Fanø skruer ned for energiforbruget

Nok er Fanø Danmarks næstmindste kommune, men de vil opnå meget store energibesparelser. Her går de nemlig ind i kampen mod klimaændringerne. Og det bliver gjort med LED-lys.

17.08.2009

CSR.dk

På Fanø vil de gerne gå forrest i kampen mod klimaændringerne. Derfor bliver der tændt for LED-lyset, når øens nye sundhedshus bliver indviet den 4. september i år. Både indenfor og udenfor skal sundhedshuset lyses op af LED-lyskilder, der ifølge Fanø Kommune skal kunne skære 70 procent af energiforbruget.

”På Fanø har vi et særligt ansvar for at bidrage til et minde energiforbrug. Stiger havene drastisk og hurtigt, er vi truet som samfund. Ved at gå forrest med den ny lysteknologi kan vi bidrage med erfaringer som kan komme alle til gode,” siger Fanøs borgmester Erik Nørreby (V).

Økonomisk forsvarligt
Fanøs kommunaldirektør Lars Olsen fik ideen til den LED-oplyste bygning fra en Philips LED-løsning på Fanøs hollandske venskabsø Ameland. Derefter var det op til direktør Michael Madsen fra belysningsfirmaet Delux Denmark at skabe Fanøs LED-løsning.

”Jeg har beskæftiget mig med LED siden 2004, men først nu er markedet ved at blive modent: Glødepæren udfases, kvaliteten af LED er steget og flere tænker reduktion af CO2 og bæredygtighed i det hele taget ind,” siger Michael Madsen.

Det handler for Fanø om at spare på CO2’en. Men fordi bygningen, som det nye sundhedshus skal ligge i er bevaringsværdigt, er der ikke så mange tiltag, som kommunen kan tage. Derfor bliver huset udstyret med LED-lys fra kælder til loft, energisparende glas og isolering.

”Vi vil gerne bevise, at LED er økonomisk forsvarligt. Det koster os en million mere end almindelige lyskilder, men det er vores investering,” siger kommunaldirektør Lars Olsen.

LED holder længere
Udover den forventede energibesparelse på omkring 70 procent og en reduktion af CO2-udledningen i forhold til traditionelle lyskilder, har LED-lyset endnu en miljømæssig fordel:

”Der skal ikke løbende udskiftes og bortskaffes flere end 1300 lysrør, der indeholder kviksølv. LED-lys har nemlig en levetid på minimum 50.000 timer, så der går flere år mellem udskiftningerne,” fremhæver belysningskonsulent Jørgen Bo Jensen, Philips, som leverer lysløsningen til den 3230 mand store ø-kommune.

Derudover bliver huset udstyret med et lysstyringssystem, så en stor del af lyset tændes og slukkes automatisk og kun er tændt, når der er mennesker i rummet. På den måde kan Fanø ikke abre skære ned på energien men også på elregningen.

En af Europas første
Lyset bliver et vigtigt omdrejningspunkt for det nye sundhedshus, da de nye lyskilder eksempelvis også indendørs vil give mulighed for at skabe stemninger, fordi lyset kan ændres nemt og hurtigt.

”LED-lyskilder slår lysstofrørene på længere levetid og muligheden for at anvende forskellige farver,” fortæller Michael Madsen.

Sundhedshuset på 3100 m2 skal være en af Europas første offentlige bygninger, hvor der udelukkende anvendes LED-lys inde og ude. Og huset skal indeholde alle øens sundhedsaktiviteter, fra lægehus til genoptræning og rehabilitering.

Projektet gennemføres i et tæt samarbejde mellem Fanø Kommune, Hou + Partnere Arkitekter A/S, Delux Denmark A/S, Ingeniørgruppen i Varde, Dan-Ejendomme as, PKA og Philips.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams