Europæiske NGO’er går rettens vej for klimaet

Det første klimasøgsmål mod en stor kommerciel bank er sparket i gang. Det bliver næppe det sidste. NGO'ers brug af juridisk aktivisme er på fremmarch.

24.02.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Tre miljøorganisationer i Frankrig har i denne uge anlagt sag mod Eurozonens største bank, BNP Paribas, for dens finansiering af store olieselskabers udvindingsaktiviteter.

De tre NGO’er, Oxfam, Friends of the Earth og Notre Affaire à Tous, baserer søgsmålet på den franske ”duty of care”-lov, der siden 2017 har forpligtet store franske virksomheder til at identifiicere risici og forebygge alvorlige negative indvirkninger på miljø og menneskerettigheder. I søgsmålet anklager NGO’erne BNP Paribas for ikke at leve op til denne forpligtelse på klimaområdet, fordi de fortsat finansierer olie og gas-projekter.

Læs også: Danske pengetanke i grønt angreb på Shell: ”Handler imod aktionærers interesser”

I en rapport fra 2022, som opgør og sammenligner verdens to største bankers finansiering af aktiviteter hos store olie- og gasselskaber i 2016-2021, lander BNP Paribas på en 10. plads. Nordea og Danske Bank ligger som henholdsvis nummer 51 og 54 på samme liste.

Bankens svar er nej
BNP Paribas har reageret på søgsmålet i en officiel udtalelse, hvor de meddeler, at de ikke vil stoppe med at finansiere fossile brændsler med det samme.

”Vi er overbevist om at … omstilling er den eneste farbare vej for vores økonomiers fremtid. Vi fokuserer på den vej vi har lagt for vores exit fra fossile brændsler, accelererer finansiering af vedvarende energi og støtter vores kunder, uden hvem omstillingen ikke kan ske,” skriver de.

Søgsmålet blev offentliggjort d. 23. februar, men kom ikke som en overraskelse for banken. For tre måneder siden advarede samme NGO’er dem nemlig med et krav om at de stoppede med al finansiering af olie- og gasselskabers aktiviteter, for ellers ville NGO’erne anlægge sag ved retten i Paris.

En klar tendens
Juridisk aktivisme ses som et stadig mere populært værktøj i NGO’ernes værktøjskasse i deres forsøg på at presse virksomheder til at sætte tempoet op i arbejdet med at overgå til en low-carbon økonomi og at stille dem, der hænger i bremsen, til regnskab.
I takt med at især EU stiller stadig flere juridisk bindende krav til virksomheder, vil NGO’er med denne strategi kunne lægge sager an i flere landes retssystemer. Derfor er disse første sager af stor betydning.

Endnu har det franske retssystem ikke dømt en virksomhed til at ændre adfærd på basis af landets duty of care-lov. Men der forventes at falde dom inden for kort tid i en lignende sag mod TotalEnergies over deres udvindingsaktiviteter i Uganda og Tanzania.

Det har det hollandske retssystem. Her har man også en duty of care-bestemmelse i sin nationale lovgivning, og i 2021 afsluttedes en retssag mod Shell, som blev dømt til at til at reducere sine globale udledninger af drivhusgasser, så de kom på niveau med Paris-aftalens krav. I øjeblikket behandles en lignende sag mod Air France-KLM's hollandske arm.

Shell er prøvekanin
Dommen i det første NGO-søgsmål mod Shell i Holland har dog ikke ændret Shells kurs eller mål. De mener, at deres eksisterende målsætninger allerede er i overensstemmelse med en videnskabelig vurdering af, hvad de skal gøre for at arbejde inden for Paris-aftalens målsætninger.

Læs også: For lidt eller for meget kontrol med greenwashing?

Det er NGO’erne ikke enige i, og derfor er der anlagt en ny sag, som også repræsenterer første gang, man tester en bestemt type søgsmål i forbindelse med klima og grøn omstilling. 

I sagen sagsøger NGO’en ClientEarth, med basis i sin position som aktionær i selskabet, således de 11 medlemmer af Shells bestyrelse personligt for ikke at have levet op til deres juridiske pligt til at styre selskabets risici.

”Shell har måske rekordhøje overskud nu pga. uroen på det globale energimarked, men skriften på væggen er tydelig for fossile brændsler i det lange løb. Skiftet til en low-carbon økonomi er ikke bare uundgåelig, den er allerede i gang,” udtaler Paul Benson, jurist hos ClientEarth til euronews.green. 

“Men Shells bestyrelse fastholder en grundlæggende forkert omstillingsstrategi, og det gør at virksomheden er alvorligt eksponeret over for de risici klimaforandringer udgør for dens fremtidige succes – selvom bestyrelsen har et juridisk ansvar for at styre disse risici,” fortsætter han.

Shell afviser på bestyrelsens vegne anklagen og vil arbejde for at retten afviser søgsmålet.
 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København