Europa-Kommissionen vil mindske CO2-udslip fra lastbiler og busser

Lastbiler og busser kommer til at bruge mindre brændstof og udlede mindre CO2 med en ny strategi, der netop er vedtaget af Europa-Kommissionen.

22.05.2014

CSR.dk

Lastbiler og busser står bag omkring en fjerdedel af alle CO2-udledninger fra vejtransport i EU. Og hvis der ikke gøres noget, skønnes det, at udledningerne fra tunge køretøjer i 2030-2050 vil forblive tæt på det nuværende ikke-bæredygtige niveau. Derfor har Europa-Kommissionen nu vedtaget den første strategi for at reducere CO2-udslippet fra lastbiler og busser i hele EU.    

Læs også: Danmark har den største stigning i CO2-udledning i EU

"I dag (21. maj, red.) tager vi næste skridt mod at mindske udledningerne fra vejtransport. Først indførte vi regler for biler og varevogne, og resultaterne ser vi nu: Der er nu færre udledninger, luftforureningen i byerne bliver mindre, og forbrugerne har adgang til mere innovative og brændstofeffektive køretøjer. Det er derfor vi i dag vender opmærksomheden mod lastbiler og busser. Strategien indeholder tiltag, som med tiden vil mindske CO2-udledningerne fra denne type køretøjer, spare operatørerne penge og gøre EU mindre afhængig af olie”, siger klimakommissær Connie Hedegaard.

Svært at sammenligne køretøjer
Ifølge Kommissionen er strategien et vigtigt første skridt i retning af at mindske udledningerne, da det hidtil har være besværligt at sammenligne tunge køretøjer, særligt på grund af de mange forskellige modeller og størrelser, som i høj grad tilpasses behovet på markedet og produceres i meget mindre mængder end biler og varevogne.

Fakta om udledninger i EU

Udledninger fra tunge køretøjer udgør omkring en fjerdedel af udledningerne fra vejtransport og fem procent af EU's samlede udledninger af drivhusgasser.

Den konsekvensanalyse, som ligger bag strategien, viser, at CO2-udledninger fra transport med tunge køretøjer er vokset med cirka 36 procent mellem 1990 og 2010. 

Kommissionen har udviklet it-simuleringsværktøjet VECTO, som kan måle CO2-udledninger fra nye køretøjer. Med støtte fra dette værktøj har Kommissionen planer om at fremsætte lovforslag næste år, som vil kræve certificering, indberetning og overvågning af nye tunge køretøjer. Det skal bidrage til anvendelse af de mest energieffektive teknologier.

Læs også: Danske EU-parlamentarikere stemmer vidt forskelligt i klimaspørgsmål

Undersøgelser, som er udført i forbindelse med forberedelsen af strategien, tyder på, at man med den seneste teknologi kan opnå omkostningseffektive nedbringelser af CO2-udledninger fra nye tunge køretøjer på mindst 30 procent.

Strategien bliver nu sendt videre til vedtagelse i Europa-Parlamentet og Ministerrådet.

- JKK 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online