Føtex erstatter 87 tons plastik med alternativer

Alt engangsservice af plastik er fjernet fra hylderne i alle Føtex-butikker over hele landet. I stedet finder man blandt andet tallerkener, bestik og sugerør fremstillet af hvedestrå, bambus, sukkerrør, træ og papir.

Føtex har stoppet salget af engangssugerør af plastik. De bliver nu i Føtex afløst af strå fra økologisk dyrket hvede og bambus. Bambussugerøret kan endda bruges flere gange. Foto: Salling group..

02.01.2019

CSR.dk

Næste gang du mangler engangsservice som sugerør, bestik eller tallerkener, så er du ikke længere nødt til at investerer i plastikudgaverne af disse produkter. Hvis du går i Føtex finder du nemlig siden 1. januar i stedet sugerør af hvedestrå, bestik i træ og tallerkner lavet af fibre fra sukkerrør.

Læs også: Klimavenlige fødevareprodukter vinder frem

Kæden har i samtlige 101 butikker i hele landet ryddet hylderne for engangsservice i plastik og erstattet dem med nye, mere bæredygtige varer. Dermed sparer Føtex sammen med kunderne hvert år miljøet for 87 tons plastik.

Fakta om engangsplastik:

Engangsplastik defineres blandt andet af EU som hverdagsprodukter, der er fremstillet af plastik, og som er beregnet til at blive brugt en enkelt gang, inden de smides ud. Eksempler er sugerør, engangsbestik, og engangsservice som kopper, glas og tallerkner af plastik. Engangsplastik inkluderer således ikke f.eks. plastikemballage, som er vigtig for at beskytte varerne eller den rulle plastikposer, man køber for at opbevare varer derhjemme.

Kilde: Salling group.

”Miljø og dyreliv lider under det store forbrug af plastik, og vi gør alt for at udfase plastik, hvor det ikke er nødvendigt. Det er vores stop for salg af engangsservice af plastik i dag et godt eksempel på. Samtidig er det en stor glæde at konstatere, at vi har fundet ligeså gode varer ved at bruge hvedestrå, bambus, sukkerrør, træ og papir”, siger Thor Skov Jørgensen, administrerende direktør i Føtex.

Engangsservice af plastik er især uheldigt, fordi det ofte kun bruges i få minutter, men tager flere hundrede år at nedbryde i naturen. Ender det i havet, kan det udgøre en trussel for alt fra fugle til skildpadder og hvaler.

Det er netop derfor, at Føtex blandt andet har stoppet salget af engangssugerør af plastik. De bliver nu i Føtex afløst af strå fra økologisk dyrket hvede og bambus. Bambussugerøret kan endda bruges flere gange.

”Det er faktisk naturen selv, der helt konkret kommer os til hjælp her med rigtig gode materialer. Det tegner godt for, hvordan vi i fremtiden kan fjerne endnu mere plastik”, siger Thor Skov Jørgensen.

Ikke alt engangsplastik har bedre alternativer endnu
Erfaringerne fra Føtex skal bruges til at skaffe endnu flere alternativer til plastikken. Indtil videre må kunderne for eksempel vente med vin-, champagne- og snapseglas.

Antal af engangsplastik, der nu erstattes af alternativer i Føtex (cirka):

  • Tallerkner: 1,9 mio. styk – erstattes af tallerkner lavet af naturlige sukkerrørsfibre, der er et affaldsprodukt fra produktionen af sukker (såkaldt bagasse)
  • Sugerør: 7,2 mio. styk – erstattes af sugerør lavet i papir, hvedestrå samt sugerør af bambus. Både hvede og bambus er økologisk dyrket. Bambussugerøret kan vaskes og genbruges.
  • Glas/kopper: 13,4 mio. styk – Ølglas erstattes af papkrus beklædt indvendig med et tyndt lag PLA, der er en bioplastik (f.eks. lavet af majsstivelse). Vin-, champagne- og snapseglas vil blive erstattet, så snart der findes bæredygtige alternativer. Føtex opfordrer i mellemtiden kunderne til at bruge almindelige glas, som kan vaskes og genbruges mange gange
  • Bestik: 3,3 mio. styk – erstattes af træbestik, der er FSC-mærket

I alt et årligt salg på godt 25 millioner styk engangsplastik, som tilsammen vejer mere end 87 tons, der nu ikke længere sælges af Føtex.

”Det er desværre ikke alt engangsplastik, hvor der i dag er bedre alternativer. Men vi håber, at vi som en stor supermarkedskæde kan skabe en større efterspørgsel hos vores leverandører, så der hurtigt kommer endnu flere gode plastikfri varer til kunderne”, siger Thor Skov Jørgensen.

At der endnu ikke er fundet alternativer til alle produkter, kan ses ved, at pladsen til engangsservice i en Føtex-butik lige nu kun fylder én hyldemeter mod tidligere to. Alligevel annoncerede Føtex allerede i maj sidste år, at kæden ville stoppe for salg af engangsplastik her til nytår uanset, om man havde fundet alternativer.

Initiativet er en del af en større plastikstrategi i Salling Group – der ud over Føtex også driver dagligvarekæderne Bilka og Netto – om at udfase plastik, hvor det er muligt, og sikre, at mest mulig plastik genanvendes. Plastikbesparelserne bliver derfor endnu større, når Bilka og Netto også udfaser engangsplastik i tråd med EU’s kommende plastikdirektiv. Dermed forsvinder et årligt salg på over 300 tons engangsplastik fra hylderne.

”Kampen mod plastik er heldigvis kommet højt op på den fælles dagsorden, og det virker. Her i 2019 introducerer vi endnu et stort plastikbesparende initiativ med en bomuldspose til frugt og grønt, som kan bruges igen og igen og erstatte de mange tynde plastikposer”, siger Thor Skov Jørgensen.

Læs også: IKEA med ny klimapolitik: Vil kun bruge genanvendelige materialer

De seneste måneders salg af engangsservice i Føtex peger da også på, at danskerne allerede er ved at vænne sig til en fremtid med mindre plastik. Siden Føtex fortalte om initiativet om at fjerne engangsplast i starten af maj, er salget af både bestik og engangstallerkner i plastik faldet med op til ti procent, selv om varerne lå på hylderne.

Føtex har allerede i 2018 fjernet et årligt salg på 44 millioner vatpinde af plastik. Med stoppet for alt engangsservice i plastik fjernes 69 millioner stykker engangsplastik om året fra Føtex.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

21.06.2024CSR.dk

Fond oplever stigende interesse for regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)