Grønne fordele ved genanvendelse af tomme bygninger

Genanvendelse af ledige erhvervsbygninger kan være et værdifuldt bidrag til den grønne omstilling, viser ny rapport fra tænketanken Concito.

16.09.2014

CSR.dk

I januar 2014 stod 2,4 millioner kvadratmeter kontorareal ledigt på landsplan – heraf 1,3 millioner kvadratmeter i Region Hovedstaden. Denne tomgang og et voksende boligbehov er nogle af baggrundene for den grønne tænketank Concitos undersøgelse af, hvordan genanvendelse af bygninger kan bidrage til et bæredygtigt lavemissionssamfund.

Rapporten "Grøn genanvendelse - bæredygtig transformation af funktionstømte erhvervsejendomme" konkluderer, at grøn genanvendelse kan være et værdifuldt led i omstillingen til et lavemissionssamfund.

Læs også: Concito: Klimatilpasningsindsats bør være mindre forceret

Ifølge Vera Noldus, forfatter til rapporten, er de væsentligste faktorer i forhold til den grønne genanvendelse af erhvervsejendomme blandt andet materialebesparelser og energieffektivisering.

"Men den primære klimamæssige effekt ved transformation er forbundet med en reduceret brug af nye drivhusgasintensive materialer, særligt beton. Herudover mindskes presset på begrænsede ressourcer, og mængden af byggeaffald nedbringes gennem optimeret brug af den eksisterende bygningsmasse”, siger Vera Noldus.

Den negative spiral kan vendes
Genanvendelse af bygninger kan have en positiv effekt på en række samfundsøkonomiske udfordringer, herunder voksende tomgang og et stigende boligbehov i flere større danske byer.

Der opstår ofte en negativ spiral, når erhvervsejendomme står tomme. Ejendommene trækker nemlig egen værdi og områdets værdi ned, hvilket fører til flere tomme lokaler, fraflytning med mere. Den spiral kan dog vendes ved genanvendelse af tomme ejendomme, mener Vera Noldus.

En manglende overensstemmelse mellem erhvervs- og samfundsøkonomiske interesser er dog en central udfordring i arbejdet med grøn genanvendelse. Rapporten foreslår udvikling af nye finansieringsordninger og virkemidler som mulige løsningsmodeller. Modellerne kan sikre en bedre synergi mellem private aktører og bredere samfundsinteresser.

Læs rapporten her.

-KLZ

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle