Greenwasher energiselskaber deres brug af biomasse?

Må energiselskaber kalde biomasse bæredygtig? Det skal Forbrugerombudsmanden nu afgøre.

Kan man kalde biomasse i form af f.eks. træpiller til opvarmning for bæredygtig? .

08.03.2023

CSR.dk

”Vi har klaget til Forbrugerombudsmanden for at få en principiel afgørelse, om selskaberne misinformerer danskerne. Det er vigtigt at få afklaret,” siger Kåre Press Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling til Danwatch.

Det handler om biomasse – virkelig meget biomasse. To tredjedele af Danmarks vedvarende energi er fra biomasse, som i over 15 år har været defineret som vedvarende energi af staten Danmark.

Historien om biomasse

Biomasse forstås i denne sammenhæng som organisk materiale udnyttet som energikilde. Det kan eksempelvis være halm, biogas, bioolie og ikke mindst træbiomasse, fra træer, træprodukter eller restprodukter fra papir- og tømmerindustrien. De mest brugte former for biomasse er flis og træpiller.

Brugen af biomasse til energiproduktion begyndte for alvor i begyndelsen af 10’erne, bl.a. pga. energilovgivning i EU og Danmark. Krav og økonomiske citamenter henholdsvis forpligtede og opmuntrede energiselskaberne til at øge andelen af biomasse i deres mix, som en måde at udfase kul.

Diskussionen af biomasses bæredygtighed begynder i samme periode, f.eks. afholder Ørsted (dengang Dong Energy) i 2012 en stakeholder-rundbordssamtale, hvor et af temaerne netop er biomasse, og selskabet gør i alle efterfølgende års rapportering en del ud af at dokumentere at den brugte biomasse er certificeret bæredygtig.

I EU’s taksonomi er biomasse ligeledes inkluderet i listen over vedvarende energikilder. Denne beslutning er dog under angreb fra en mangfoldighed af NGO’er i EU, og i EU-parlamentet har et flertal foreslået, at træbiomasse ikke skal kunne medregnes som vedvarende energi.

Ifølge Klimarådet er biomasse dog ”generelt ikke klimaneutralt” og falder heller ikke inden for Forbrugerombudsmandens definition af bæredygtig. Det fremhæver både Klimarådet og Forbrugerrådet Tænk.

Energiselskaberne, heriblandt Ørsted og HOFOR, peger modsat på, at den biomasse, de benytter, er certificeret som bæredygtig.

Læs også: Debat om biomasses bæredygtighed bluser op igen

Den del af et større slagsmål
Spørgsmålet om, man med inden for markedsføringslovens regler om vildledning kan sige, at biomasse er bæredygtigt, er nu sendt til afgørelse hos Forbrugerombudsmanden af Rådet for Grøn Omstilling. Svaret på spørgsmålet er på en gang helt enkelt og mudret til i lovgivning og aftaler.

Det enkle svar skal blot forholde sig til, om energiselskaberne kan dokumentere at deres brug af biomasse er bæredygtig ved hjælp af en livscyklusanalyse. Dem har energiselskaberne ikke udarbejdet. De benytter et andet beregningsværktøj og lever op til en frivillig brancheaftale med bæredygtighedskriterier fra 2016.

Men ifølge Energistyrelsen regulerer de bestemmelser ikke, om selskaber må markedsføre biomasse som bæredygtig og heller ikke, hvornår biomasse er bæredygtig. Derfor bliver det markedsføringslovgivningen og Forbrugerombudsmanden, der kommer i spil.

Sikkert er det i hvert fald, at biomasse – især direkte fra skovbrug – er under pres. Og at lovgivning og selskaber kommer under en stadig større lup på dette område.

Danwatch har forelagt selskabernes opgørelsesmetoder og klagen over bæredygtighedsudsagn for en række aktører og eksperter. Deres svar og vurderinger kan læses i artiklen her.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

19.02.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E1 – Klimaforandringer: Den korte CSRD-historie

12.02.2024CSR.dk

Dialog med investorer får virksomheders klimadata frem i lyset

08.02.2024CSR.dk

Malerkæde hjælper bygherrer med stigende dokumentationskrav

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

07.02.2024L'Oréal Danmark A/S

Sponseret

L'Oréal Groupe har for 8. år i træk fået tredobbelt 'A' af CDP

02.02.2024CSR.dk

Så kom standarderne for SMV’ers rapportering

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)