Flere virksomheder i gang med cirkulært byggeri

Den cirkulære økonomi får bedre og bedre fat i den danske byggebranche, hvor stadig flere aktører arbejder med principperne og eksempelvis laver forretning ud af deres byggeaffald. En green paper fra Circle House Lab fremhæver nogle af de bedste.

RGS Nordic genbruger store mængder affald på sine affaldsstationer rundt om i Danmark. PR-foto..

26.02.2020

CSR.dk

Nedrivning er ikke ligefrem noget nyt fænomen i byggebranchen, men måden gamle bygninger bliver skaffet af vejen på, er så småt ved at ændre sig. I et green paper med titlen ’Selektiv nedrivning’ fremhæver Circle House Lab, der er et partnerskab på 90 virksomheder fra byggebranchen, som arbejder for cirkulært byggeri, således de virksomheder, der gør det bedst, når det gælder om at genanvende affaldet.

Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

I rapporten omtaler Circle House otte cases fra hele Danmark, som man mener skiller sig ud, ikke alene på bæredygtigheden, men også i forretningssammenhæng – økonomien er således også et vigtig parameter.

Vi vil have bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver

Tine Lange, Responsible Assets

En af de fremhævede virksomheder er affaldsselskabet RGS Nordic, der ’vil tjene penge på at være fremtidens grusgrav ved at bruge betonslag i stedet for grus i ny beton’, som det hedder. Virksomheden, der behandler en tredjedel af alt affald fra bygge- og anlægsprojekter i Danmark, har en mission om at ’gøre det let for vores kunder at gøre cirkulær økonomi til en god forretning’.

Brugt beton er nemlig RGS’ svar på den situation, der forudses at opstå i 2034, når Sjælland ifølge fremskrivningerne vil være løbet tør for grus. Den brugte beton skal forarbejdes, så råmaterialet kan bruges i stedet for grus og sten i ny betonproduktion. På den måde kan virksomheden blive fremtidens bynære grusgrav, lyder det.

”I realiteten har Danmark masser af grus og sten. Men det ligger under vores byer, marker, veje og skove, og derfor er adgangen til det begrænset. Når vi forarbejder brugt beton til betonslag, kan det bruges i stedet for de ressourcer, man ellers ville have hentet i oplandets grusgrav”, forklarer Head of Group Sustainability for RGS Nordic, Ebbe Tubæk Naamansen.

RGS peger på, at den forudsete mangel på sten og grus er lidt af et paradoks, med tanke på de fire millioner tons byggeri, der bliver revet ned om året. 95 procent af et nedrevet hus er således træ, ler, grus, sand og sten, som kan blive til ressourcer, hvis man skiller tingene ad i nedrivningsprocessen, hvilket netop er det, RGS Nordic gør på sine affaldsstationer.

Blandt de andre cases, Circle House Lab har med i rapporten, er arkitektvirksomheden Lendager Groups projekt UP, der omdanner byggeaffald og restprodukter til nye byggematerialer, og nedrivningsvirksomheden Søndergaard, som netop har vundet sin første opgave på at selektere byggeaffaldet og skal nedrive 188 boliger i Københavns kommune, der i øvrigt selv vil have cirkularitet ind i sine udbud.

Tagpapproducenten Derbigum genanvender årligt adskillige tusind tons byggeaffald. PR-foto.

Stort behov for at styrke efterspørgslen
Også virksomheder omkring byggebranchen, der ikke har fundet vej til Circle House Labs paper, arbejder med cirkulær økonomi. Den belgiske tagpapproducent Derbigum, der også er en stor aktør på det danske marked, har eksempelvis sat sig for at gøre byggeaffald til big business.

Koncernen producerer verdens eneste Cradle-to-Cradle-certificerede produkt inden for miljøvenlige tagpapløsninger, og har haft genanvendelse som fokusområde siden midten af 90’erne. Det har ført til mange positive resultater, forklarer Michel Getlichermann, der er bæredygtighedschef for Derbigum.

”De seneste ti år har vi genanvendt 25.600 tons byggeaffald i form af restproduktet bitumen. Det svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons. Og årligt genanvender vi bitumen til produktionen af ca. 1.000.000 m² tagmembraner gennem indsamling og genanvendelse af skærerester fra forskellige europæiske lande samt restaffald fra tagmembran-produktionen på vores egne fabrikker”, siger han og fortsætter:

”Vi ser samtidig en stor stigning i disse tal, og alene sidste år genanvendte vi 3.000 tons bitumen-holdigt byggeaffald. Det er vi enormt stolte af, men vi har stadig en ambition om, at vi i indeværende år vil genanvende 5.000 tons byggeaffald.”

Og behovet for at styrke efterspørgslen for at sikre skalering og et egentligt effektivt marked er i den grad til stede, understreger CSR-ekspert Tine Lange fra rådgivningsvirksomheden Responsible Assets, der sammen med arkitektvirksomheden GXN er initiativtager til Circle House Lab.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

”Bygge og anlæg står for 38 procent af affaldsmængden i Danmark. Renovering og nedrivning alene står for 27 procent. De tal kan selektiv nedrivning ændre på. Men det kræver bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver, samt nye markedspladser og nye samarbejdsformer,” siger hun.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online