EU-projekt skal sætte skub i innovation indenfor bioøkonomi

Et nyt, europæisk projekt vil understøtte og accelerere innovation og udbredelse af ny viden, der skal sætte gang i bedre udnyttelse af råvarer til gavn for klimaet.

En udfordring for bioøkonomiens potentiale ligger blandt andet i, at området er sektoropdelt, og man samarbejder derfor ikke nok på at udnytte dets muligheder samlet set. Arkivfoto..

05.01.2023

CSR.dk

Der skal fart på udviklingen inden for bioøkonomi og bæredygtige fødevaresystemer. Det er ambitionen i et nyt EU-finansieret projekt kaldet ’ShapingBio’.

Bioøkonomi handler om, hvordan biologiske ressourcer som planter og animalske produkter kan indgå i produktion af eksempelvis energi og kemikalier. Området har derfor væsentligt potentiale til at bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer som klimaforandringer, afhængighed af fossile brændstoffer og kan bidrage til en bedre udnyttelse af vores råvarer.

Selvom der allerede er igangsat en række politiske initiativer, forsknings- og udviklingsaktiviteter, er der udfordringer i forhold til at få en større udbredelse af den innovation, der genereres inden for området.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder

En central barriere er eksempelvis, at der findes ”sektorsiloer” – aktører fra forskellige sektorer som landbrug, fødevarer og skovbrug udveksler simpelthen ikke nok information med hinanden.

Fakta om ShapingBio

  • Bag projektet står 11 organisationer fra 9 forskellige lande: Fraunhofer Institut for System- og Innovationsforskning ISI (DE), Agenturet for Fremme af Europæisk Forskning (IT), Teagasc (IE), Agriculture Research, Ltd. Troubsko (CZ), Food & Bio Cluster Denmark (DK), SUBMARINER Network for Blue Growth EEIG (DE), Bio Base Europe Pilot Plant (BE), Spanish Bioindustry Association (ES), Tech Tour Europe (BE), Tech Tour Global EOOD (BG), VITAGORA (FR)
  • Projektet har modtaget en EU-bevilling på knap 4 millioner euro
  • Projektet løber frem til 31 August 2025

Kilde: Food & Bio Cluster Denmark.

Derudover er bioøkonomi ikke et selvstændigt politisk område. Det betyder blandt andet, at offentlig finansiering og regulering er spredt og kan virke delvis usammenhængende på tværs af ministerier og geografiske områder.

Bioøkonomi skal forme fremtidens rammer
De udfordringer skal EU-projektet hjælpe med at løse. Og herhjemme har vi en dansk spiller, der skal bidrage med anbefalinger til, hvordan politikere og virksomheder kan realisere bioøkonomiens muligheder i den grønne omstilling på tværs af sektorer og lande.

”Med dette projekt ønsker vi at forbedre informationsgrundlaget for politiske beslutningstagere og erhvervet om eksisterende initiativer, aktiviteter og bedste praksis samt yde rådgivning for at muliggøre udveksling på tværs af sektorer og lande,” forklarer senior business development manager Kersti Haugan hos Food & Bio Cluster Denmark.

Hun tilføjer, at projektets resultater kan være til gavn for mange interessenter.

Læs også: Nyt testanlæg kan blive til milliardstort erhvervseventyr

”For eksempel ønsker vi at stimulere udveksling på tværs af branchens sektorer og hjælpe dem med at finde finansieringsmuligheder ved at give dem et bedre overblik og bringe dem sammen med investorer.”

For at skabe bedre betingelser for innovation indenfor bioøkonomien bliver forskellige aktører inden for landbrugs-, skovbrugs- og biobaserede sektorer invitereret til at give deres input til, hvordan fremtidens bioøkonomipolitikker skal udformes.

Det kommer til at ske gennem workshops, arrangementer, interviews og undersøgelser.

- HCL

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online