Forsvaret igen på kant med egne standarder for indkøb

Det danske forsvar har købt pistoler for 25 millioner kroner af et firma, der i Tyskland er tiltalt for illegal våbeneksport. Nu bliver sagen taget op i Folketinget.

I april fik de danske soldater P320 X-Carry pistoler som deres nye håndvåben, men det viser sig, at pistol-producenten har en tung sag om illegal handel over hovedet. Arkivfoto.

07.08.2018

CSR.dk

Forsvaret har købt nye pistoler til de danske soldater for 25 millioner kroner af den tyske våbenproducent Sig Sauer.

Men i Tyskland er fem af firmaets ledende medarbejdere, heriblandt flere fra den øverste ledelse, anklaget for at have fusket med officielle dokumenter og undgået tyske bestemmelser om, at eksport af våben til konfliktzoner er ulovligt, skriver Politiken.dk.

Mere end 36.000 pistoler fra Sig Sauer havnede i årene 2009-2012 illegalt hos politiet i Colombia, som var midt i borgerkrig.

Læs også: Vesten importerer varer produceret af 'moderne slaver'

Ifølge professor Andreas Rasche fra Center for Virksomheders Samfundsansvar under Copenhagen Business School, burde Forsvaret have vidst, at Sig Sauer har haft en sag om lovovertrædelser kørende siden afsløringen i 2014.

”Offentlige instanser skal sikre sig, at de samarbejder med virksomheder, der opretholder grundlæggende menneskerettigheder. Og det er rimeligt, at de beder kontraktpartnere om at forholde sig til sådanne kriterier, før de indgår kontraktlige aftaler”, siger professoren til Politiken.dk.

Ifølge EU's strategi for offentlige indkøb skal sociale kriterier overvejes i beslutninger om offentlige indkøb.

Sagen tages op i Folketinget
På baggrund af Politikens oplysninger vil forsvarsordfører for Enhedslisten, Eva Flyvholm, stille spørgsmål til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

”Hvis ikke Sig Sauers problemer er blevet undersøgt aktivt i Forsvaret, er det meget alvorligt, for vi ved, at politifolk og militær i Colombia har været stærkt involveret i drab og tortur”, siger hun.

Og når man køber ind for skatteborgernes penge, skal man være sikker på, at man gennem købet ikke bidrager til krænkelser af menneskerettigheder, påpeger forsvarsordføreren. 

Forsvaret kendte ikke til sagen
Ifølge brigadegeneral og vicedirektør i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse Anders Mærkedahl Pedersen, kendte Forsvaret ikke til anklagen af Sig Sauers salg af pistoler til Colombia, og pointerer, at der ikke er faldet dom i sagen.

Efter Politikens henvendelse har Forsvaret anmodet om en redegørelse fra leverandøren af de mange P320 X-Carry-pistoler, CT Solutions, der er salgsagent for Sig Sauer. Og Forsvarets aftale med agenten har bestemmelser med om etiske og sociale standarder, fortæller Politiken, der gør det muligt at skride ind over for leverandøren. 

Tilbagevendende problem
Det er ikke første gang, at Forsvaret har problemer, når det kommer til ansvarlige indkøb.

I 2017 krævede flere partier en redegørelse fra Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen, efter en DR2 Dokumentar havde afsløret slavelignende forhold i produktionen af søværnets nyeste skib Lauge Koch.

Og i januar 2018 indeholdt forsvarsforliget et signal til Forsvarsministeren om, at ministeriet skal stramme op i forbindelse med indkøb af nyt krigsmateriel.

Ifølge en forskningsrapport fra Institut for Militære Studier har Forsvarets kontrakter fra 2012 indeholdt et generelt krav om, at leverandører skal overholde menneskerettighederne, skriver Politiken.dk, og i april 2018 meldte Forsvarsministeriet sig ind i Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Forsvaret har dog ikke gjort menneskerettigheder direkte til ”et selvstændigt parameter” ved valg af leverandører, står der i rapporten.

Læs også: Dansk brand producerer tøj i thailandsk kvindefængsel

Men i april blev Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse medlem af organisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). Og det skete blandt andet, fordi styrelsen havde en ambition om ”at tilrettelægge materielanskaffelse, så indkøb og produktion sker ansvarligt og ved efterlevelse af internationale principper for samfundsansvar”. 

”I DIEH er det oplevelsen, at når virksomheder, kommuner og andre aktører melder sig ind, er det med engagement og en hensigt om, at man vil arbejde seriøst og systematisk for at fremme ansvarlige indkøb”, skriver direktøren for DIEH, Mikkel Stenbæk Hansen, i en mail til Politiken.

Den etiske organisation stiller ikke krav til, hvilke firmaer medlemmerne kan handle med, men medlemmerne forpligter sig til at arbejde for at fremme etisk handel, siger han.

-JJK

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)