Hurtig omstilling kan holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader

I den nye bog "Achieving the Paris Climate Agreement” peger 17 forskere på, at det ikke bare er muligt, at holde verdens temperaturstigning under 1,5 grader, men også at omstillingen til vedvarende energi vil være billigere end at lade være.

Ifølge Leonardo DiCaprio Foundation kan jordens temperaturstigning holdes under 1,5 grader, hvis vi omstiller os 100 procent til sol-, vind- og andre vedvarende energi inden 2050. Arkivfoto..

12.02.2019

CSR.dk

Selvom vi længe har været klar over, at det vil få katastrofale konsekvenser, hvis jordens temperatur stiger med mere end 1,5 grader, så hersker der alligevel stor tvivl, om det overhovedet er muligt at forhindrer – i hvert fald uden at anvende uprøvede og potentielt farlige strategier.

Nu har Leonardo DiCaprio Foundation dog finansieret One Earth-klimamodellen, som de selv beskriver, som en plan for hvordan verden kan møde og overgå målene fra Paris-aftalen, og som beviser, at vi kan løse klimakrisen med de nuværende tilgængelige teknologier.

Læs også: WEF-pris til Hollywoodstjerne: DiCaprio taler for grøn energi

Modellen fremgår i bogen ”Achieving the Paris Climate Agreement”, der bliver udgivet af det videnskabelige forlag Springer Nature, og er en kulminationen på et to år langt videnskabeligt samarbejde mellem 17 førende forskere.

”Forskere kan ikke forudsige fremtiden fuldstændig, men avancerede modeller gør det muligt for os at kortlægge de bedste scenarier for at skabe et globalt energisystem, der passer til det 21. århundrede. Og da det halter med at finde momentum omkring Paris-aftalen, så er det vigtigt, at beslutningstagere over hele verden kan se, at vi rent faktisk kan opfylde det globale energibehov til en lavere pris med vedvarende energi”, siger hovedforfatter og redaktør Dr. Sven Teske, Researchdirektør på Institut for bæredygtig futures på UTS.

Ved at opstille en computermodel over verdens elektriske net i dag samt en forudsigelse for, hvordan det kan udvikle sig frem mod 2050, kan forskerne på UTS konkludere, at det ikke bare er muligt at overgå til 100 procent vedvarende energi, men også at det ikke vil koste mindre at betjene end det energisystem, som vi har i dag.

Desuden vil det fjerne den giftige forurening, som sker ved afbrænding af fossile brændstoffer, og som vurderes at være den primære skyld i at ni millioner mennesker dør for tidligt hvert eneste år. Overgangen til vedvarende energi vil ifølge Leonardo DiCaprio Foundation desuden skabe en økonomisk udvikling og 12 mio. nye arbejdspladser.

Store investeringer kan betale sig
I bogen fremgår det også, at den overgang, som One Earth-modellen foreslår, vil kræve globale investeringer på omkring 1,7 billioner dollars om året (omkring 11,2 billioner kroner). Det kan lyde som meget, men ifølge Leonardo DiCaprio Foundation blegner det i sammenligning med de enorme subsidier, som regeringer i øjeblikket stiller til rådighed for den skrantende fossile brændstofindustri, der ifølge IMF anslås at være mere end fem billioner dollar om året (33 billioner kroner).

”Nu hvor truslen fra klimaet stiger, er det tydeligt, at planeten ikke kan vente på meningsfuld handling. Denne ambitiøse og nødvendige vej viser, at en overgang til 100 procent vedvarende energi og foranstaltninger til at beskytte og genskabe naturlige økosystemer til sammen kan levere et mere stabilt klima indenfor en generation”, siger grundlægger Leonardo DiCaprio.

One Earth-modellens overgang til vedvarende energi består af fem store dele. Det gælder både at øge kapaciteten til at generere elektricitet gennem solenergi og vindkraft, øge lagerkapaciteten til vedvarende energi, øge energieffektivitet ved bygninger, byer og køretøjer, genopbygning af eksisterende gasledninger og lagerinfrastruktur til at levere hydrogen produceret af vedvarende energikilder samt en gradvis omskoling af arbejdsstyrken til at tage del i den spirende grønne økonomi.

Derudover spiller reetablering af land en vigtig rolle i klimamodellen. Ifølge Natural Climate Solutions kan alt fra at reetablere naturlige skove, græs- og vådområder til at forbedre jordens frugtbarhed ikke bare hjælpe til med at absorbere CO2, men også øge muligheden for at folk kan leve bæredygtigt i udviklingslande.

”En stigende mængde undersøgelser peger på, at reetablering af land kan hjælpe til med at nå målet for negativ udledning. Sammen med overgangen til 100 procent vedvarende energi i 2050 giver det verden en god chance for at holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader”, siger Malte Meinshausen, medforfatter og direktør på University of Melbourne.

Læs også: Flere klimaforskere slår alarm

Den nye klimamodel er en del af det større One Earth-initiativ, som Leonardo DiCaprio Foundation startede i 2017. Initiativet bruger den seneste videnskab til at skabe en vision for verden i 2050, hvor mennesker og natur kan leve sammen. Visionen er baseret på tre grundpiller – 100 procent vedvarende energi, beskyttelse og restaurering af 50 procent af verdens jord og oceaner, samt en overgang til regenerativt landbrug, hvilket alt sammen skal ske inden 2050.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Empowering the Workforce: Employee Engagement Strategies

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online