Fødevareproducenterne digitaliserer og optimerer deres produktion – men flere skal med

Softwarevirksomhed oplever, at flere og flere fødevareproducenter digitaliserer deres produktion og opnår målbare resultater. Men der skal endnu flere med. Derfor er de en del af Teknologisk Instituts projekt, som fokuserer på at mindske produktionsspild i fødevarebranchen ved hjælp af digitalisering.

DIAP er en cloudbaseret softwareløsning til automatisk indsamling og analyse af produktionsdata. PR-foto..

04.05.2023

CSR.dk

Softwarevirksomheden Data Intelligence er på en mission. De vil have flere virksomheder i fødevareindustrien til at digitalisere og bruge data til at få mere ud af deres produktionslinjer.

For ifølge Jesper Rantala, der er administrerende direktør i Data Intelligence, er der nemlig flere fordele at hente, og en stor del af virksomhedens nytilkomne kunder er netop fødevareproducenter.

Slagterivirksomheden Danish Crown, fiskevirksomheden Amanda Seafoods og det tyske mejeri Kohrener Landmolkerei er blandt Data Intelligences kunder i fødevareindustrien. De har taget hul på at digitalisere deres produktion med Data Intelligences platform DIAP.

Læs også: Datateknologi gavner både virksomhed og samfund

"Vi oplever, at de fleste, vi snakker med i branchen, er helt klar over, at digitalisering er et vigtigt værktøj til at få mere ud af produktionen – og helt centralt for at sikre en fremtidig konkurrencedygtig produktion. Ved at opsamle data får man et bedre grundlag for at træffe beslutninger og justere, hvor der faktuelt er et behov. I gennemsnit optimerer DIAP-brugere deres produktion med 15 procent. Det giver mening på bundlinjen," forklarer direktøren.

Digitalisering skal være håndgribelig
DIAP er en cloudbaseret softwareløsning til automatisk indsamling og analyse af produktionsdata. Mere konkret består løsningen af sensorer, der er installeret på enkelte eller flere maskiner, og software, der analyserer og viser, hvordan produktionen kører. Ifølge Data Intelligence-direktøren skal digitalisering være lettilgængeligt og mere håndgribeligt, så alle kan være med.

Det er lykkedes hos Amanda Seafoods i Frederikshavn, som bruger DIAP. På kort tid har de kunnet se en forskel ved at opsamle data og handle på den nyvundne indsigt.

Produktionschef Henrik Plannthin fortæller, at de nu bruger to dage på at producere den mængde, som før krævede tre dage – med samme bemanding. Og det har været nemt at komme i gang:

"Vi har en del her, som ikke altid har arbejdet med it, og jeg har ikke hørt nogen sige, at det dér er svært. De synes, at det er til at gå til. Det er i realiteten bare at droppe det papir, som jeg ved, mange skriver på, og så gøre det digitalt i stedet for. Det fungerer meget bedre, og de skal ikke bruge tid på at samle op. Det er en god platform – det er til at komme til. Man behøver ikke den store tekniske snilde," siger han.

Læs også: Ny rapport: Upræcise data spænder ben for grøn omstilling

Fokus på produktionsspild
For at sætte mere fokus på fordelene ved digitalisering i fødevarebranchen er Data Intelligence involveret i projektet 'Reduktion af Produktionsspild – ved hjælp af digitalisering' (REPROS). Med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram står Teknologisk Institut bag projektet med det formål at udvikle en løsning, der skal mindske fødevarebranchens produktionsspild.

Aktører fra den danske fødevareindustri er koblet sammen med eksperter inden for fødevareteknologi og dataopsamling, -behandling og -formidling.

"Sammen skal vi udvikle software, der ved hjælp af dataopsamling i produktionen kan forudsige produktionsspild. Softwaren skal ”råbe vagt i gevær”, så operatørerne i produktionen kan handle hurtigere på afvigelserne. Det er til gavn for den enkelte virksomhed, men også for klimaet at reducere produktionsspild - og vi får lov til at vise, hvordan det er muligt at bruge dataopsamling," siger Jesper Rantala.

Projektet gik i gang i maj 2022 og løber over tre år.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle