Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation

For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.

Ved pantstationen i Roskilde Festivals campingområde vest kan gæsterne aflevere indsamlet pant. Ud over at kunne teste det nye system er hensigten også at højne mængden af indsamlet pant under festivaldagene..

01.07.2016

Katrine L. Zachariassen & Sarah S. Meier, CSR.dk

En stor plastpose med pant sendes ind i systemet, hvorefter pantenhederne tælles og indtægten gøres op..

Kigger man sig i disse dage omkring på campingområderne på Roskilde Festival, er det tydeligt, at der bliver drukket rigtig mange dåseøl og andre våde varer. For at gøre det lettere for de tørstige gæster og festivalens pantsamlere at returnere de mange dåser – og flasker – har Dansk Retursystem i år valgt at opstille en særlig pantstation på festivalens campingområde.

”Det særlige ved pantstationen er, at du kan aflevere mange pantenheder på én gang, og det tager ikke ret lang tid. Hvis man har op til 90 emballager, kan man få dem afleveret på under et minut”, siger Hanne Luke, kommunikationsdirektør i Dansk Retursystem.

Frem for at aflevere én dåse eller flaske ad gangen, som man kender det fra pantautomater i supermarkeder, afleverer man her alle sine flasker og dåser samlet i én pose. Det betyder samtidig, at man slipper for at få fingrene smurt ind i gamle ølsjatter.

Læs også: Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding

En del af et pilotprojekt
Pantstationen, der er placeret på Festivalens campingområde vest, er specialdesignet til årets festival, men den er inspireret af de 12 pantstationer, som Dansk Retursystem allerede er ved at teste rundt omkring i Danmark. Og at det nye system også skal testet på Roskilde Festival, er der ifølge kommunikationsdirektør Hanne Luke flere gode grunde til.

”Det er godt at teste ting af på festivaler – særligt på Roskilde. Roskilde står i høj grad for innovation, bæredygtighed og genanvendelse, så der passer vores pantstation lige ind. Der er meget emballage på festivalen, og vi vil gerne teste, om det er muligt for festivalgæsterne at få samlet og afleveret noget mere pant, mens de er her”, siger hun.

Festivalgæsterne kan smide enkelte pantflasker eller -dåser i denne pose, som er stillet op foran pantstationen..

Et supplement til det nuværende system
Danskerne er ifølge Hanne Luke allerede gode til at returnere deres pantflasker. Derfor er der heller ikke tale om en erstatning for de traditionelle pantautomater, men i stedet om et supplement, der skal gøre det nemmere og hurtigere for danskerne at returnere store mængder pant på en gang.

”Lige nu oplever vi en historisk høj returprocent, og det vil vi gerne have skal fortsætte. Jo mere man kan hjælpe danskerne i forskellige forbrugssituationer, jo bedre er det”, siger Hanne Luke og forklarer, at planen er, at de nye pantstationer skal indgå i såkaldte knudepunkter, herunder genbrugspladser, i storcentre osv.

Her kan du se, hvordan pantstationerne fungerer (video)

Evaluering ved slutningen af 2016
Ved årets udgang skal pantstationerne evalueres, for det vides endnu ikke, om det nye system er rentabelt.

”Nu bruger vi det her år på at teste; vil danskerne bruge de nye stationer? Vi skal ingen økonomisk fortjeneste have ved det, vi skal ”bare” have det til at løbe rundt”, forklarer Helle Luke, der dog ser lyst på pantstationernes fremtid:

”Det nye system er kommet godt fra start, og antal afleverede pantenheder ligger på over en million for en del af stationerne. Det er svært at sige, hvor det bærer hen, men vi kan se, at folk er glade for dem, når de finder ud af, hvad de kan”, siger hun.

Dansk retursystem har foretaget en mindre forbrugeranalyse, der viser, at 75 procent af forbrugerne kommer tilbage til pantstationerne. Om den nye pantstation er at finde på Roskilde Festival igen til næste år, står dog ikke klart endnu.

En pose fyldt med pant sendes videre i systemet, og det er nu muligt at genanvende emballagen..

”Nu skal vi lige se, om det er noget, der giver mening i en festivalsituation. Er det noget, en festival kan bruge? Det skal vi blive klogere på. Så må vi se, om det ender med en reel løsning, ellers må vi prøve noget andet. Nu har vi jo teknologien”, siger Hanne Luke.

Læs også: Flere vil bekæmpe affald på Roskilde Festival

Når flasker og dåser skal indleveres i det nye pansystem, skal det ske i en særlig pantsæk. På årets festival koster sækken seks kroner, som gæsterne får retur igen, når posen plus indhold er leveret i automaten. I stedet for at få udleveret en flaskebon med sin pant bliver pengene fra indleveringen desuden sat ind på bankkontoen inden for ti dage.

I det nye system kan man også aflevere flasker og dåser uden pantmærke – dog uden at få penge for dem. Men når de indleveres bliver de genbrugt til nye flasker og dåser i stedet for at havne i skraldespanden.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online