og bio-ressourcer. Hvis vi kan hjælpe med at få dem designet effektivt, så kan det vise sig at være den største positive impact, vi kan have som virksomhed. For hvis man kan få den måde at arbejde med natur-ressourcer, som er bedst for biodiversiteten, til at være den, der bedst kan betale sig, så kan der skabes forandringer i en helt anden størrelsesorden, end det vi kan opnå, gennem det vigtige arbejde vi gør i vores egne skove,” siger John Kornerup Bang. 

Og det rimer til gengæld ret godt på biodiversitet.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: biodiversitet

Beskyttelse af naturen og dens mangfoldighed er den næste store ting på miljødagsordenen. Vi ser på, hvordan man kan komme i gang eller videre med at arbejde med den dagsorden.

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus