Hvad betyder Europas “Green New Deal” for virksomheder?

Europa er klar til at gøre sig selv til det første kontinent, der har en målsætning om nul CO2-udledninger i 2050. Målsætning og nu også finansieringsforslag er lagt frem.

17.01.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Nul udledninger i 2050 er det overordnede mål for den europæiske Green Deal, som kommissionsformand Ursula von der Leyen fremlagde i december måned 2019, og i denne uge kom der så også en finansierings- og investeringsplan fra samme kant.

Den samlede udmøntning af målsætningen skal gøres klar op til sommeren 2020, og der kan ikke herske tvivl om, at der bliver brug for ganske omfattende forandringer i de kommende år for at leve op til ambitionerne.

Det mest bemærkelsesværdige er måske, at Green Deal blev fremlagt kun 11 dage efter at den ny kommission trådte til, og den skal derfor ses som et meget klart signal om, at uanset hvad der ellers sker, så kommer miljø og klima til at stå højt på den europæiske dagsorden fra nu af.

Målet er at gå i nul
Green Deals hjerte er løftet om at gøre Europa til en netto nul-udleder inden 2050. For at opnå dette vil man fremlægge en egentlig klimalov – sandsynligvis i marts måned 2020. Status i dag er, at EU’s medlemmer siden 1990 har reduceret sine udledninger med 23 procent og med den nuværende indsats vil man kun nå 60 procent i 2050. 

Det nuværende 2030-mål i EU er en reduktion af udledningerne på 40 procent sammenlignet med 1990. Green Deal vil øge dette mål til 50 eller 55 procent, og eksperter er enige om, at det er nødvendigt, hvis man skal nå til nul (netto) i 2050. Planen er at få aftalen om målsætningen på plads i sommeren 2020.

Store beløb og store slagsmål
En måned efter lanceringen af målsætningen fremlagde kommissionen så den 14. januar 2020 et forslag til, hvor pengene til finansieringen skal findes.

Så vidt Kommissionen har regnet ud, skal der mobiliseres 7.500 mia. kr. i investeringer over ti år, og man forestiller sig at der skal være ca. 60 pct. offentlige og 40 pct. private midler. Regnestykket har dog også vist, at EU-planen kun dækker ca. en tredjedel af de nødvendige investeringer, men forhåbningen er, at hvis de offentlige kasser går foran og tager toppen af risikoen, så vil private pengekasser som f.eks. pensionsselskaber følge efter.

I egne rækker foreslår Kommissionen at omlægge mindst 25 pct. af EU's kommende syvårige budget og sørge for låne- og investeringsgarantier via EU's investeringsbank EIB og programmet Invest EU. Desuden skal en ny støtteordning med navnet "Just Transition Mechanism" give støtte- og lånemuligheder til de regioner, der står til at blive hårdest ramt.

Det kommende EU-budget er dog allerede en hård nød at knække med stejle positioner, og klimafinansieringsplanen har ikke gjort skallen blødere.

Hovedpunkter for virksomheder
En Green Deal for Europa vil have stor betydning for Europas erhvervsliv. Det skriver engelske Business Green, som derfor har gjort alle den tjeneste at sammenfatte de vigtigste punkter fra Green Deal:

 • Nye brancher med i kvote- og afgiftssystem
  Hvis det falder på plads, regner man med, at man fra sommeren 2021 vil kunne begynde udvidelsen af EU’s system for handel med CO2-kvoter til også at omfatte de dele af samfundet, som i dag står uden for. Ikke mindst byggeriet, shipping og vejtransport, som vil kunne indlemmes fra 2025 og fremover, lyder det i Kommissionens forslag. Man lægger op til at også brændstoffer til luft- og søfart på et tidspunkt vil blive ramt af afgifter – selvom de historisk har været undtaget denne type regler.
 • CO2-afgift ved grænsen til EU
  Strengere krav kan stille europæiske brancher og virksomheder dårligere end konkurrenter fra lande uden for EU. For at kompensere og dermed også sikre sig mod at virksomhederne flytter ud af EU forslår Kommissionen, at man indfører en ”carbon border tax”, som er en slags justeringsmekanisme, hvor virksomheder uden fra EU skal betale en afgift for at sælge sine produkter på europæiske markeder. Den vil i første omgang skulle gælde ”udvalgte sektorer”, og man spekulerer i at cement og stål vil blive de første brancher, man udvælger.
 • Fat på landbruget…
  I foråret 2020 udkommer også en ”Farm to Fork”-strategi, som fokuserer på et mere miljøvenligt europæisk fødevarersystem. Det er en stor sag, hvor EU’s regler og ordninger for landbrug og fiskeri skal til grundigt gennemsyn. Man regner med, at det vil betyde bedre forhold for økologisk landbrug, ny indsats for at skære i brugen af pesticider, skarpere kriterier for dyrevelfærd – og så skal der plantes masser af træer. Man forventer dog også massiv lobbyvirksomhed og protester. Samtidig planlægger Kommissionen at fremlægge en plan for nul forurening af luft, vand og jord i 2021. 
 • …og byggeriet
  Bygningsmassens renoveringshastighed skal fordobles og EU foreslår at medlemslandene sætter en renoveringsbølge i gang snarest og lover, at Kommissionen til gengæld vil lancere nye finansieringsmuligheder. Samtidig lover man, at man vil presse kraftigt på for at øge overholdelsen af lovgivning om energieffektivitet i bygninger – noget som mange medlemslande i årevis ikke har gjort synderligt meget ud af.
 • Virksomheder skal i gang
  I marts måned skal EU fremlægge en ny erhvervsstrategi, som skal sikre at landenes erhvervsliv kommer i gang med at planlægge efter at gå i nul (netto) ift. udledninger. Industrien står for 20 procent af EU’s udledninger og er et svært område at gøre kulstoffrit (decarbonise). Ideen med den nye erhvervsstrategi er, at man kan koble grøn vækst med digitalisering.
 • Cirkulære krav
  Samtidig er der en ny “Circular Economy Action Plan” på tegnebrættet. Det handler blandt meget andet også om det udvidede producentansvar, hvor den, som sætter en vare på markedet i et givent land, også skal sørge for, at produktet bliver indsamlet og behandlet miljømæssigt korrekt, når det bliver til affald. Især tekstil, byggeri, elektronik og plastik-brancherne skal regne med at se flere lovgivningskrav.
 • Jagt på greenwash
  Kommissionen lover at den vil øge indsatsen over for falsk grøn markedsføring af produkter, og ideen om et digitalt pas til et produkt er sat i spil. Passet skal give forbrugere information om et produkts oprindelse, sammensætning og muligheder for at reparere og skille ad for genanvendelse.
 • Tilpasningsstrategi og mere rapportering
  Uanset hvad man gør for at reducere udledningerne fremover, er klimaforandringerne allerede virkelighed og der vil være flere oversvømmelser, hedebølger og skovbrande i fremtiden. Derfor vil Kommissionen fremlægge en mere ambitiøs klimatilpasningsstrategi for Europa inden 2021. I det løfte ligger også et signal om, at EU vil komme til at presse på for at virksomheder og investorer begynder at rapportere på deres klimarisici og at gøre mere for at tilpasse sig klimatruslerne.
 • Grønt diplomati
  EU-kommissionen byder også på en hjælpende hånd, i form af styrket fokus på klima i det diplomatiske arbejde i forhold til lande og organisationer uden for Europa. Det komme så vidt vides især til at handle om handelspolitikken og de aftaler man indgår med andre lande og regioner.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København