EU udpeger nye skattely på ny sortliste

Selvom det kun er et døgn siden, at EU-landene udpegede 17 skattely på en ny sortliste, møder listen allerede kritik fra flere, der blandt andet undrer sig over, at der på listen ikke optræder et eneste EU-land.

07.12.2017

CSR.dk

Derudover er 47 nationer optaget på en grå liste – det betyder, at de har forpligtet sig til at ændre deres skatteregler og skal imødekomme EU’s krav inden udgangen af enten 2018 eller 2019 for at undgå at ende på den sorte liste, skriver Altinget.

Samarbejdsvillighed er en effekt af sortlisten
Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er landenes samarbejdsvillighed en direkte effekt af sortlisten.

”Det er meget positivt, at mange lande allerede har givet konkrete tilsagn om at ændre adfærd for at undgå at komme på listen. Men vi skal løbende sikre, at de rent faktisk leverer og strammer op, og samtidig skal vi med forskellige midler øge presset mod de tilbageværende skattely”, skriver han i en mail til Altinget.

Her er de 17 sortlistede lande

Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Sydkorea, Macau, Marshall-øerne, Mongoliet, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, American Samoa, Trinidad og Tobago, Tunesien og Forenede Arabiske Emirater.

Kilde: DR

Sammen med listerne følger også en række tiltag mod landene på sortlisten. Disse drejer sig blandt andet om nægtelse af adgang til EU’s fonde:

”Det er vigtigt, at listen ikke står alene, men ledsages af en liste med mulige sanktioner. Det har vi også opnået, selvom jeg havde foretrukket en endnu mere ambitiøs og bindende tilgang. Jeg vil insistere på, at EU-landene fortsætter arbejdet med at hæve vores interne regler og standarder på området”, skriver Kristian Jensen.

Liste møder kritik fra flere parter
Ifølge Altinget møder den nye aftale allerede kritik fra flere parter, der blandt andet undrer sig over, at EU-lande som Malta, Holland og Luxembourg klarer frisag.

I den forbindelse har SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, trukket skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd, da hun ønsker, at regeringen skal love danske sanktioner mod skattelylandene.

”Det er virkelig ærgerligt, at EU ikke har kunnet blive enige om håndfaste sanktioner mod skattelylande, som jo lænser selvsamme EU’s velfærdsstater på grund af asociale skatteregler. Derfor mener jeg, at vi skal gå foran herhjemme med håndfaste sanktioner overfor skattelylande”, skriver hun til Altinget.

Også hos Enhedslisten undrer man sig over den nye skattelyliste:

”Det er positivt, at EU har taget initiativ til at lave en sortliste over skattelylande. Men desværre efterlader listen rigtig meget at ønske sig. En række kendte skattely fremgår slet ikke på listen, heriblandt flere EU-lande. EU har på den måde frikendt flere skattely-lande, og det er helt uacceptabelt”, siger Nikolaj Villumsen, politisk ordfører for Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Et problem, at sortlistningen er en politisk proces
Hos organisationen Oxfam Ibis har man lavet sin egen sortliste på baggrund af EU’s krav. Her optræder 35 lande, hvorfor vicedirektør Lars Koch undrer sig over EU’s noget kortere version:

”Det er i sig selv et problem, at sortlistningen er en politisk proces, hvor det primært er de politisk svage lande, der bliver sortlistet, mens for eksempel USA-delstater, EU-lande og Schweiz ikke er på listen – nok mest fordi det er for politisk følsomt, selvom de ikke lever op til EU’s egne kriterier”, skriver han ifølge Altinget, og fortsætter:

Læs også: CSR-kriser rammer hver fjerde virksomhed

”17 lande på sortlisten er mindre end de 35, der ifølge Oxfarms rapport skal være på listen ud fra EU’s egne og lidt for svage kriterier. Men der er 47 lande på observationslisten. Det er lande, der har lovet at forbedre deres lovgivning til mere gennemsigtighed og samarbejde, og det er positivt, hvis de lande forbedrer deres standarder og stopper med at stjæle andre landes skattebase”, skriver han.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)