Grønnere forsyningskæder betaler sig

Miljø er tilsyneladende på vej til på internationalt plan at blive topprioritet for virksomheders transport og logistik. Det viser en global undersøgelse blandt mere end 500 logistikledere. 86 % af respondenterne svarer, at miljø vil få stigende betydning for transport- og logistikprocesser de kommende år.

28.03.2008

CSR.dk

Op til 75 % af virksomhedernes CO2-udslip stammer fra transport og logistik, og mange virksomheder er derfor ifølge en international undersøgelse udgivet af Eyefortransport i november 2007 begyndt at fokusere på at reducere miljøbelastningerne i deres transport og logistik.

Det er ikke mange år siden, at miljøtiltag iden for transport og logistik blev anset for at være et nødvendigt onde, som kun var relevant og realistisk for de allerstørste multinationale foretagender. Ikke noget for almindelige virksomheder med almindelige organisationer, driftsbudgetter og omsætningstal. Opfattelsen var, at effekten af grønne tiltag mere handlede om at være i stand til at præsentere en flot og politisk korrekt sektion i årsrapporten.

Fra omkostning til forretningsaktiv
Meget tyder på, at situationen i dag er en anden. Der er naturligvis fortsat virksomheder, der betragter miljøtiltag som et nødvendigt onde. Men de mest innovative og succesfulde virksomheder i alle størrelser har ifølge Eyefortransport's undersøgelse opdaget, at der er penge i at indrette forsyningskæden miljømæssigt smart, og at miljøbeskyttelse i dag er et forretningsaktiv med en god tilbagebetalingstid frem for blot et supplement, der skaber ekstra omkostninger.
Som en fremtrædende amerikansk logistikekspert, Jon Kierkegaard fra DCRA Inc., formulerer det ifølge www.scdigest.com:

”Jeg så forleden en kendt investerings-guru på CNBC, hvor han blev spurgt, hvad der var den bedste grønne investering. Efter en lang tænkepause svarede han: Hvilken som helst virksomhed der forbedrer sin forsyningskæde! Svaret kom helt bag på journalisten, der havde forventet noget om CO2 eller solenergi. Min pointe er, at miljøtiltag i virkeligheden og på bunden handler om at reducere spild og udnytte vores ressourcer smartest muligt. Og det får mig til at sige, at forbedringer af forsyningskæden (lagerreduktion, reduktion af gennemløbstider, forbedring af likviditet etc.) formentlig er de allergrønneste tiltag, man kan finde”.

Forskellige forventninger
Undersøgelsen afslører, at et gennemsnit på 34 % af respondenterne fra USA, Europa, Mellemøsten og Asien svarer, at de forventer, at grønne tiltag vil betale sig tilbage både i form af finansielle resultater og i form af forbedret omdømme inden for tre år. 15 % har ikke de store forventninger til, at investeringen betaler sig hjem; og mindre end 8 % forventer negativ tilbagebetaling inden for en tre-årig tidshorisont. Et gennemsnit på 45 % forventer finansielle resultater, men ikke forbedret omdømme.

Ifølge undersøgelsen tillægger de største virksomheder (omsætning på + 1 milliard Euro) miljøet større betydning end mellemstore (50 millioner-1 milliard Euro) og mindre virksomheder (under 50 millioner Euro).

61 % af alle respondenter svarer, at de ikke hidtil har registreret nogen synderlig effekt af grønne tiltag på effektiviteten i forsyningskæden, mens 33 % svarer, at de har opnået en forbedret effektivitet som konsekvens af miljøtiltag. Det kan muligvis skyldes, at mange grønne tiltag er relativt umodne og derfor ikke har nået at levere resultater endnu.

Miljøet får voksende betydning
67 % af de europæiske respondenter svarede, at miljøet har enten stor eller meget stor betydning for virksomhedens overordnede strategi, hvor dette tal for de amerikanske respondenter var 59 %, og for respondenter fra Mellemøsten samt Asien var 57 %. Hvis vi ser på ”mellemgruppen”, der svarer ”fairly important” eller ”somewhat important” er de amerikanske respondenter i flertal med sammenlagt 35 % i forhold til europæernes 30 % og asiaternes 27 %, se figur 1.

På spørgsmålet om hvilken prioritet miljøfaktorer vil få for virksomhedernes transport- og logistikprocesser de næste tre år, svarer 86 %, at miljøet vil få større betydning de næste tre år; mens 13 % faktisk svarer, at miljøet vil have 1. prioritet i transport- og logistikprocesser de næste tre år, og mindre end 1 % forventer, miljøet vil få mindre betydning de næste tre år, se figur 2.

Motiver for miljøtiltag
Ifølge undersøgelsen er virksomhedernes motiver for at satse på miljøtiltag i deres logistik- og transport en lang række forskellige faktorer. Europæiske virksomheder angiver omdømme og relationer til kunder samt omverden samt større vægt på virksomhedens generelle ansvar som de primære drivkræfter. Lovgivning, øget forsyningskædeeffektivitet og øgede brændstofpriser spiller også ind. Minimering af risici spiller ifølge undersøgelsen en markant større rolle for europæiske end for amerikanske eller asiatiske virksomheder.

For amerikanske virksomheder ser lovgivning, forbedring af relationer til kunder og omverden, øgede brændstofpriser samt forventning om finansiel gevinst ud til at være de afgørende drivkræfter. Men forsyningskædeeffektivitet, forbedrede aktionærrelationer, minimering af risici samt en voksende ansvarlighedsagenda spiller også en rolle.
Virksomheder i Mellemøsten og Asien angiver effektivitet i forsyningskæden, en voksende ansvarlighedsagenda, øgede brændstofpriser samt forbedrede relationer til kunder og omverden som de primære drivkræfter. Mellemøstlige og asiatiske virksomheder lægger ifølge undersøgelsen langt mere vægt på effektivitet i forsyningskæden end europæere og amerikanere.

Hvilke konkrete tiltag
Ifølge undersøgelsen er det mest populære miljøtiltag i europæiske virksomheder forbedring af energieffektiviteten (68 %). Derefter følger måling eller reduktion af udledning af skadelige gasser (51 %), ruteoptimering af køretøjer for at reducere antal kørte kilometre (43 %) samt strategisk placering af centrallager.
www.miljohorisont.dk/transport

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus