Højere forbrug og mere CO2 fra energi i Danmark og verden i 2018

Såvel herhjemme som globalt steg energiforbruget i 2018, og det var langt fra kun de vedvarende kilder, der leverede varen. Derfor steg CO2-udslippet fra sektoren også, i Danmark med 1,3 procent, på verdensplan med 1,7 procent. IEA ser ingen tegn på, at olieefterspørgslen aftager.

Equinor er ved at udvide sine aktiviteter i det enorme Johan Sverdrup-felt, der ifølge selskabets egne beregninger indeholder op mod 3,1 mia. tønder olieækvivalenter, hvilket i Equinors øjne gør det til et af de vigtigste industriprojekter i Norge i de kommende 50 år. Foto: Equinor.

08.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

På verdensplan viser den nye udgave IEA’s årlige Global Energy & CO2 Status Report således, at det globale energiforbrug i 2018 voksede næsten dobbelt så hurtigt som gennemsnittet siden 2010. Det gjaldt for alle typer brændstof, med naturgas i spidsen, mens også vedvarende energi fra sol og vind steg.

Sammenlagt voksede verdens energiforbrug med 2,3 procent i 2018, først og fremmest på grund af en øget efterspørgsel på elektricitet fra klodens vækstøkonomier, og et større behov for både varme og køling rundt omkring.

Det øgede forbrug blev primært dækket af naturgas, der tegnede sig for næsten 45 procent af stigningen, der lød på 328 millioner ton olieækvivalenter (Mtoe). Generelt dækkede fossil energi næsten 70 procent af det forøgede behov, så selvom vedvarende energi også voksede med tocifrede procentsatser, så var det altså langtfra nok til at dække verdens voksende energiappetit.

Det betød selvsagt også, at de globale energirelaterede CO2-udledninger steg, og i 2018 satte ny rekord med 33,1 gigaton, en stigning på 1,7 procent sammenlignet med 2017. Kulkraft er fortsat den største synder, med en andel på 30 procent af udslippet.

Der er store regionale forskelle på, hvilke typer energi, der vokser hvorhenne. Kina og i særdeleshed USA er med afstand de største aftagere af det øgede forbrug af gas, mens forbruget af kul faldt i både USA – trods Trumps løfter på området – og i Europa.

Nordjyllandsværket ved Aalborg er et af de efterhånden få kulkraftværker, der er tilbage i Danmark. Efter planen skal det være slut med kulafbrænding i 2028. Foto: Vattenfall.

Mere kul i Danmark
Her er Danmark faktisk blandt undtagelserne. Ifølge tallene fra Energistyrelsen steg forbruget af kul herhjemme således med 1,9 procent i 2018, hvilket er lidt af et skifte i forhold til det fald på 25,5 procent, der skete i 2017. Efter planen skal det være slut med kul i det danske energimix senest i 2030.

Derimod steg forbruget af vedvarende energi kun med 0,3 procent, mens olieforbruget voksede 0,9 procent. Til gengæld brugte vi 4,9 procent mindre naturgas, dels på grund af mindre naturgasforbrug på Nordsøplatformene og dels på grund af mere bionaturgas.

Læs også: Verdens CO2-udslip stiger igen

Ligesom på verdensplan betyder det også, at de energirelaterede CO2-udledninger steg i Danmark. Stigningen i det faktiske udslip lyder på 0,3 procent, men efter korrektion for klima og brændselsforbrug knyttet til udenrigshandel lyder den reelle stigning på 1,3 procent.

Ifølge Energistyrelsen skal stigningen ses i lyset af, at 2017 var et år med stor vindenergiproduktion og følgelig lav energirelateret udledning. Ses udledningen af CO2 over perioden 1990 til 2018 er de faktiske udledninger faldet med 34,4 procent, og de korrigerede udledninger er reduceret med 37,5 procent.

Olieforbruget bliver ved med at vokse
IEA har tidligere givet udtryk for, at man ikke ser olieforbruget toppe lige med det samme, og det budskab gentager organisationen i sin nyligt publicerede Oil 2019-rapport. Selvom væksten i efterspørgslen fortsætter med at stilne af på verdensplan, så fortsætter den ikke desto mindre, primært på grund af øget eksport fra USA, med Indien og Kina som de største aftagere.

Ifølge rapporten vil efterspørgslen vokse med i gennemsnit 1,2 mio. tønder om dagen frem til 2024, stadig med flybrændstof og petrokemi som de store årsager, der helt overskygger et mindre behov for benzin og diesel på grund af effektiviseringer og en voksende global flåde af elbiler og -busser, ikke mindst i Kina.

Læs også: Olieselskab vil offentliggøre klimadata efter pres

Udviklingen giver panderynker i klimakredse, bl.a. i et andet af de lande, der skal fortsætte med at forsyne verden med olie, Norge.

”Det er ikke overraskende, at olieefterspørgslen vokser, men set med klimaøjne er der grund til at udtrykke stor bekymring. Det er en grundlæggende udfordring at ændringstakten i omstillingen til lavkarbonsamfundet er alt for lav samtidig med, at den økonomiske vækst er så stærk, at udslippene vokser uafhængig af alt det positive, der sker i klimapolitikken og på grund af den teknologiske udvikling”, siger Anders Bjartnes fra organisationen Energi og Klima til Dagens Næringsliv.

Mere effektiv olieudvinding er ikke godt nok
I energiselskabet Equinor – nok bedre kendt som Statoil indtil forrige år – synes man også, at den grønne omstilling går for langsomt, og informationsdirektør Bård Glad Pedersen forklarer over for DN, at man gerne ser, at olieefterspørgslen topper snarest muligt, og så reduceres.

Ikke desto mindre vil selskabet dog også fortsætte med at udvinde ’det sorte guld’, både på hjemmebanen i Nordsøen, og i Brasilien, hvor man er den største udenlandske operatør. Her er argumentet, at man kan gøre det mere effektivt og med mindre udslip end tidligere, men det giver Anders Bjartnes ikke meget for.

”Jeg mener, at de store olieselskaber har et ansvar for at omstillingen går hurtigere ved at investere mere i fornybar energi. Det at noget af produktionen giver lavere udslip, betyder marginalt i det store billede. Det er meget vigtigere at de skalerer investeringerne i nuludslipsløsninger”, siger han til DN.

Læs også: Olieselskab tegner dystert billede af fremtidens klima

IEA’s rapport viser også, at de globale investeringer i olie og gas voksede for tredje året i træk i 2018. I år ser investeringerne i konventionelle olie- og gasressourcer ud til at blive større end skiferolieinvesteringerne.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus