EU-lovgivning lægger forsyningskædepres på danske virksomheder

EU-forordningen, der skal forhindre import af varer, som fører til skovrydning, kan resultere i en række udfordringer for virksomheder som Coop og Toms. Det handler særligt om kakao.

Både Coop og Toms får leveret deres kakao fra Vestafrika og har indtil videre brugt certificeringmodeller for at sikre sporbarhed. Arkivfoto..

30.08.2023

CSR.dk

Med den kommende EU-lovgivning skal virksomheder fremover kunne dokumentere, at deres varehylder ikke er fyldt med produkter, som har ført til skovrydning.

Men forordningen har i skrivende stund samtidig været anledning til en del hjerneknusere i erhvervslivet. En rapport har blandt andet vist, at det kun er omkring 11 procent af europæiske virksomheder, der tager forretningsmæssige skridt for at stoppe aktiviteter, der fører forringelse af skov.

Og senest har supermarkedsgiganten Coop og chokoladevirksomheden Toms meldt ud, at forordningen også medfører udfordringer, når det gælder sporbarheden af kakao.

Det skriver Berlingske.

EU-lovningen omfatter produkter som soja, kaffe, kød, læder og træ.

Læs også: Ny EU-forordning: Virksomheder skal bevise, at deres varer ikke er skyld i skovrydning

Men det er især muligheden for at kunne følge den lille kakaobønnes rejse fra farm til hylde, der skaber bekymring hos de danske virksomheder.

Thomas Roland, der er chef for vareansvarlighed og kvalitet hos Coop, fortæller blandt andet kooperativets værdikæde i øjeblikket ikke er bygget til den mængde af sporbarhed, som lovgivningen vil kræve.

Den problemstilling har man også hos Toms, fortæller Lea Sørensen Holm, head of Sustainability & Communications i Toms Gruppen.

Certificering er ikke længere nok
Fra den 29. juni har virksomheder og andre berørte aktører fået 18 måneder til at implementere de krav, som EU har formuleret med loven.

Det handler om øget sporbarhed og bevisførelse for virksomhedernes forsyningskæder. Her skal man præcist kunne dokumentere, hvor produktet kommer fra.

Hvis dette ikke overholdes, kan virksomhederne sanktioneres og få bøder på op til 4 procent af de samlede indtægter for regnskabsåret. Produkterne kan også konfiskeres og al profit, som de har givet virksomhederne.

Coop og Toms får begge leveret deres kakao af landbrug i Ghana og Elfenbenskysten. Så for at kunne navigere i de mange leverandører i forsyningskædens første led har de benyttet sig af certificeringsordninger som Fair Trade og Rainforest Alliance.

Men på grund af en såkaldt mass balance sourcing model er det måske ikke længere tilstrækkeligt. Mass balance betyder nemlig, at kakao, der er certificeret, bliver blandet med ikke-certificeret kakao undervejs i forsyningskæden.

Læs også: Næsten halvdelen af Forest 500-aktører har ikke fastlagt en eneste skovrydningspolitik

EU-lovgivningen kræver dog, at certificeret kakao kun blandes sammen med andet, der også er godkendt af ordningerne. Mass balance kan derfor ikke længere bruges.

Hilses dog velkommen
Både Coop og Toms er dog grundlæggende fortrøstningsfulde, når det kommer til imødekommelsen af de kommende krav.

Thomas Roland fortæller blandt andet, at alle i koncernens værdikæde arbejder for at etablere et sporbarhedssystem. Og hos Toms, mener man, at deres mangeårige arbejde med bæredygtige initiativer nu har båret frugt.

”Vi hilser det velkomment, at EU bakker op om den bæredygtige udvikling. Ansvarlig sourcing skal blive normen på tværs af EU for at skabe den nødvendige udvikling,” siger hun til Berlingske.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V