Frankrig tager stort opgør med engangsemballage

Miljørigtighed handler ikke kun om genbrug og sortering, men også om at nedbringe mængderne af affald. Det har nu fået Frankrig til at forbyde engangsemballage på spisesteder. Det kan vi lære af i Danmark, mener ekspert.

McDonald's klassiske burgeræsker af pap nu fortid i Frankrig, når man sætter sig ind på restauranten for at spise. Foto: Alena Shapran/123RF.

17.01.2023

CSR.dk

Forestil dig du sætter dig ind på en McDonalds restaurant. Du bestiller din burger og pommes fritter og får det hele serveret i papæsker.

I Frankrig skal det nu være fortid, så længe du spiser på restauranten, på grund af et nyt statsligt forbud mod engangsemballage på spisesteder. I stedet skal papir og genanvendeligt plastik overtage på for eksempel fastfoodrestauranter.

”Forbuddet hjælper med at reducere den enorme affaldsproduktion i fastfoodsektoren – omkring 180.000 tons emballageaffald om året. Selvom engangsplastik allerede var blevet forbudt, var det blevet erstattet af store mængder engangsprodukter som pap, træ, bambus, som vi betragter som et uacceptabelt ressourcespild,” siger Alice Elfassi, der er juridisk ansvarlig hos NGO’en Zero Waste France, til Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn

Men selvom der i den grad arbejdes for en cirkulær økonomi i Danmark, har Frankrig alligevel fat i den lange ende i dette tilfælde, vurderer Nana Winkler, som er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.

”I Danmark har vi langt mere fokus på at sortere til genanvendelse end på at nedbringe affaldsmængderne, selvom der er et politisk ønske for det. Seneste affaldsstatistik med tal for 2020 viser for eksempel fortsat stigende affaldsmængder, og vi kan altså ikke sortere os til mindre affald. Selve affaldsproduktionen må nedbringes,” fortæller hun.

Europæisk storproducent af affald

I EU har Frankrig inspireret til flere tiltag blandt andet i Kommissionens udkast til en emballageforordning, hvor det netop forbydes at anvende engangsservice i indendørs serveringssteder.

Da Danmark er et af de EU-lande, som producerer mest affald pr. indbygger, håber Louise Lerche-Gredal, som er adm. direktør i NGO’en Plastic Change, at den seneste franske emballagelov også inspirerer danske politikere:

”Vi har også foreslået det til politikere herhjemme i Danmark: At vi enten indfører et decideret forbud mod engangsemballage på restauranter eller som minimum stiller krav om, at der findes et alternativ til engangsmaterialer. Vi kan kun håbe, at den franske lov inspirerer”.

I Frankrig opfordrer Alice Elfassi fra Zero Waste France til, at den franske regering sikrer, at der løbende bliver tjekket op på, hvor godt det nye forbud mod engangsemballage overholdes og laves miljømæssigt regnskab, hvilket Louise Lerche-Gredal er enig i, er nødvendigt.

”Det er klart, at når vi laver genbrugssystemer, hvor f.eks. bestik og tallerkener vaskes igen, så skal vi være sikre på, at de er bedre i forhold til transport og vandforbrug end et engangsmateriale. Der findes dog rigtig mange undersøgelser der viser, at gode genbrugssystemer, hvor vi vasker og bruger igen og igen er langt bedre for miljøet end engangsbrug,” afslutter hun.

- KCP

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle