Fælles platform skal sætte gang i genbrug af byggematerialer

Nu skal et forprojekt finde en digital model, der kan skubbe på udviklingen med at genbruge eller genanvende byggematerialer og – affald til nye byggerier.

Platformen skal gøre det nemmere for bygherrer at få fat i genbrugte materialer. Foto: Region Hovedstaden..

08.05.2023

CSR.dk

Hvis byggeriet skal lykkedes med at bruge færre ressourcer, er det nødvendigt at erstatte anvendelsen af nye råstoffer og materialer med flere genbrugte elementer og genanvendte materialer fra nedrivning af bygninger.

Der findes digitale markedspladser for brugte byggematerialer, men det er vanskeligt at få et samlet overblik over, hvilke materialer, der er tilgængelige på de forskellige platforme.

Med Region Hovedstaden som tovholder er en gruppe offentlige og private aktører derfor gået sammen for at finde en model for, hvordan en digital platform kan synliggøre brugte materialer på tværs af udbyderne.

Læs også: Nu får byggeriet beregningsprincipper, som kan fremme brug af genbrugsmaterialer

”I hovedstadsregionen er der fuld fart på byggeriet, men indvindingen af råstoffer og produktionen af nye byggematerialer belaster klimaet og miljøet, og de mange nedrivninger skaber store mængder byggeaffald. Derfor giver det god mening at få sat skub i genbrug af bygningselementer og genanvendelse af byggeaffald til nyt byggeri,” siger formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, Line Ervolder.

Aarhus Kommune er en af de store bygherrer bag projektet, og de oplever at der ikke er nok materiale til kontinuerligt at understøtte større byggerier med genbrugsmaterialer.

“For at opnå genbrug i byggeriet i stor skala er det nødvendigt, at alle parterne - fra nedrivere til bygherrer - føder ind i fælles cirkulære strukturer for materialestrømmene. Der skal skabes kritisk masse og digitalt overblik over, hvad der er på lager nu, og på sigt også hvilke ressourcer, der bliver tilgængelige fra eksisterende bygninger. Fremadrettet skal vi planlægge efter og tænke i design af bygninger baseret på, hvad der er af tilgængelige bæredygtige materialer," siger Darma Louise Duus fra Århus Kommune.

Læs også: Undersøgelse: Markedet for fem genbrugsmaterialer fungerer ikke

Pentia har fået opgaven med at undersøge om, og hvordan en samlet platform kan skabe en større tilgængelighed af de brugte byggematerialer.

De skal se på behovene hos dem, der vil sælge eller købe brugte byggematerialer og se på hvilke platforme, der allerede findes.

Gennem dialog med nøgleinteressenter skal forprojektet identificere og udvikle et løsningsforslag, som trykprøves hos potentielle brugere.

”Vi glæder os til at bidrage til samarbejdet om at styrke den cirkulære model i byggeriet. Det er et projekt med et vigtigt fokus og et stort potentiale for at drive reel forandring. Sammen med projektpartnerne skal vi finde en løsning, der tager afsæt i brugernes behov og understøtter en adfærdsændring, ved at gøre det overskueligt og let tilgængeligt for professionelle partnere at finde og handle med brugte byggematerialer," siger Jakob Gaunø Stampe, CEO og partner i Pentia.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)