Forbrugeren og ansvarlig produktion

Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip, er gæstetaler ved Responsible Food-konferencen d. 26/11 og giver et blik på forbrugerens rolle på vejen mod det bæredygtige samfund.

Bæredygtigt salg - ansvarligt forbrug.

07.11.2015

Lars Münter, CSR.dk

Med Responsible Food-konferencen som et godt eksempel glæder Forbrugerrådet Tænk’s formand Anja Philip sig over, at der kommer mere og mere fokus på ansvarlig fødevareproduktion. Et andet eksempel er hvordan flere af de store detailhandelskæder over de sidste par år er gået i front for at fremme økologi, reducere madspild eller slette buræg af varesortimentet. Da Danmark oveni har en intensiv fødevareproduktion, er der i Forbrugerrådet Tænk’s øjne i det hele taget et godt udgangspunkt for ”lokalt” at skabe mere bæredygtige produktionsforhold.
 
”I Forbrugerrådet Tænk har vi en vision om et Danmark, hvor alle forbrugere kan handle trygt. Ét af vores strategiske mål er ligeledes et forbrug i balance, hvor forbrugeren får nemmere ved at have et forbrug med mindst mulig belastning af bla. miljøet og sundheden,” siger Anja Philip og peger på steder, hvor der skal sættes ind, hvis fødevareproduktionen skal foregå mere ansvarligt: ”Det handler i høj grad om lovgivning, der skal stille krav til bundniveauerne og udføre tilstrækkelig kontrol, men også om, at nogle fødevarekæder går i front og sætter niveauet højere, ser på deres avance struktur, markedsføring, space-management osv. Og så skal forbrugerne have de rette redskaber til at kunne vælge ansvarligt. Derfor er det er vigtigt med nogle få gode mærker, hvor der ikke er vildledende og uigennemskuelige kriterier for dem – og de bliver kontrolleret ordentligt, foruden at reklamer og anden markedsføring ikke leder forbrugeren på vildspor.”
 
For at visionen kan gå i opfyldelse, er det efter Anja Philips overbevisning væsentligt, at forbrugeren har den fornødne viden og ønske om at handle ansvarligt – men forbrugeren kan ikke alene være ansvarlig for at skabe efterspørgslen. Alle led fra producent til forhandler, myndigheder og politikere har en opgave.
                                                                                                                               
”Mange forbrugere vil faktisk gerne handle ansvarligt, men det er ikke nemt i en travl hverdag. Som forbrugere har vi fx brug for, at supermarkederne selv har taget hånd om, at deres produkter er produceret på en ansvarlig måde, så vi ikke blive medskyldige i fx brud på menneskerettigheder eller lignende, når vi handler,” påpeger hun.
 
Det skal være let at være bæredygtig
I bund og grund ønsker Forbrugerrådet Tænk ordentlige rammer og vilkår, der gør det let at træffe et godt valg. Det må ikke være en akademisk opgave at gå i supermarkedet. Det ansvarlige valg skal være nemt og ligetil, og prisforskellen må ikke være uoverkommelig, mener Anja Philip:
 
”Producenterne, butikkerne og politikerne siger ofte, at det er op til forbrugeren at skabe en efterspørgsel og derved drive markedet i en mere ansvarlig retning. Men en større efterspørgsel kræver, at der er et bredt og nemt tilgængeligt udvalg af gode varer til rimelige priser. Forbrugere handler som regel kun ind i en enkelt butik, og indkøbene skal passe med forbrugerens andre vaner og rutiner i dagligdagen. Det nytter ikke at tro, at forbrugeren omlægger sine vaner eller skal lede urimeligt længe for at handle mere ansvarligt, hvis ikke rammerne er til det.”
 
Særligt stikker det Forbrugerrådet Tænk i øjnene, at udvalget af økologiske varer er smalt i forhold til de konventionelle, mens prisen til gengæld er høj, især fordi den højere pris som regel ikke skyldes højere produktionsomkostninger:
 
”At handle ansvarligt er for mange at købe økologisk. Men sortimentet skal være der, og prisen skal ikke være op til tre gange så høj på økologi som på konventionelle varer. Der skal være gennemsigtighed, så forbrugeren ved, at den ekstra pris, der betales, også går til en bedre produktion, frem for eksempelvis at pengene går til højere avance til supermarkedet. Gode varer skal helst være tilgængelige for alle segmenter af forbrugere. Det ses tit, at en fødevare får et ekstra ’luksus-twist’, hvis den er produceret mere ansvarligt eller økologisk. Jeg tror, at det vil være bedre i højere grad at matche det eksisterende udvalg, så der ikke skabes en helt ny type produkt, fordi det for eksempel er økologisk.”
 
Anja Philip giver et markant eksempel på, hvor meget prisforskellen betyder, og hvor lidt der skal til for at ændre den: ”Det var først da butikkerne fik set på avancestrukturen på for eksempel de økologiske mælkeprodukter, at de kom så meget ned i pris, at det kunne matche de konventionelle produkter. Det satte virkelig gang i salget, og efterspørgslen overstiger jo til tider produktionen. Grønt- og frugtpriserne er også godt på vej – og jeg håber da snart, at det samme kommer til at ske for kød.”
 
Tillid kræver gennemskuelighed
Endnu en barriere er, at produktionen ofte foregår meget langt væk fra forbrugeren, og at selve produktionen er meget kompleks, og det kan gøre, at vi som forbrugere føler os magtesløse, forklarer Anja Philip: ”Det er svært at sidde i Danmark og forholde sig til børnearbejde, eller de forhold som tomatarbejdere i Italien har. Det er en meget kompleks leverandørkæde, der er svær at gennemskue, og derfor kan det få forbrugeren til at føle en afmagt i deres indkøb, hvor de bliver i tvivl om deres indsats virkelig gør en forskel for eksempel for klimaet eller arbejdsforholdene. Ligeledes er tillid til kontrolsystemerne og mærkerne jo en forudsætning. Vi ved, at forbrugere langt hen ad vejen mest vælger fødevarer ud fra deres eget sundhedsperspektiv, og hvis miljø- eller medarbejderens fordel ikke er gennemskuelig, så er det svært at få folk til at betale ekstra for.”
 
Anja Philip er en af to gæstetalere som på Responsible Food konferencen fra hver deres pol beskuer virksomhedernes indsats for større ansvarlighed inden for fødevareområdet. Konferencen byder desuden på paneldebat, markedsplads og masser og masser af praktiske fødevarecases i ansvarlighed.
 
Konferencen finder sted d. 26. november i Festauditoriet på Natur & Biovidenskabelig Fakultet (det tidligere KVL), Frederiksberg. Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk. Følg også CSR LINK på LinkedIn her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus