Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”

Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.

Katherine Richardson, ekspert i biodiversitet og professor ved Københavns Universitet, slår fast, at hvis alle havde det samme ressourceforbrug som danskernes, ville der være behov for fire jordkloder – hun kalder derfor på handling nu. Foto: Perfekta PR.

17.03.2023

CSR.dk

I 2022 var jordens ressourcer opbrugt den 28. juli, hvis vi skulle holde os til det forbrug, der ville kunne regenereres på et år. Med en placering i top-20 over de lande med mest overforbrug bar Danmark sin del af ansvaret.

Katherine Richardson, ekspert i biodiversitet og professor ved Københavns Universitet, slår fast, at hvis alle havde det samme ressourceforbrug som danskerne, ville der være behov for fire jordkloder, og hun kalder derfor på handling nu.

"Der er et presserende behov for cirkulær handling. Ikke bare i Danmark, men i hele verden, og det kan kun gå for langsomt," siger Katherine Richardson.

"Den negative udvikling ift. klima og biodiversitet bliver fortsat tilsidesat for velfærdsproblemer som inflation, finanskrise og pandemier. Der skal ikke kun fokuseres på de samfundsnære kriser, men også biodiversitet og den cirkulære krise, for uden at stabilisere denne, så kan samfundsudvikling ikke fortsætte," siger professoren fra Københavns Universitet.

Virksomhederne har nøglen
Klimaet og biodiversiteten lider, og handlesbalancen med naturen er i minus. Det er afgørende, at samfundet forstår nødvendigheden af at omstille sig til den cirkulære økonomi, mener Katherine Richardson.

Hun frygter, at vi kommer til at stå i samme situation som med den nuværende PFAS-forurening af den danske jord.

"Eksperter har de seneste mange årtier råbt vagt i gevær omkring udledning af skadelige PFAS-stoffer i vores natur. Men deres bekymringer er blevet overhørt eller ignoreret, og min frygt er, at samme mønster kommer til at gentage sig med den cirkulære omstilling. Vi skal handle nu – ikke om flere årtier, når det er for sent," siger Katherine Richardson.

"Sammen med politikere spiller virksomhederne den mest centrale rolle, da det er dem, der øger vores velstand ved at give adgang til energi, vand, forbrug og infrastruktur. Deres aktiviteter tager ressourcer fra naturen og putter affald tilbage. Særligt virksomhederne står med nøglen til at udvikle et mere bæredygtig samfund," fortsætter hun.

Recycling af IT-udstyr
Et konkret eksempel på cirkulær handling ses hos virksomheden Foxway. IT-distributøren, der beskæftiger mere end 900 ansatte fordelt på syv lande, har som erklæret ambition at positionere sig som ledende specialist indenfor IT lifecycle management.

"Vores forretningsgrundlag er cirkulær IT, og det bunder i et ønske om at gøre vores kunder mere ressourcebevidste. Når det kommer til IT-udstyr, er der i alt for mange år blevet praktiseret en lineær tankegang, hvor der aldrig er blevet taget hånd om det brugte udstyr. Det er vi i gang med at lave om på," siger Head of Sales hos Foxway, Mark Dyhr Mortensen.

Alene i Europa kasseres omkring 150.000 bærbare computere dagligt, selvom 70 procent af disse kunne være blevet genanvendt. Og på tværs af den samlede elektronikbranche bliver mindre end 40 procent af alt udstyr genanvendt.

Når Foxway sælger IT-udstyr, nyt som gammelt, laver de en konkret livscyklusplan med den enkelte kunde. De giver med andre ord ikke slip på varerne efter salget, men agerer som samarbejdspartneren, der skal sikre, at de samme varer får nyt liv andetsteds efter endt brug.

Ressourcerne slipper op
Gennem sit mangeårige arbejde med den menneskelige påvirkning af jorden har Katherine Richardson set, hvordan vores ressourcer slipper op.

Hun henviser til den seneste opgørelse fra Earth Overshoot Day, der kortlægger, hvor hurtigt jordens ressourcer i 2023 ville slippe op, hvis alle verdens lande kørte med samme niveau af overforbrug, som vi gør i Danmark. Her hedder skæringsdatoen d. 28. marts.

Katherine Richardson er blandt hovedtalerne ved LOOP Forum, der afholdes d. 26.-27. april i Lokomotivværkstedet i København. Læs mere om LOOP Forum på https://www.loopforum.dk/

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus