Gode råd til at undgå at smide penge ud

DONG Energy synes, det er uklogt når virksomheder hænger lidt i bremsen i forhold til at investere i energibesparelser. Et højere forbrug end nødvendigt er nemlig penge lige ud af vinduet.

DONG Energy vil gerne sende grønnere strøm ud til virksomheder. .

04.01.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Christian Garnæs er chef for DONG Energys afdeling for klimapartnerskaber. Så selvfølgelig har han en klar interesse i at få virksomhederne med på klimavognen.  CSR.dk bad ham alligevel om at omsætte DONG Energys erfaringer til gode råd, hvis man gerne vil i gang eller op i gear

Skal forankres højt
Skal man for alvor i gang med at reducere forbrug og CO2-udledninger, så er man nødt til at have den øverste ledelse med.

”Det kan være en svær proces at sælge bæredygtige energiløsninger ind, hvis man ikke kommer op over de forskellige dagsordener, som forskellige medarbejdere har i den daglige drift. Og så har vi lært, at vi kun får buy-in, hvis der er en økonomisk gulerod,” siger han.

DONG Energy har f.eks. ofte oplevet, at den CSR-ansvarlige i en virksomhed synes, at et klimapartnerskab med DONG Energy er en mægtig god idé, så er det som regel en person som f.eks. en facilitymanager, der har budgettet og beslutningskompetencen. Hans eller hendes opgave er at købe så billig energi som muligt, og hvis f.eks. vindstrøm er dyrere per enhed, betyder det at sige ja til grønnere forsyning, at opgaven er løst dårligere.

Læs også: Rapport: grøn omstilling giver mere velfærd

Skal kunne ses på bundlinjen
En anden ting, DONG Energy har lært, er at man er nødt til at kunne vise, at investeringer giver noget på bundlinjen.

”Det er ekstremt svært at få buy-in fra øverste ledelse på noget, der er rent klima. Hvis der ikke er noget med kroner og ører i, så er det utrolig vanskeligt at få lydhørhed,” siger Christian Granæs.

Hvorfor vente?
Hvis DONG Energy skal tolke ud fra sit arbejde med virksomheder om at finde energibesparelser, så er der fortsat et rigtig stort potentiale for energibesparelser i virksomhedernes drift. Og Christian Garnæs er overbevist om, at virksomhederne skal prioritere energioptimering højere.

”For mig er det paradoksalt. For hvis du bruger mere energi, end du egentlig er nødt til, så er det jo penge, du smider ud. Så jo længere tid der går, før man erkender, at man skal gøre noget ved energiforbruget, jo flere penge smider man ud, siger Christian Garnæs.

Tilbagebetalingstid kan ændre sig
Virksomhederne skal også til at overveje, hvad de skal gøre efter at have høstet de lavest hængende frugter. Lige nu accepterer mange virksomheder højst at det tager tre til fire år at få deres investeringer retur. Det kan være værd at undersøge, om projekter, der blev valgt fra på det grundlag for et par år siden, måske er blevet mere rentable, fordi teknologien hele tiden udvikler sig. Men nogle gange skal vi nok til at appellere til accept af lidt længere tilbagebetalingstid,” mener Christian Garnæs.

Læs også: Klimapartnerskaber - nu og i fremtiden

God idé at få hjælp
Det er de færreste virksomheder, som ikke har gjort et eller andet for at spare på energien i driften. Ifølge DONG Energy er det – måske ikke så overraskende – dog også de færreste, som ikke kunne finde flere besparelser, hvis de fik nogle eksperter ind til at give en hånd.

”Jeg ved godt, at jeg jo har noget at sælge her, men vi kan se, at det betyder noget, om det er ens hoved- eller delbeskæftigelse at finde på energibesparelser. Vi oplever også, at det hjælper, at der er nogle andre til at holde fokus, når virksomheden selv bliver optaget af den næste udfordring eller mulighed. Vores klare vurdering er, at der stadig et stort potentiale og mange projekter derude, som ikke er gennemført, ganske enkelt fordi man ikke har haft fokus på at gøre det,” forklarer Christian Garnæs.

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online