Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

I takt med de voksende geopolitiske spændinger styrker detailvirksomheder i stigende grad deres forsyningskæde i nærområderne. 8 ud af 10 udvider i dag leverandørbasen – heraf investerer 71 procent direkte i at forankre forsyningskæderne i politiske og økonomisk ligesindede lande (friend-shoring)

"... derfor ser vi, at near-shoring og indenlandsk forsyning vinder markant frem, som et svar på at balancere omkostninger og styrke forsyningskæderne,” forklarer Maria Søndergaard. Foto: 123rf.com.

05.02.2024

CSR.dk

Det viser en ny undersøgelse fra Capgemini Research Institute. Konsulenthuset har stillet 300 virksomheder inden for detailproduktion og retail en række spørgsmål for at afdække, hvordan detailvirksomheder i 2024 arbejder for at styrke forsyningssikkerheden og effektivitet i deres forretning.

Ifølge den nye rapport trues de globale forsyningskæder nemlig til stadighed af en række faktorer. Herunder inflation, tiltagende geopolitiske uro, stor afhængighed af komponenter fra enkeltlande, svingende fragtrater og overbelastning af havne.

”Flere end trefjerdedele (77 procent) i vores undersøgelse svarer, at de geopolitiske forhold, vi står over for, direkte påvirker deres omkostninger og effektiviteten i forsyningskæderne. Derfor ser vi, at near-shoring og indenlandsk forsyning vinder markant frem, som et svar på at balancere omkostninger og styrke forsyningskæderne,” forklarer Maria Søndergaard, direktør for produktion og detail hos Capgemini Danmark.

Læs også: Geopolitisk uro og it-trusler truer freden i forsyningskæden

Knap 80 procent af de adspurgte virksomheder arbejder lige nu på at sprede deres netværk af leverandører regionalt og lokalt. Og for yderligere at reducere risikoen for forsyningsproblemer fokuserer 83 procent på lande i nærområderne, der betragtes som politiske og økonomiske allierede, såkaldt friend-shoring.

”Etableringen af mere diversificerede forsyningspartnerskaber er et vigtigt, strategisk træk, der reducerer risici og forbedrer robustheden i forsyningskæden. Og når vi samtidig ser, at virksomhederne i endnu højere grad fokuserer på friend-shoring og styrker forsyningsforbindelserne til ligesindede lande, så er det også et udtryk for den usikkerhed som også danske virksomheder lige nu står i,” forklarer Maria Søndergaard og tilføjer:

”De her investeringer i near- og friend-shoring handler helt ind til benet om, at fremtidssikre forsyningskæderne og dermed fundamentet for virksomhedernes profitabilitet og vækstmuligheder.”

Teknologi spiller en nøglerolle 
For 42 procent af virksomhederne, som Capgemini Research Institute har interviewet, er forbedring af omkostningseffektiviteten i forsyningskæden det vigtigste fokus i de næste 12-18 måneder. Ifølge rapporten er vejen til at opnå forbedringerne optimeringer af planlægning og forecasting. 

Hertil kommer øget fokus på procesforbedring og ikke mindst automatisering. Her spiller investeringer i bedre dataudnyttelse og ny teknologi, ifølge 90 procent af virksomhederne, en nøglerolle. Helt konkret ses datamanagement (56 procent), cloud computing (55 procent) og automatisering (52 procent) som de vigtigste investeringsområder for at opnå omkostningsbesparelser og effektiviseringer.

Find den fulde undersøgelse her.

/Pbh

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online