Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation

For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.

Ved pantstationen i Roskilde Festivals campingområde vest kan gæsterne aflevere indsamlet pant. Ud over at kunne teste det nye system er hensigten også at højne mængden af indsamlet pant under festivaldagene..

01.07.2016

Katrine L. Zachariassen & Sarah S. Meier, CSR.dk

En stor plastpose med pant sendes ind i systemet, hvorefter pantenhederne tælles og indtægten gøres op..

Kigger man sig i disse dage omkring på campingområderne på Roskilde Festival, er det tydeligt, at der bliver drukket rigtig mange dåseøl og andre våde varer. For at gøre det lettere for de tørstige gæster og festivalens pantsamlere at returnere de mange dåser – og flasker – har Dansk Retursystem i år valgt at opstille en særlig pantstation på festivalens campingområde.

”Det særlige ved pantstationen er, at du kan aflevere mange pantenheder på én gang, og det tager ikke ret lang tid. Hvis man har op til 90 emballager, kan man få dem afleveret på under et minut”, siger Hanne Luke, kommunikationsdirektør i Dansk Retursystem.

Frem for at aflevere én dåse eller flaske ad gangen, som man kender det fra pantautomater i supermarkeder, afleverer man her alle sine flasker og dåser samlet i én pose. Det betyder samtidig, at man slipper for at få fingrene smurt ind i gamle ølsjatter.

Læs også: Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding

En del af et pilotprojekt
Pantstationen, der er placeret på Festivalens campingområde vest, er specialdesignet til årets festival, men den er inspireret af de 12 pantstationer, som Dansk Retursystem allerede er ved at teste rundt omkring i Danmark. Og at det nye system også skal testet på Roskilde Festival, er der ifølge kommunikationsdirektør Hanne Luke flere gode grunde til.

”Det er godt at teste ting af på festivaler – særligt på Roskilde. Roskilde står i høj grad for innovation, bæredygtighed og genanvendelse, så der passer vores pantstation lige ind. Der er meget emballage på festivalen, og vi vil gerne teste, om det er muligt for festivalgæsterne at få samlet og afleveret noget mere pant, mens de er her”, siger hun.

Festivalgæsterne kan smide enkelte pantflasker eller -dåser i denne pose, som er stillet op foran pantstationen..

Et supplement til det nuværende system
Danskerne er ifølge Hanne Luke allerede gode til at returnere deres pantflasker. Derfor er der heller ikke tale om en erstatning for de traditionelle pantautomater, men i stedet om et supplement, der skal gøre det nemmere og hurtigere for danskerne at returnere store mængder pant på en gang.

”Lige nu oplever vi en historisk høj returprocent, og det vil vi gerne have skal fortsætte. Jo mere man kan hjælpe danskerne i forskellige forbrugssituationer, jo bedre er det”, siger Hanne Luke og forklarer, at planen er, at de nye pantstationer skal indgå i såkaldte knudepunkter, herunder genbrugspladser, i storcentre osv.

Her kan du se, hvordan pantstationerne fungerer (video)

Evaluering ved slutningen af 2016
Ved årets udgang skal pantstationerne evalueres, for det vides endnu ikke, om det nye system er rentabelt.

”Nu bruger vi det her år på at teste; vil danskerne bruge de nye stationer? Vi skal ingen økonomisk fortjeneste have ved det, vi skal ”bare” have det til at løbe rundt”, forklarer Helle Luke, der dog ser lyst på pantstationernes fremtid:

”Det nye system er kommet godt fra start, og antal afleverede pantenheder ligger på over en million for en del af stationerne. Det er svært at sige, hvor det bærer hen, men vi kan se, at folk er glade for dem, når de finder ud af, hvad de kan”, siger hun.

Dansk retursystem har foretaget en mindre forbrugeranalyse, der viser, at 75 procent af forbrugerne kommer tilbage til pantstationerne. Om den nye pantstation er at finde på Roskilde Festival igen til næste år, står dog ikke klart endnu.

En pose fyldt med pant sendes videre i systemet, og det er nu muligt at genanvende emballagen..

”Nu skal vi lige se, om det er noget, der giver mening i en festivalsituation. Er det noget, en festival kan bruge? Det skal vi blive klogere på. Så må vi se, om det ender med en reel løsning, ellers må vi prøve noget andet. Nu har vi jo teknologien”, siger Hanne Luke.

Læs også: Flere vil bekæmpe affald på Roskilde Festival

Når flasker og dåser skal indleveres i det nye pansystem, skal det ske i en særlig pantsæk. På årets festival koster sækken seks kroner, som gæsterne får retur igen, når posen plus indhold er leveret i automaten. I stedet for at få udleveret en flaskebon med sin pant bliver pengene fra indleveringen desuden sat ind på bankkontoen inden for ti dage.

I det nye system kan man også aflevere flasker og dåser uden pantmærke – dog uden at få penge for dem. Men når de indleveres bliver de genbrugt til nye flasker og dåser i stedet for at havne i skraldespanden.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online