Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?

Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.

01.07.2022

CSR.dk

Det startede egentlig med en samtale med Else Skjold – forsker i tekstil og mode på Det Kongelige Danske Akademi. CSR.dk spurgte, om det ikke ville være en god idé at få de to hovedfløje i arbejdet med bæredygtighed og mode til at finde ud af, hvad de var fælles om? Dvs. fløjen, der siger ”cirkulær økonomi er løsningen på modebranchens bæredygtighedsproblemer”, og den anden fløj – Else Skjolds fløj – som taler for ændringer i måden vi opfatter, producerer og forbruger tøj og tekstil med udgangspunkt i tradition, kultur, bedre design og en genopdagelse af os selv som en del af de naturlige kredsløb.

”Det er i gang,” svarede hun begejstret, som vi stod der på indermolen i Allinge. ”Kom over til eventet om Innovationsmissionerne, så kan du høre om, hvordan vi for første gang har samlet industrien og forskerne på et sted og forhandlet os frem til et roadmap mod en bedre balance mellem bæredygtighed og tekstiler.”

Fire missioner med mange penge i
Torsdag d. 16. juni kl 14 var CSR.dk på pletten. Vi var omkring 20 i teltet. Ikke voldsomt mange i betragtning af, at det måske kunne være Folkemødets vigtigste event vurderet på forandringspotentiale. Det er da også en lidt kompleks affære, men Innovationsfondens bestyrelsesformand, Anders Eldrup, forklarede kort projektet:

”Staten har lagt en milliard kroner og udvalgt fire missioner. Holdene er sat og fidusen er, at der er repræsentation på tværs forskning, store, små og start-up-virksomheder. Det her er på tværs af båsene og med det lange lys på!”

De fire missioner er:

  • Opsamling og opbevaring eller anvendelse af CO2 – både CCS til industrier, der ikke kan omstilles, og fangst af CO2 med biologiske processer.
  • Grønne brændstoffer til transport og industri – om biobrændsler og Power-to-X med fokus på at udvikle teknologier og etablere nødvendige, nye værdikæder.
  • Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion – som skal gøre hele værdikæden klimaneutrale i 2050 og nå 70 procents reduktion i 2030.
  • Cirkulær økonomi med fokus på plast og tekstiler – med fokus på reduktion af plastaffald, lukkede materialekredsløb og en fossil-fri dansk tekstilsektor med lavere produktion, som foregår i Danmark.

”Vi kan ikke løse klimaproblemet og nå de danske mål om 70 og 100% reduktion af CO2-udledninger, hvis ikke vi får de fire til at lykkes. De fire områder skal på plads, ellers er det hele tom snak,” sagde Anders Eldrup.

”Og det bedste vi kan gøre i Danmark, er at blive de første der løser problemerne. Tænk på den succes vi har haft med vindenergi. Vi var de første til at sætte møller op på land og i havet, og som følge af det, så har vi fået alle de afledte effekter af nye virksomheder og valutaindtjening. Der er virkelig mange penge i at være de første,” fortsatte han.

Drama i teltet
Som alle gode folkemødeevents var der et panel i teltet. Bestående af forpersonerne for tre af de fire missioner – og senere kom Else Skjold også på scenen og repræsenterede cirkulær økonomi. Første mand i panelet: Morten Stage, head of CCS (carbon capture and storage) hos Total Energies.

“Advarsel, advarsel. Vi må evakuere området. Denne debat er livsfarlig for menneskeheden og alle andre arter. Reel klimahandling forsinkes, når vi stadig har en naiv forhåbning om, at teknologier som Power to X, der endnu ikke eksisterer, på magisk vis kan redde os!”
Lyden var høj og mekanisk og havde en alarmtone som konstant baggrund. Det var selvsagt ikke Morten Stage, der stod bag. Det var to unge klimaaktivister, som havde placeret sig blandt de 20 i teltet. Efter en vis forhandling slukkede de for advarslen og forlod teltet med en bemærkning om lige at spørge Total om, hvad de har gang i i Afrika!

Det var der nu ikke nogen i teltet, der gjorde. (Hvis man er nysgerrig, kan man finde en kort forklaring under artiklen).

