Gode råd til at undgå at smide penge ud

DONG Energy synes, det er uklogt når virksomheder hænger lidt i bremsen i forhold til at investere i energibesparelser. Et højere forbrug end nødvendigt er nemlig penge lige ud af vinduet.

DONG Energy vil gerne sende grønnere strøm ud til virksomheder. .

04.01.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Christian Garnæs er chef for DONG Energys afdeling for klimapartnerskaber. Så selvfølgelig har han en klar interesse i at få virksomhederne med på klimavognen.  CSR.dk bad ham alligevel om at omsætte DONG Energys erfaringer til gode råd, hvis man gerne vil i gang eller op i gear

Skal forankres højt
Skal man for alvor i gang med at reducere forbrug og CO2-udledninger, så er man nødt til at have den øverste ledelse med.

”Det kan være en svær proces at sælge bæredygtige energiløsninger ind, hvis man ikke kommer op over de forskellige dagsordener, som forskellige medarbejdere har i den daglige drift. Og så har vi lært, at vi kun får buy-in, hvis der er en økonomisk gulerod,” siger han.

DONG Energy har f.eks. ofte oplevet, at den CSR-ansvarlige i en virksomhed synes, at et klimapartnerskab med DONG Energy er en mægtig god idé, så er det som regel en person som f.eks. en facilitymanager, der har budgettet og beslutningskompetencen. Hans eller hendes opgave er at købe så billig energi som muligt, og hvis f.eks. vindstrøm er dyrere per enhed, betyder det at sige ja til grønnere forsyning, at opgaven er løst dårligere.

Læs også: Rapport: grøn omstilling giver mere velfærd

Skal kunne ses på bundlinjen
En anden ting, DONG Energy har lært, er at man er nødt til at kunne vise, at investeringer giver noget på bundlinjen.

”Det er ekstremt svært at få buy-in fra øverste ledelse på noget, der er rent klima. Hvis der ikke er noget med kroner og ører i, så er det utrolig vanskeligt at få lydhørhed,” siger Christian Granæs.

Hvorfor vente?
Hvis DONG Energy skal tolke ud fra sit arbejde med virksomheder om at finde energibesparelser, så er der fortsat et rigtig stort potentiale for energibesparelser i virksomhedernes drift. Og Christian Garnæs er overbevist om, at virksomhederne skal prioritere energioptimering højere.

”For mig er det paradoksalt. For hvis du bruger mere energi, end du egentlig er nødt til, så er det jo penge, du smider ud. Så jo længere tid der går, før man erkender, at man skal gøre noget ved energiforbruget, jo flere penge smider man ud, siger Christian Garnæs.

Tilbagebetalingstid kan ændre sig
Virksomhederne skal også til at overveje, hvad de skal gøre efter at have høstet de lavest hængende frugter. Lige nu accepterer mange virksomheder højst at det tager tre til fire år at få deres investeringer retur. Det kan være værd at undersøge, om projekter, der blev valgt fra på det grundlag for et par år siden, måske er blevet mere rentable, fordi teknologien hele tiden udvikler sig. Men nogle gange skal vi nok til at appellere til accept af lidt længere tilbagebetalingstid,” mener Christian Garnæs.

Læs også: Klimapartnerskaber - nu og i fremtiden

God idé at få hjælp
Det er de færreste virksomheder, som ikke har gjort et eller andet for at spare på energien i driften. Ifølge DONG Energy er det – måske ikke så overraskende – dog også de færreste, som ikke kunne finde flere besparelser, hvis de fik nogle eksperter ind til at give en hånd.

”Jeg ved godt, at jeg jo har noget at sælge her, men vi kan se, at det betyder noget, om det er ens hoved- eller delbeskæftigelse at finde på energibesparelser. Vi oplever også, at det hjælper, at der er nogle andre til at holde fokus, når virksomheden selv bliver optaget af den næste udfordring eller mulighed. Vores klare vurdering er, at der stadig et stort potentiale og mange projekter derude, som ikke er gennemført, ganske enkelt fordi man ikke har haft fokus på at gøre det,” forklarer Christian Garnæs.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online