Grøn milepæl: ISS reducerer madspild med 30 pct på tværs af sin globale forretning

Servicekoncernen ISS har siden 2019 nedbragt sit madspild på tværs af den globale forretning med 30 pct. Det er en stor milepæl, og det markerer, at ISS er godt på vej til at nå sit mål om en reduktion i madspildet på 50 pct. inden udgangen af 2027.

Optimerede indkøb af fødevarer, bedre menuplanlægning og større fokus på at ændre de spisende gæsters adfærdsmønstre er blot nogle få eksempler på initiativer, der har accelereret ISS' globale reduktion af madspild, så servicekoncernen siden 2019 har reduceret sit madspild med 30 pct.

Fremskridt drevet af data og indsigt

Hamish Cook, Head of Group Food Services i ISS, forklarer, at aktiviteterne og fremskridtene er et resultat af ISS' globale bæredygtighedsprogram, som koncernen rullede ud i over 30 lande i begyndelsen af 2022.

"Et centralt element i programmet var at styrke vores fokus på innovation og udnytte data og indsigt på tværs af vores globale aktiviteter. Vores partnerskab med teknologivirksomheden Winnow har været en vigtig løftestang i denne bestræbelse. Ved at integrere Winnows kunstige intelligensløsninger i restauranter og køkkener får vores kokke viden om madaffald og forbrugsmønstre, hvilket hjælper dem med at optimere menuplanlægningen og portionsstørrelser – og dermed reducere mad- og plastspild,” siger han.

Gennem Winnow opnår ISS nu en samlet årlig besparelse på 985.000 tons madspild for sine kunder. Det svarer til at spare knap 2,5 mio. måltider og en reduktion i CO2-udledningen med 4.200 tons, hvilket er det samme som at flyve frem og tilbage mellem København og New York 1400 gange.

Bæredygtige fødevaremuligheder, der gavner klima og sundhed

ISS forpligtede sig sidste år til World Resource Institutes Cool Food Pledge om at reducere udledningen af drivhusgasser med 25 pct inden 2030. Med en reduktion på 4,8% siden 2019 bevæger koncernen sig i den rigtige retning.

ISS vil accelerere dette yderligere ved at øge udbuddet af grønne menuer. 

"Vores vigtigste prioritet er at tilskynde vores kunder til at træffe mere bæredygtige valg til gavn for både klimaet og den personlige sundhed. Det betyder, at vi forbedrer udviklingen af nye, inspirerende opskrifter, madkoncepter og styrker vores uddannelse af vores kokke,” siger Hamish Cook.

Som en del af denne indsats inkorporerer ISS i samarbejde med Unilever, WWF's og Unilevers fælles forslag til 'Future 50 foods' – 50 næringsrige fødevarer med et minimalt miljøaftryk – i opskrifter i de lidt over 3000 spisesteder som ISS driver over hele verden.

Elsk mad og opfør dig bæredygtigt

Ud over at opkvalificere og styrke uddannelsen af kokke og køkkenpersonale iværksætter ISS også oplysningskampagner på hos kunder og på egne lokationer.

"I sidste ende skal vi drive klimadagsordenen sammen. Dette kræver konstant opmærksomhed. Vi støtter den internationale madspildsdag gennem vores egen Love Food and Stop Waste-kampagne. Restauranter over hele verden vil dele opskrifter og tips til god mad med minimalt madspild. Vigtigst af alt opfordrer vi alle til at gøre hver dag til en Love Food og Stop Waste Day, hvor vi altid vil optimere brugen af mad og materialer og tilskynde dig til at gøre det samme,” siger Hamish Cook.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: kantine og catering med ansvar

Fødevarer er et afgørende felt i klimakampen, men hvad sker der, når man ikke selv bestemmer, hvad der skal på tallerkenen. Førende aktører på den danske kantine og catering-scene deler deres ideer og erfaringer.

29.09.2023ISS Facility Services A/S

Sponseret

ISS vil redde 200.000 kg. skæve grøntsager og frugter om året

29.09.2023ISS Facility Services A/S

Sponseret

Grøn milepæl: ISS reducerer madspild med 30 pct på tværs af sin globale forretning

09.08.2022ISS Facility Services A/S

Sponseret

ISS Danmark opnår svanemærkning: 750 mio. m2-kontor- og produktionsarealer får nu mere miljøvenlig rengøring

03.12.2019ISS Facility Services A/S

Sponseret

Konference om autisme og arbejdsliv: Arbejdsgivere skal give mennesker med autisme en chance

12.03.2019ISS Facility Services A/S

Sponseret

ISS Danmark fremlægger effektrapport om arbejde med udsatte borgere

11.03.2019ISS Facility Services A/S

Sponseret

ISS releases Corporate Responsibility Report 2018