Roadmap er revolutionerende
Panelet fortsatte derimod efter deres egen plan, bl.a. med en samtale om, hvad tværfagligheden i udarbejdelsen af hver missions roadmap har betydet. Lisbeth Henricksen fra SEGES Innovation og i spidsen for Landbrug og Fødevarer-missionens oplevelse gav tydeligt genklang hos de andre i panalet:

”Roadmappet i sig selv er revolutionerende. Vi havde næsten 300 forskere og ekspert inde over at producere denne her plan for, hvad der skal til, for at man helt fra landbrugets produktion frem til fødevareproduktionen kan passe på vore miljø, klima, arbejdspladser osv. Nogle deltagere har sagt, at det er første gang i en 30 år lang karriere i feltet, hvor så mange er blevet enige om en fælles vej. Det er i sig selv en vigtig pointe,” sagde hun. "Fordelene er i øvrigt mange, men et af de helt oplagte er, at indsatsen fremover er koblet sammen,  koordineret og fælles. Så man ikke ”opfinder de samme dybe tallerkner”.

Kom med i partnerskaber
Fasen efter etablering af roadmaps i hver af de fire missioner er at udmønte planerne gennem partnerskabsprojekter, som man kan søge om finansiering til i den afsatte pulje. Men ikke nok med det.

”Noget af det vilde, der sker nu, er, at der bliver dannet store projektkonsortier, som handler ud fra roadmappet, men som får penge andre steder fra,” fortalte Lisbeth Henricksen begejstret.

Store dele af de fire roadmaps handler om teknologi og teknologi-udvikling, som man helt sikkert ikke betragter som livsfarligt.

”En af missionernes opgaver er netop at for industrialiseret nogle af de teknologier, som vi kender til allerede. Tag nu brint – her har vi allerede fire virksomheder i Danmark, som er ved at bygge produktionsfaciliteter. På den måde understøtter missionerne – som de skal – ikke bare langsigtede planer, men også handling og resultater her og nu,” sagde Lars Ottosen fra Aarhus Universitet, som er formand for missionen for grønne brændstoffer.

Og der er efter sigende plads til alle i partnerskaberne. Store som små virksomheder. Lisbeth Henricksen svarede, da CSR.dk spurgte, hvordan man kunne blive en del af projekterne, at ”man kan bare kontakte os”. Den opfordring er hermed givet videre.

Mere end teknologi
Det er dog ikke kun klimaaktivister, der mener, at der skal fokus på andet og mere end teknologi, når vejen mod klimamålsætningerne skal findes.

Else Skjold forklarede således, at man i udarbejdelsen af roadmappet for cirkulær økonomi også har haft fokus på, hvilken form for viden, der kan skabe innovation.

”Nu har vi hørt en hel masse om teknologi, men alle typer viden skal inddrages. Har man arbejdet med bæredygtighed i lang tid, så ved man, at man ikke kan lave det alene og i siloer. Det kræver inddragelse og forandring hos rigtig mange mennesker, og det beder vores opdrag os også om at arbejde med,” sagde hun.

Krav om borgerinddragelse
Det, Else Skjold hentyder til, er at der i missionerne er indbygget krav om borgerinddragelse. Det er der fordi, de fire innovationsmissioner ikke som sådan er født i Danmarks baghave. De udspringer af et stort forsknings- og innovationsprogram fra EU, Horizon Europe, og flere andre lande har også innovationsmissioner i gang.  De fire konkrete emner for de danske missioner er dog hjemmedyrkede.

Nuvel. En del af EU’s krav og oplæg er, at missionerne skal inddrage borgerne. Og det har man også arbejdet med i missionen for cirkulær økonomi i plast og tekstiler.

Lars Ottosen antydede, at borgerinddragelse måske også er vigtigere og mere oplagt i forbindelse med cirkulær økonomi end f.eks. grønne brændsler.

Det skal CSR.dk ikke gøre sig til dommer over, men vil alligevel pege på, at man tidligere i debatten havde talt om vigtigheden af, at man ikke får lavet skyttegravskrige mellem partnerskaberne, som alle vil have adgang til indfanget CO2, arealer til at dyrke biomasse til energi i konkurrence med ønsket om at benytte arealer til dyrkning af fødevarer til mennesker - eller andre arter.

Det kunne man måske godt invitere nogle borgere til at diskutere. Måske kan det holde alarmklokkerne i ro.

Om Total og Afrika
Total Energies arbejder på etableringen af verdens længste rørledning til transport af råolie i Østafrika. Projektet kritiseres både for at være unødvendigt, fordi brugen af fossile brændsler bør udfases og ikke udvides, og for at have negativ påvirkning af miljø og menneskerettigheder i de områder, rørene skal føres. Total Energies fremhæver modsat, at alle planer for rørledningen er undersøgt af uafhængige tredjeparter og at virksomheden tager skridt til at minimere eventuelle påvirkninger.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark