Flere virksomheder i gang med cirkulært byggeri

Den cirkulære økonomi får bedre og bedre fat i den danske byggebranche, hvor stadig flere aktører arbejder med principperne og eksempelvis laver forretning ud af deres byggeaffald. En green paper fra Circle House Lab fremhæver nogle af de bedste.

RGS Nordic genbruger store mængder affald på sine affaldsstationer rundt om i Danmark. PR-foto..

26.02.2020

CSR.dk

Nedrivning er ikke ligefrem noget nyt fænomen i byggebranchen, men måden gamle bygninger bliver skaffet af vejen på, er så småt ved at ændre sig. I et green paper med titlen ’Selektiv nedrivning’ fremhæver Circle House Lab, der er et partnerskab på 90 virksomheder fra byggebranchen, som arbejder for cirkulært byggeri, således de virksomheder, der gør det bedst, når det gælder om at genanvende affaldet.

Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

I rapporten omtaler Circle House otte cases fra hele Danmark, som man mener skiller sig ud, ikke alene på bæredygtigheden, men også i forretningssammenhæng – økonomien er således også et vigtig parameter.

Vi vil have bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver

Tine Lange, Responsible Assets

En af de fremhævede virksomheder er affaldsselskabet RGS Nordic, der ’vil tjene penge på at være fremtidens grusgrav ved at bruge betonslag i stedet for grus i ny beton’, som det hedder. Virksomheden, der behandler en tredjedel af alt affald fra bygge- og anlægsprojekter i Danmark, har en mission om at ’gøre det let for vores kunder at gøre cirkulær økonomi til en god forretning’.

Brugt beton er nemlig RGS’ svar på den situation, der forudses at opstå i 2034, når Sjælland ifølge fremskrivningerne vil være løbet tør for grus. Den brugte beton skal forarbejdes, så råmaterialet kan bruges i stedet for grus og sten i ny betonproduktion. På den måde kan virksomheden blive fremtidens bynære grusgrav, lyder det.

”I realiteten har Danmark masser af grus og sten. Men det ligger under vores byer, marker, veje og skove, og derfor er adgangen til det begrænset. Når vi forarbejder brugt beton til betonslag, kan det bruges i stedet for de ressourcer, man ellers ville have hentet i oplandets grusgrav”, forklarer Head of Group Sustainability for RGS Nordic, Ebbe Tubæk Naamansen.

RGS peger på, at den forudsete mangel på sten og grus er lidt af et paradoks, med tanke på de fire millioner tons byggeri, der bliver revet ned om året. 95 procent af et nedrevet hus er således træ, ler, grus, sand og sten, som kan blive til ressourcer, hvis man skiller tingene ad i nedrivningsprocessen, hvilket netop er det, RGS Nordic gør på sine affaldsstationer.

Blandt de andre cases, Circle House Lab har med i rapporten, er arkitektvirksomheden Lendager Groups projekt UP, der omdanner byggeaffald og restprodukter til nye byggematerialer, og nedrivningsvirksomheden Søndergaard, som netop har vundet sin første opgave på at selektere byggeaffaldet og skal nedrive 188 boliger i Københavns kommune, der i øvrigt selv vil have cirkularitet ind i sine udbud.

Tagpapproducenten Derbigum genanvender årligt adskillige tusind tons byggeaffald. PR-foto.

Stort behov for at styrke efterspørgslen
Også virksomheder omkring byggebranchen, der ikke har fundet vej til Circle House Labs paper, arbejder med cirkulær økonomi. Den belgiske tagpapproducent Derbigum, der også er en stor aktør på det danske marked, har eksempelvis sat sig for at gøre byggeaffald til big business.

Koncernen producerer verdens eneste Cradle-to-Cradle-certificerede produkt inden for miljøvenlige tagpapløsninger, og har haft genanvendelse som fokusområde siden midten af 90’erne. Det har ført til mange positive resultater, forklarer Michel Getlichermann, der er bæredygtighedschef for Derbigum.

”De seneste ti år har vi genanvendt 25.600 tons byggeaffald i form af restproduktet bitumen. Det svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons. Og årligt genanvender vi bitumen til produktionen af ca. 1.000.000 m² tagmembraner gennem indsamling og genanvendelse af skærerester fra forskellige europæiske lande samt restaffald fra tagmembran-produktionen på vores egne fabrikker”, siger han og fortsætter:

”Vi ser samtidig en stor stigning i disse tal, og alene sidste år genanvendte vi 3.000 tons bitumen-holdigt byggeaffald. Det er vi enormt stolte af, men vi har stadig en ambition om, at vi i indeværende år vil genanvende 5.000 tons byggeaffald.”

Og behovet for at styrke efterspørgslen for at sikre skalering og et egentligt effektivt marked er i den grad til stede, understreger CSR-ekspert Tine Lange fra rådgivningsvirksomheden Responsible Assets, der sammen med arkitektvirksomheden GXN er initiativtager til Circle House Lab.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

”Bygge og anlæg står for 38 procent af affaldsmængden i Danmark. Renovering og nedrivning alene står for 27 procent. De tal kan selektiv nedrivning ændre på. Men det kræver bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver, samt nye markedspladser og nye samarbejdsformer,” siger hun.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V